C-kasetti tekee paluuta markkinoille – Esimerkiksi Mokoman, Kotiteollisuuden ja Stam1nan musiikkia voi kuunnella nyt myös kasettimankalla

Kasettijulkaisuista ei ole vielä bisnekseksi, mutta formaatti palvelee faniosastoa.

Agata Anttonen

Kasetit ovat tekemässä pienimuotoista paluuta markkinoille ja uusia soittimiakin on saatavilla, jos vanhat ovat rikkoutuneet tai kulkeutuneet kaatopaikalle.
Kasetit ovat tekemässä pienimuotoista paluuta markkinoille ja uusia soittimiakin on saatavilla, jos vanhat ovat rikkoutuneet tai kulkeutuneet kaatopaikalle.

Uskomatonta, mutta totta. C-kasetti on tekemässä paluuta markkinoille. Pienimuotoista ja hiljalleen kasvavaa, mutta paluuta yhtä kaikki. Tänä kesänä on mahdollista kuunnella kasetilta esimerkiksi Etelä-Karjalasta ponnistaneita raskaamman musiikin ylpeyksiä kuten Mokomaa, Kotiteollisuutta ja Stam1naa.

Mokoman edellinen kasettijulkaisu oli eka demo

Mokoma-yhtyeen laulaja Marko Annala ei ole vielä Ihmissokkelo-levyn kasettiversiota nähnyt tai kuullut.

– Se on mennyt suoraan painosta jälleenmyyjille, ja en ole levykaupassakaan käynyt yytsimässä, miltä tuote näyttää.

Kasettijulkaisua Annala kuvailee nostalgiseksi, mutta toteaa samaan hengenvetoon olevansa itse enemmän eteenpäin suuntautuva ihminen.

– En kaipaa menneeseen, enkä harrasta edes vinyylejä. Ymmärrän kyllä, että joku haluaa tällaisen asian äärellä nostalgisesti fiilistellä.

Kasettikyselyitä on tullut vastaan toisinaan myös Mokoman keikoilla.

– Aika ajoin, mutta koska en ole kysymyksen alle uupunut, niin se kertoo jotain kyselyjen määrästä.

Sami Jämsén

Mokoman uusin studiolevy Ihmissokkelo julkaistiin myös kasettina. Yhtyeen laulaja Marko Annala kertoo, että kyseessä on yhtyeen ensimmäinen kasettijulkaisu, jos ekaa demoa ei lasketa.
Mokoman uusin studiolevy Ihmissokkelo julkaistiin myös kasettina. Yhtyeen laulaja Marko Annala kertoo, että kyseessä on yhtyeen ensimmäinen kasettijulkaisu, jos ekaa demoa ei lasketa.

Omista rakkaista kasettimuistoista laulaja nostaa niin W.A.S.P-yhteen debyyttilevyn, joka oli Annalan ensimmäinen kasetti, kuin myös Mokoman ensimmäinen demo. Demo julkaistiin kasettilla vuoden 1998 tietämillä ja sitä lähetettiin lähinnä levy-yhtiölle.

W.A.S.P:in ensimmäisen levyn julkaisuaikana kaseteissa oli vielä äänimerkki, joka ilmaisi että pitää kääntää puolta.

– Minulla meni vuosikausia ennen kuin ymmärsin, että äänimerkit eivät kuulu teoskokonaisuuteen.

Myyntimäärät eivät vielä päätä huimaa

Kasetti eli kultakautensa 1980-luvulla ja hiipui vaivihkaa cd-levyjen syrjäyttäessä kysynnän seuraavalla vuosikymmenellä.

Kasettijulkaisuja ovat viime vuosikymmeninä julkaisseet lähinnä punk-bändit, vaihtoehtoista rock-musiikkia soittavat yhtyeet ja rap-artistit.

Kotimaisten suosittujen valtavirta-artistien kasettijulkaisut ovat olleet lähinnä säännön vahvistavia poikkeuksia. Esimerkiksi Paula Vesalan debyyttialbumi Vesala ja rap duo JVG:n viime vuonna julkaistu Rata/Raitti ilmestyivät myös kasetilla.

Armi Salonen

Kasettien painosmäärät ovat pieniä, yleensä korkeintaan muutaman sadan kappaleen luokkaa.
Kasettien painosmäärät ovat pieniä, yleensä korkeintaan muutaman sadan kappaleen luokkaa.

Vaikka uusia kasettisoittimia on mahdollista ostaa, niin niiden myyntimäärät eivät ole kasvaneet samassa suhteessa kuin kasettien.

– Kaikkien perinteisten pienaudiotuotteiden, joiksi luetaan radiot, mankat, kelloradiot ja ministereot, myynti on pudonnut viidenneksen viimeisen vuoden aikana, Gigantin myyntipäällikkö Toni Kiekkinen kertoo.

Kotiteollisuus ensimmäistä kertaa kasetilla

Tänä kesänä kasettitarjonta laajenee huomattavasti, kun Levykauppa Äx julkaisi 30 kesäkasettia. Julkaisujen joukosta löytyy niin Tapio Rautavaaraa, Hurriganesia, Stam1nan uusin levy Taival kuin myös Kotiteollisuuden myydyin albumi Helvetistä Itään.

Mitä ajatuksia Jouni Hynysessä herättää se, että vuoden 2003 levytys julkaistaan 17 vuotta myöhemmin kasettina?

– Ensimmäinen mieleen tuleva kysymys on tietenkin se, että miksi siitä ei tehty kasettia jo silloin, kun levy julkaistiin.

Vastaus kysymykseen on hyvin looginen ja yksinkertainen.

Minulla meni vuosikausia ennen kuin ymmärsin, että äänimerkit eivät kuulu teoskokonaisuuteen. — Marko Annala

– Eihän kukaan silloin kasetteja ostanut. Nykyisin ilmeisesti ostellaan, mie en oikein tiedä.

Hynynen kertoo, että yhtyeen fanit eivät ole keikoilla kasetteja kyselleet, vinyylejä kyllä.

– Itsellekin oli aika yllätys, kun levykauppa Äx ilmoitti, että he tekevät tällaisen kasettipainoksen.

Kädenojennus faneille

Kasettimarkkinat ovat Suomessa pieniä, joten luonnollisesti myös painosmäärät ovat pieniä; sadasta muutamaan sataan kappaleeseen.

– Ei me tästä bändinä mitään hyödytä, mutta hieno ja hauska homma, että Äxä tekee puolestamme tällaisen kädenojennuksen faneille, Hynynen pohtii.

Juhannusviikolla päivän valon nähnyt kasetti ei ole vielä kulkeutunut yhtyeelle asti. Laulaja myöntää odottavansa mielenkiinnolla minkälainen paketti on tehty.

Edellisen kerran Hynynen kertoo kuunnelleensa kasetteja joskus 1990-luvulla. Soitin, kuten lukemattomat kasetitkin, on varastoitu autotalliin.

– En tiedä toimiiko se edes enää. Täytyy varmaan kaivaa esille ja kokeilla.

Kaikki alkoi kasetista

Jouni Hynysen omat varhaismuistot kaseteista ovat tuttuja kasettiaikakauden lapsille. Kokoelmakaseteille tallennettiin musiikkia suoraan radiosta.

– Radiosta kasetille nauhoittelun aloitin joskus 14–15-vuotiaana 1980-luvulla. Ei silloin paljoa rokki soinut, mutta lauantai-iltapäivisin tuli ohjelma, jossa käytiin Britti-listaa läpi. Siitä oli mielenkiintoista blokata uusia juttuja.

Timo Mustalampi

Kasetille tallentaminen tapahtuu painamalla rec- ja playnäppäimet pohjaan.
Kasetille tallentaminen tapahtuu painamalla rec- ja playnäppäimet pohjaan.

Radion lisäksi omaa musiikkiarkistoa saattoi kasvattaa kavereiden avustuksella.

– Kun joku oli saanut uuden kasetin, niin totta kai se piti saada itselle. Ensi alkuun tämä tapahtui nauhoittamalla kaksi mankkaa vastakkain.

Toinen mankka soitti musiikin ja toisella musiikki tallennettiin tyhjälle kasetille. Paremmilla stereoilla pystyi nauhoittamaan suoraan vinyyliltä kasetille.

– Niitä kasetteja on autotallissa ihan helvetisti. Parhaimmat olen toki myöhemmin hankkinut sekä cd:nä että vinyylinä.

Hynysen muusikkouran alkuun kasetti liittyy myös läheisesti, sillä ensimmäiset omat demot tallentuivat kasetille.

– Ekoista työpaikoista sain sen verran rahaa, että sain ostettua Fostexin neliraitanauhurin. Sillä aloittelin biisien teon. Niitä demoja ei ole enää tallessa, tai ainakin toivon ettei ole.

Nauhurista on jäänyt hyvät muistot, vaikka tietokoneen tuoma nopeus ja helppous eivät saisi enää noihin tapoihin palaamaan.

– Se oli oikeastaan aika siistiä, kun oli neljä raitaa käytössä. Ensin rumpukoneella loi pohjan yhdelle raidalle ja siihen kitara päälle toiselle.

Kun nämä miksasi yhdelle raidalle, niin oli taas kolme raitaa käytössä.

– Niille pystyi soittamaan lisää kitaraa ja pari lauluraitaa.

Äänitemyynti Suomessa

Fyysiset äänilevyt

Vuonna 2019 Suomessa myytiin 126 726 vinyyliä.

CD-levyjä myytiin 430 713 kappaletta.

Tilastossa ei ole kasetille omaa kategoriaa. Se kuuluu kategoriaan muu audio, minkä myynnistä suurin osa on kasetteja. Tämän kategorian tuotteita myytiin 470.

Vuonna 2018 muuta audiota myytiin 375 kappaletta.

Lähde: Musiikintuottajat ry

Uusimmat uutiset