Sympaattinen sinkkuisän tarina

Yösyöttö (Suomi 2017).Ohjaus: Marja Pyykkö.Käsikirjoitus: Marko Leino perustuen Eve Hietamiehen romaaniin.Rooleissa: Petteri Summanen, Marja Salo, Ria Kataja, Marjaana Maijala, Niko Saarela, Pihla Viitala.Kesto 86 minuuttia. S.

Harva mies löytää itsensä samasta tilanteesta kuin Petteri Summasen näyttelemä Antti Marja Pyykön uudessa draamakomediassa. Antin elämä muuttuu täydellisesti, kun maailmaan syntyy esikoinen ja vaimo (Ria Kataja) ottaa hatkat. Tuore isä jää kahdestaan vastasyntyneen kanssa.

Yösyöttö-elokuva seuraa yksinhuoltaja vanhemmuutta ruksaamalla kaikki tunnistettavan surkuhupaisat hetket, kun uusi vanhempi yrittää selviytyä kiljuvan, kakkaavan ja niin hataran tuntuisen rakkauspakkauksen kanssa.

Hymyjä revitään päälleen kääntyneestä sukupuolinormista, aivan kuin tilanne olisi täysin mahdoton kuvitella. Uuden, avuttoman isin pitää löytää paikkansa lastenrattaiden, tissien ja vaippojen keskeltä. Kirjaansa hupsuna pitävä Eve Hietamies on perustanut sen omakohtaiseen havaintoon. Ehkä isä muskarin vauvapiirissä on yhä lähes skandaalinomaista.

Kun kaikki vitsikkäät huomiot on tehty, paljastuu elokuvan herkkä puoli, jossa isä opettelee tutustumaan lapseensa. Eikä muuta elämää ole joutunut hylkäämään, kun uusi maailma esittelee myös muita kiinnostuksen kohteita.

Stereotypioiden varaan pelataan nokkelasti, mutta todella turvallisesti. Elokuva hengittää lähes täysin Summasen herttaisen hermostuneen roolisuorituksen avulla. Yksinhuoltaja-Antti on hehkuvan lämmin ja hersyvän hauska jätkä. Marja Salo tarjoaa napakkaa vastapalloa Summaselle.|

Timo Alho

HHHII

Hyvää: Petteri Summanen.

Huonoa: Summasen pahimmat maneerit.

Erityistä: Yösyöttö-romaanille ilmestyi vuonna 2012 jatko-osa Tarhapäivä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.