Nelosteatteri sai jo omansa, Kotkan toinenkin muraali on pian valmis

Kotkan katukuva värittyi kahdella uudella muraalilla. Brittiläinen Helen Bur maalasi Nelosteatterin päätyseinään antikapitalistisen kannanoton. Ukrainalaisen Waonen surrealistinen fantasiamaailma valmistuu Kapteeninkadulle viimeistään lauantaina. Syyskuun sateet hidastivat Suomessa ensimmäistä kertaa vierailevien taiteilijoiden työtä. Nelosteatterissa työtä vaikeutti muhkurainen tiiliseinä.

Kimmo Seppälä

Ukrainalainen Waone Interesni Kazki maalaa surrealistista seinämaalausta Kymenlaaksonkadun ja Kapteeninkadun kulmaukseen. Akryyliväreillä toteutettava teos valmistunee viimeistään lauantaina.

Katutaiteilija Waone Interesni Kazki seisoo ylösnostetun rakennustelineen päällä ja sivelee oranssia väriä kerrostalon päätyseinään. Katutasossa jalankulkijat pysähtyvät katselemaan, miten Kymenlaaksonkadun ja Kapteeninkadun kulmaukseen syntyvä muraali etenee.

Mielestäni kuluminen kuuluu katutaiteen luonteeseen. Teoksilla on tietty elinikä, ihan kuin meillä ihmisilläkin. — Helen Bur

Waone-taiteilijanimeä käyttävä Vladimir Manzhos työstää seinämaalausta jo kahdeksatta päivää. Hän arvelee, että teos on valmistuu viimeistään lauantaiksi, jos suuremmilta sateilta säästytään.

— Aurinkoisina hetkinä on ollut mukava maalata, mutta varjossa ja sateessa on ollut kylmä. Sade on muutenkin hidastanut työtäni, ukrainalainen taiteilija kertoo.

Tulkinta jää katsojalle

Waone tunnetaan maailmalla surrealistisista, fantasiamaailmaa kuvaavista seinämaalauksistaan. Sama teema jatkuu myös Kotkassa. Tämän enempää katutaiteilija ei halua teoksestaan kertoa. Tulkitsemisen hän jättää katsojille.

— En osaa selittää, mistä ideat maalauksiini tulevat.

37-vuotias Waone on itseoppinut taiteilija. Hän aloitti graffiteilla vuonna 1999. Ensin hän spreijasi seiniin tekstejä. Vuonna 2004 syntyivät ensimmäiset hahmot.

— Viimeiset kahdeksan vuotta olen tehnyt pelkkiä muraaleja.

Kimmo Seppälä

Waone Interesni Kazki sanoo, ettei hän itsekään tiedä, mistä ideat hänen maalauksiin syntyvät. Jokainen katsoja voi itse päätellä, mitä muraali esittää.

Kotkassa on kaunis luonto

Ensimmäisen kansainvälisen teoksensa Waone teki Espanjaan vuonna 2007. Sen jälkeen hän on työskennellyt ympäri Eurooppaa sekä muun muassa Kanadassa, Meksikossa, Intiassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

Suomessa hän vierailee ensimmäistä kertaa.

— Vaikka matkustan työni takia eri puolille maailmaa, nämä eivät ole lomamatkoja. Nytkin olen Kotkassa tehnyt päivittäin töitä kello 9—19. Olen kuitenkin ehtinyt huomata, kuinka kaunis luonto täällä on.

Antikapitalistinen kannanotto

Waonen seinämaalaus on osa valtakunnallista UPEA-taidefestivaalia. Tänä vuonna Kotkassa kohteita on kaksi. Brittiläisen Helen Burin maalama muraali valmistui Satamakadulle jo sunnuntai-iltana.

— Maalaamiseen meni yhteensä viisi päivää. Vuoronperään satoi ja paistoi. Sateen aikana kyyristelimme katoksen suojassa. Onneksi olen tottunut vaihtelevaan säähän jo kotimaassani, Bur naurahtaa.

Burin nimetön teos koristaa nyt Nelosteatterin päätyseinää. Taiteilija kertoo, että hän sai idean maalaukseensa yhteisöllisistä korjauskahviloista, joissa ihmiset kokoontuvat saman katon alle korjailemaan yhdessä omia ja toisten tavaroita.

Hän kuvailee muraaliaan antikapitalistiseksi kannanotoksi sekä puheenvuoroksi kierrätyksen ja ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden puolesta.

— Monet rikkoontuneet tavarat voi korjata. Kaikkea ei tarvitse heittää pois.

Kimmo Seppälä

Kuvataiteilija Helen Burin muraali valmistui Satamakadulle viime sunnuntaina. Hänen mukaansa teos on kannanotto antikapitalismin, kierrätyksen ja yhteisöllisyyden puolesta.

Yhteisöllinen teema

Vuonna 1990 syntyneen Burin teoksia on luonnehdittu visuaalisiksi kertomuksiksi ihmisyydestä. Kotkan maalauksessakin pääosassa ovat ihmishahmot.

— Ihmisten kautta voi näyttää erilaisia tunteita, hän perustelee.

Maalauksessa on myös voimakas yhteisöllinen teema. Burin mielestä aihe sopii hyvin kulttuuriharrastajien yhteisen tilan ulkoseinään.

— Korjauskahviloiden tavoin Nelosteatteri on paikka, jossa eri-ikäiset ihmiset voivat kohdata toisiaan. Halusin juhlistaa tuota yhteisöä maalauksella, joka olisi heille merkityksellinen.

Tiili oli vaikea mutta mielenkiintoinen materiaali

Bur toteutti teoksensa tavallisella ulkomaalilla, erilaisilla pensseleillä ja teloilla. Yleensä sileälle betoniseinälle maalava Bur kertoo, että Nelosteatterin tiiliverhoilu teki maalaamisesta haastavaa.

— Vaikeinta oli täyttää tiilien raot. Toisaalta tiili on mielenkiintoinen pintamateriaali. Siinä on erilainen tuntuma.

Apuna tiilirakojen paikkaamisessa oli hänen maanmiehensä Sam Worthington. Artistinimeä Waspelder käyttävä Worthington loi seinämaalauksen Turkuun viime vuoden Upea-taidefestivaalilla.

Bur uskoo, että maalaus pysyy tiiliseinässä vähintään kymmenen vuotta.

— Jos kuvan päälle vetää lakan, se kestää pidempään. Mielestäni kuluminen tosin kuuluu katutaiteen luonteeseen. Teoksilla on tietty elinikä, ihan kuin meillä ihmisilläkin.

Kimmo Seppälä

Helen Bur sai idean maalaukseensa yhteisöllisistä korjauskahviloista. Hän uskoo, että samanlaista yhdessä tekemistä on myös Kotkan Nelosteatterissa.

Taiteilijalla on vastuu

Klassisena kuvataiteilijana aloittanut Bur teki ensimmäisen muraalinsa viitisen vuotta sitten, kun kankaalle tehdyistä maalauksista alkoi tulla liian isoja ja kalliita.

Nykyään Bur viettää puolet vuodesta ulkona. Talvikaudella hän työskentelee ateljeessaan muun muassa öljyvärimaalausten parissa.

— Tykkään leikitellä seinämaalauksien kanssa niin, että teos näyttää kankaalle maalatulta. Ulkohommissa voi myös enemmän irrotella ja sotkea.

Bur kertoo, että katutaiteella hän pyrkii myös eroon kaupallisuudesta. Julkisissa tiloissa työt ovat kaikkien nähtävissä.

Toisaalta julkisuus tuo taiteilijalle suuren vastuun.

— Teoksella voi olla isokin vaikutus ihmisten elämään.

Kotkassa jo kolme muraalia

Kotkaan syntynyt maalaus on Burin viimeinen iso muraali tälle vuodelle. Seuraavaksi hän matkustaa taiteilijaresidenssiin Madridiin Espanjaan.

— Tämä on ollut hullu vuosi. Olen ollut Intiassa, Afrikassa ja eri puolilla Eurooppaa. Tämä on uskomaton tapa matkustaa. Samalla jätän jotain itsestäni näihin paikkoihin.

Kolmatta kertaa järjestettävä UPEA-taidefestivaali tuo syyskuun aikana julkista taidetta kahteentoista suomalaiskaupunkiin. Kotka on mukana tapahtumassa toista kertaa. Viime vuonna australialaislähtöinen taiteilija Sam Bates eli Smug maalasi muraalin Kotkankatu 12:n seinään.

Luetuimmat