75-vuotias Latvian valtionkuoro juhlii satavuotiasta Suomea Kymi Sinfoniettan kanssa — Haydnin Vuodenajat soi Kotkan kirkossa ensi kertaa

Sari Tauru

Latvian valtionkuoro esiintyy Kymi Sinfoniettan kanssa Kotkan kirkossa keskiviikkoiltana.
Latvian valtionkuoro esiintyy Kymi Sinfoniettan kanssa Kotkan kirkossa keskiviikkoiltana.

Kaikki esiintyjät ovat samaa mieltä: Joseph Haydnin Vuodenajat on merkittävä suurteos. Kapellimestari Olari Elts aloittaa vuonna 1801 sävelletyn oratorion kuvailun sanoilla humoristinen, hauska ja oopperamainen.
— Sitä voisi pitää Haydnin Taikahuiluna, Elts sanoo.


Kehuihin yhtyvät Kymi Sinfoniettan vieraaksi saapuneen Latvian valtionkuoron toiminnanjohtaja Maris Ošlejs sekä kansainväliset solistit sopraano Karen Wierzba, tenori Mati Turi ja baritoni Gabriel Suovanen.
Ošlejsin mielestä Vuodenajat-teos on yksi tärkeimmistä oratorioista. Se on paljon sanottu oratorioihin erikoistuneen eurooppalaisen huippukuoron edustajalta.

Kun katsoo ikkunasta ulos, näkee tämän oratorion — Mati Turi

Kiitelty Vuodenajat esitetään keskiviikkona Kotkan kirkossa. Kymi Sinfoniettan ohjelmistossa parituntinen sävellys on ensimmäistä kertaa. Konserttia johtavan Eltsin mukaan teos on myös ensimmäinen 1800-luvun oratorio. Siihen sisältyy kolme hedelmällisimmän musiikin aikakautta.
— Vuodenajat asetti säännöt 1800-luvun oratorioille. Se perustuu perustuu barokin perinteeseen, mutta mukana on myös klassisen tyylikauden ja romanttisen periodin vaikutteita.


Maalaiselämää maalaileva teos kuvaa keväistä luonnon heräämistä, kesän helteitä ja ukkosmyrskyjä, syksyn metsästyskautta ja sadonkorjuuta ja lopuksi elämän hiljenemistä talven ankaruuden alla. Sitä on pidetty vertaiskuvana ihmiselämän vaiheista nuoruudesta vanhuuteen.
— Haydn oli tuolloin jo melko iäkäs. Sävellyksen on voinut kirjoittaa vain sellainen ihminen, jolla on paljon elämänkokemusta, Elts toteaa.

Solistit edustavat perinteisiä maalaishahmoja. Teoksen ensimmäistä kertaa laulava kanadalainen Wierzba luonnehtii tarinaa metaforaksi ajasta sekä meditatiiviseksi ja syvälliseksi tulkinnaksi ihmisten elämästä.
— Samoin kuin vuodenajat vaihtuvat, vaihtuvat myös suhteet ihmisten ja luonnon välillä. Oratorio kuvaa kahdessa tunnissa kokonaista vuotta, Wierzba sanoo.
— Kun katsoo ikkunasta ulos, näkee tämän oratorion, virolainen Turi pohtii.


Ruotsalaissyntyinen Suovanen on samoilla linjoilla kollegoidensa kanssa. Baritonin mielestä solisteille haastava kappale voisi olla vieläkin vaikeampi ilman Eltsin johtamistapaa, joka herättelee laulajia käyttämään luovuuttaan ja oppimaan uusia asioita.
Oopperoiden tapaan myös 40-henkinen kuoro esiintyy vuoroin henkilöhahmoina ja vuoroin kertojana.

Latvian valtionkuoro on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Kymi Sinfoniettan kanssa. Ympäri maailmaa konsertoiva ryhmä esiintyi edellisen kerran Kotkassa ja Kouvolassa talvella 2016. Tällä kertaa 52-henkinen laulajajoukko saapuu Kymenlaaksoon 40 laulajan vahvuudella Latvian valtion tukemana.

Ošlejs kertoo, että juuri 75 vuotta täyttänyt kuoro halusi juhlistaa tätä kohokohtaa sata vuotta täyttävässä Suomessa ja nimenomaan Kymi Sinfoniettan kanssa. Hänen mukaansa Suomen merkkivuosi koskettaa myös vuonna 1918 itsenäistynyttä Latviaa, sillä maiden itsenäisyyspyrkimykset alkoivat samaan aikaan.
— Meillä on monia hyviä yhteistyökumppaneita Suomessa, mutta Kymi Sinfoniettan kanssa meillä on muodostunut luja ystävyyssuhde.


Kymi Sinfoniettan konsertti Kotkan kirkossa tänään keskiviikkona kello 19 ja Kouvolan keskuskirkossa huomenna torstaina kello 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.