Kymi Sinfoniettan kevätkaudella kuullaan Mozartia uudessa yhteydessä

Orkesterin vieraaksi saapuu kaksi maailmankuulua viulistia.

Marco Borggreve

Viulisti Baiba Skride esiintyy Kymi Sinfoniettan kanssa helmikuussa 2018.
Viulisti Baiba Skride esiintyy Kymi Sinfoniettan kanssa helmikuussa 2018.

Tammikuussa Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvoantajana aloittava Olari Elts johtaa neljää konserttia orkesterin kevätkaudella.

Tammikuun avajaiskonsertissa ja huhtikuun lopulla Elts on kapellimestarina Mozart-illoissa, joissa mestarin sävellysten rinnalla kuullaan uudempaa musiikkia.
— Teemme pienen sarjan, jonka tavoitteena on asettaa Mozart uuteen yhteyteen, Elts kuvailee.

Tammikuussa on luvassa musiikkia myös lapsiperheille, kun Satu Sopanen & Tuttiorkesteri aloittaa 30-vuotisjuhlakiertueensa Kymenlaaksosta.

Vieraina huippuviulisteja

Kevään ohjelmistossa on yhteensä 14 konserttia.
Helmikuun merkkitapaukset ovat Eltsin johtamat Erään enkelin muistolle ja La Mer — Meri.

Näistä ensimmäisessä solistivieraaksi saapuu latvialainen Baiba Skride, joka Eltsin mukaan lukeutuu maailman kymmenen parhaimman nykyviulistin joukkoon. Skride esittää vakio-ohjelmistoonsa kuuluvan Alban Bergin viulukonserton Erään enkelin muistolle.


La Mer — Meri toteutetaan yhteiskonserttina Jyväskylä Sinfonian kanssa. Solistina on niin ikään maailmanhuippuihin lukeutuva, venäläinen Ilja Gringolts. Illan pääteos on konsertille nimensä antava Claude Debussyn La Mer.
— Debussyn sävellys on 1900-luvun orkesteriteosten kulmakivi, Elts sanoo.

Zappaa maaliskuussa

Maaliskuussa Andres Mustosen johtamassa konsertissa juhlitaan satavuotiasta Viroa virolaisella musiikilla nuorten virolaisten solistien esittämänä.


Viikkoa myöhemmin kitaristi Marzi Nyman, lyömäsoittaja Arttu Takalo ja käyrätorvea puhaltava Tero Toivonen irrottelevat Zappan hengessä. Konsertissa kuullaan musiikkia Tapio Rautavaarasta Dave Lindholmiin ja Frank Zappaan.
— Tästä tullaan järjestämään myös päiväkonsertteja koululaisille, toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kertoo.

Kymi Sinfoniettan entinen taiteellinen johtaja Yasuo Shinosaki tulee vierailulle toukokuussa perinteistä japanilaista shakuhachi-huilua soittavan Tadashi Tajiman kanssa. Ohjelmistossa on muun muassa Toshio Hosokawan shakuhachille säveltämä teos Voyage 10.


Kevätkausi päättyy perinteiseen tapaan Kymijoen Lohisoitto -festivaalin avajaiskonserttiin kesäkuun alussa.

Koko kevään ohjelman löydät täältä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet