Trauma kulkee polvesta polveen — Kotkan teatterin uuden näytelmän aikajänne venyy reilusti yli sadan vuoden, näyttelijällä on monta roolia ja roolilla monta tulkitsijaa ja miehet saavat esittää naisia ja naiset miehiä

Uutuusnäytelmä haluaa olla draamalliseen muotoon kudottu naistenlehti.

Niklas Malinen

Anna Kuusamo (vasemmalla) ja Juho Markkanen sekä taustalla näkyvä Annuska Hannula ovat muun muassa kohtauksessa, jossa Kuusamon esittämä joku tyyppi tulee pariskunnan kotiin. Pariskunnan riita kärjistyy.
Anna Kuusamo (vasemmalla) ja Juho Markkanen sekä taustalla näkyvä Annuska Hannula ovat muun muassa kohtauksessa, jossa Kuusamon esittämä joku tyyppi tulee pariskunnan kotiin. Pariskunnan riita kärjistyy.

Kohtauksessa on nainen, mies ja vauva. Pariskunta on riidan partaalla ellei suorastaan jo riitele.

Sitten ovikello soi. Sisään tulee joku tyyppi, naisen ystävä, miehelle aivan vieras. Tilanne kiristyy ja räjähtää.

Suosittelen näytelmää kaikille. Miehille ja naisille ja muille.Ruusu Haarla

Lopputulos on sukutarina

Kotkan kaupunginteatteriin tulee tällä viikolla Ruusu Haarlan näytelmä MeNaiset. Ehkä sen kielen sääntöjä rikkovasti kirjoitettu nimikin on vihje. Teatteri esittelee sen draamalliseen muotoon kudotuksi naistenlehdeksi.

— Idea lähti siitä, että halusin tehdä näytelmän naistenlehdistä. Kulutan niitä paljon, ostan niitä paljon ja vihaan niitä, Haarla kertoo.

Viha tai ärtymys johtuu siitä, että hän ei tunnista itseään lehtien naiskuvasta. Hänen mielestään lehdissä naisten tarinoista tulee menestyksen mainoksia ja onnellisten loppujen juttuja. Ne ruokkivat kuvaa, että juuri tältä naiseus tuntuu ja juuri tätä elämä on.

Haarla sanoo, että hän suunnitteli ensin kirjoittavansa irrallisia palasia, jotka toistaisivat hänen naistenlehtimäiseksi kokemaansa muotoa. Mutta lopputulos olikin sukutarina.

Tyylilaji on tragikomedia.

Näyttämöllä neljä näyttelijää

Sukutarinan aikajänne venyy vaikka kuinka paljon yli sadan vuoden. Sen vanhin henkilö on syntynyt vuonna 1880. Tarina katsoo paitsi taaksepäin myös vielä nykypäivästä tulevaisuuteen.

Tematiikka tarkastelee trauman pysyvyyttä ja taakan siirtymistä sukupolvelta toiselle. Kysymykset voivat olla raskaita, mutta käsikirjoittaja-ohjaaja vakuuttaa, että komediapuolta ei ole sivuutettu.

Rooleissa ovat Annuska Hannula, Lise Holmberg, Anna Kuusamo ja Juho Markkanen. Kullakin on monta roolia, ja yhdellä roolilla on monta tulkitsijaa. Esimerkiksi Markkanen, joka esittää sen vauvan isää, esittää myös Helga-mummoa eli tarinan vanhinta henkilöä.

— Suosittelen näytelmää kaikille. Miehille ja naisille ja muille, jos joku on muunsukupuolinen. Ja kaikenikäisille, Ruusu Haarla sanoo

Ura alkoi 18-vuotiaana

Ruusu Haarla (s. 1989) on helsinkiläinen teatteritaiteen maisteri, näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja. Hän aloitti uransa jo 18-vuotiaana, jolloin hän oli toisena dramaturgina Ylioppilasteatterin Valtuusto-näytelmässä. Vähän myöhemmin hän oli tekemässä Ryhmäteatterin Eduskuntaa.

Haarlan uusin ohjaus on viime vuonna valmistunut Turkka kuolee, jossa hän oli myös toisena käsikirjoittajana ja esiintyy näyttämöllä. Se purkaa aikanaan Kotkassakin teatterinjohtajana toimineen Jouko Turkan ympärille kasvanutta neromyyttiä. Esitys muuten vierailee toukokuussa Kansallisteatterissa.

Haarlan kaikki ohjaukset on nähty Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa. Teatterikesän taiteelliseen johtoryhmään kuulunut Kotkan teatterinjohtaja Miko Jaakkola pitää sellaista poikkeuksellisena.

Ensi-ilta Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä 23.2. klo 18.