Nuorten jazzklubille ovat konkaritkin tervetulleita — Consa Jazz Club aloittaa keskiviikkoiltana Kotkassa

Kymen konservatorion ja Kotkan Klubin yhteisten jazz-iltojen ideana on tuoda musiikin opiskelijat ja ammattilaiset yhteen. Klubilla jammaillaan joka toinen keskiviikko loppukevääseen saakka.

Raimo Eerola

Rumpali Oskari Rönkkö, kitaristi Markus Laine ja basisti Miro Kananen esiintyvät Consa Jazz Clubilla keskiviikkona 23. tammikuuta.

Kotkan Klubilla soi jazz. Äänen lähde löytyy salin nurkasta, jossa kitaristi Markus Laine, basisti Miro Kananen ja rumpali Oskari Rönkkö harjoittelevat tulevaa keikkaa varten. Pianon takaa löytyy muusikko-opiskelijoiden opettaja Jari Puheloinen.

Puheloinen vetää nyt treenejä, mutta seuraavalla kerralla nuoret soittajat ovat omillaan. Kolmikko nimittäin esiintyy keskiviikkona samassa tilassa pidettävässä Consa Jazz Clubilla.

Jazzia joka toinen keskiviikko

Kymen konservatorion ja Kotkan Klubin yhteishanke tuo Kotkaan uuden jazzklubin, jota isännöivät Ekamin musiikkialan opiskelijat.

— Klubi järjestetään joka toinen keskiviikko loppukevääseen saakka, Ekamin kulttuurialan tiimipäällikkönä toimiva Puheloinen sanoo.

Ravintoloitsija Niina Utter kertoo, että jazzklubi toteuttaa hänen haaveensa musiikin ja ruokailun yhdistämisestä. Kuuntelun lomassa voi nauttia illallista tai napostella pikkupurtavaa.

— Tämä historiallinen tila sopii hyvin jazzgenreen, Utter lisää.

Harrastajat ja ammatilaiset tervetulleita

Jazz-illoissa esiintyy vuorotellen neljä opiskelijabändiä: Vibe, Royal, Kipinä, ja Offbeat. Ensimmäisen tunnin ajan kulloinenkin opiskelijabändi esittelee omaa osaamistaan.

Opiskelijan näkökulmasta tämä on tosi palkitsevaa. Klubilla voin vahvistaa omaa osaamistani ja syventää oppimistani. On myös hienoa päästä tapaamaan ammattimuusikoita. — Markus Laine

Loppuilta jatketaan jameilla, joihin Puheloinen toivottaa tervetulleeksi niin musiikin harrastajat kuin ammattilaisetkin. Hänen mukaansa klubin tavoitteena on koota opiskelijat, harrastajat ja ammattilaiset yhteen.

— Jameihin tulevat soittajat voivat valita kappaleita listasta, joka koostuu tutuista jazzstandardeista.

Fiilispohjainen genre

Kolmatta vuotta opiskelevat Laine ja Rönkkö ja toisella vuodella oleva Kananen muodostavan ensimmäisen illan housebändin. He kertovat löytäneensä jazzmusiikin konservatorion kautta.

— Koulun myötä olen oppinut ymmärtämään jazzia ja tykkäämään siitä, Rönkkö sanoo.

Laine kertoo, että opetuksessa lähdettiin liikkeelle jazzin peruskäsitteistä. Pikkuhiljaa lajin sisältä on löytynyt omia hienouksia.

— Tämä on fiilispohjainen genre, jossa pääsee toteuttamaan itseään ja kokeilemaan rajojaan, Laine toteaa.

Esiintymiskokemusta ja suhteita

Jazzillat ovat osa opiskelijoiden työssäoppimista. Tarkoituksena on tutustuttaa tulevat muusikot erilaisiin työympäristöihin, kerryttää esiintymiskokemusta sekä luoda verkostoja työnantajiin kuin muihin musiikkialan toimijoihin.

Laine, Rönkkö ja Kananen kertovat odottavansa ensimmäistä klubia innolla. Rönkkö uskoo saavansa illoista kokemusta ja tärkeitä suhteita tulevaisuutta varten.

— Opiskelijan näkökulmasta tämä on tosi palkitsevaa. Klubilla voin vahvistaa omaa osaamistani ja syventää oppimistani. On myös hienoa päästä tapaamaan ammattimuusikoita, Laine sanoo.

Jos klubit löytävät yleisönsä, on tapahtuman tarkoitus jatkua ensi syksynä. Utterin mukaan soittaminen voi poikia opiskelijoille myös palkallisia muusikon töitä ensi kesäksi ravintola Vaakkuun.

Consa Jazz Club keskiviikkona 23.1. kello 18 Kotkan Klubilla, Kirkkokatu 2, Kotka. Vapaa pääsy.