Valojen yö käynnistyy perjantaina Haminan Tähtikadun avajaisilla – Festivaalilla soi myös sävelletty Haminan kaupungin strategia

Uutena tapahtumapaikkana on Kesäpuiston Ankkalampi. Pääesiintyjäksi saapuu indiebändi Litku Klemetti.

Sami Sanpakkila

Indiebändi Litku Klemetti on Haminan Valojen yön pääesiintyjä.
Indiebändi Litku Klemetti on Haminan Valojen yön pääesiintyjä.

Miltä kuulostaa Haminan kaupungin strategia laulettuna ja soitettuna? Vastaus kysymykseen selviää ensi perjantaina Valojen yössä, jossa saa kantaesityksensä kulttuurituottaja Tomi Pekkolan uusi sävellys aiheesta.

– Teos soi Ankkalammella kello 20. Esiintyjinä ovat Haminan Naislaulajat, Hamina Kvartetti ja Strategia Band, Haminan kulttuurituottaja Ilkka Muurman kertoo.

Kesäpuistossa sijaitseva Ankkalampi on kaupunkifestivaalin uusi tapahtumapaikka, jonka ohjelmassa on muun muassa puhallinmusiikkia ja Belanos Groupin tuliesityksiä. Ohjelmaa on tuttuun tapaan myös Hamina Bastionissa ja Vepan lavalla kauppatorilla.

Tähtikatu avautuu perjantaina kello 16

Kulttuuri-ilta polkaistaan käyntiin Haminan uuden Tähtikadun avajaisilla Raatihuoneentorilla kello 16. Tuolloin paljastetaan, ketkä ansioituneet haminalaiset saavat ensimmäisenä tähdet Raatihuonetta reunustavalle jalkakäytävälle.

– Uusia tähtiä on kaikkein parasta ihailla illan hämärryttyä, jolloin Raatihuone on juhlavalaistuna tähtikatuteemalla.

Ella Karttunen

Haminassa vietetään perjantaina 11.9. Valojen yötä. Kuvan merenneidot olivat viime vuonna esillä Pormestarintalon pihamaalla. Tänä vuonna piha ei ole avoinna yleisölle koronarajoituksista johtuen.
Haminassa vietetään perjantaina 11.9. Valojen yötä. Kuvan merenneidot olivat viime vuonna esillä Pormestarintalon pihamaalla. Tänä vuonna piha ei ole avoinna yleisölle koronarajoituksista johtuen.

Tapahtuman painopisteenä paikalliset nuoret

Tänäkin vuonna tapahtumassa on paljon oman kaupungin esiintyjiä. Muurmanin mukaan Valojen yön ideana onkin tuoda esille paikallista kulttuuria.

– Painopisteenä ovat etenkin paikalliset nuoret.

Nuoria haminalaisia edustavat muun muassa Vepan lavalla esiintyvät bändit Rock Criminals ja Fallen Beyond sekä bändikoulun jazzryhmä ja Tanssikoulu Vikmanin tanssijat.

Jo viime vuonna mukana ollut Trial By Fire -yhtye nousee tällä kertaa pääareenalle eli Hamina Bastionin lavalle. Bastionin pääesiintyjä on indiebändi Litku Klemetti.

– Artistivalinnoissakin menemme kulttuuri edellä. Olemme pyrkineet siihen, ettei pääesiintyjä olisi valtavirran artisti. Haluamme tarjota jotain sellaista, mitä tällä seudulla ei ole aikaisemmin nähty.

Muurmanin mukaan Bastionissa on tarjolla myös korkeatasoista lastenkulttuuria.

– Alkuillasta esiintyvät lasten suosikit Klovni Dodo ja lastenmusiikkiorkesteri Orffit.

Bastionin ilta päättyy ilotulitukseen kello 22.

Pöytälaatikkorunoilijat pääsevät estradille

Haminassa 10.–13. syyskuuta järjestettävä Runouden rajoilla -festivaali on mukana Valojen yössä jo kolmatta kertaa. Vepan lavalla järjestetään open mic -tapahtuma, jolloin myös pöytälaatikkorunoilijat pääsevät ääneen.

– On tosi mukavaa, että nämä kaksi tapahtumaa on saatu yhteen. Näin ollen muodostuu festivaali festivaalin sisälle, Muurman sanoo.

Ulkotilojen lisäksi ohjelmaa on sisätiloissa, kuten museoissa, kirkoissa, kirjastossa ja Kino Haminassa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan

Koronaepidemian vuoksi Valojen yössä kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen. Muurman kertoo, että yleisöä päästetään tapahtuma-alueille vain sen verran, että riittävät turvavälit pystytään säilyttämään.

– Kaikilla tapahtumapaikoilla on ohjelmaa iltaan asti. Tällä pyrimme siihen, että yleisö jakautuisi tasaisemmin ympäri kaupunkia.

Kävijöitä ohjeistetaan käyttämään kasvomaskia. Tapahtumapaikoilla on myös käsidesipisteitä.

– Sairaana tai edes lieväoireisenakaan tapahtumaan ei tule osallistua.

Valojen yön koko ohjelma löytyy osoitteista www.hamina.fi/haminafestivals/valojenyo ja www.facebook.com/events/731925797372545.