Klami-sävellyskilpailun finalistit valittiin teoksen omien ansioiden perusteella — Säveltäminen näyttää miesten lajilta

Osallistuneista vain murto-osa oli naisia, eikä heistä kukaan yltänyt loppukisaan. Kapellimestari Olari Eltsin mielestä tilanne peilaa historiaa.

Pertti Jalava
Pertti Jalava

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Säveltäjiä on viisi, ja he ovat suomalaiset Pertti Jalava ja Tomi Räisänen, ranskalainen Christopher Culpo ja italialaiset Andrea Portera ja Roberto Sansuini.

Valintakokouksessaan tuomaristo perehtyi teoksiin tietämättä, keitä säveltäjät ovat. Nimet ja muut taustat selvisivät vasta päätöksenteon jälkeen, kun kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin avasi tiedot sisältäneet kuoret.

Roberto Sansuini

38 kansallisuutta

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 283 sävellystä. Reetaliina Marin sanoo, että kyseessä on yksi maailman suosituimmista sävellyskilpailuista. Osanottajamäärällä mitattua suosiotaan se on kasvattanut kerta kerralta. Nyt meneillään oleva kilpailu on neljäs.

Tapahtuma on myös noteerattu eri puolilla maailmaa. Säveltäjät edustavat 38:aa kansallisuutta.

Eniten teoksia lähetettiin Italiasta (49), Suomesta (40) ja Saksasta (36). Muutenkin Euroopan maat ovat vahvasti edustettuina, mutta osanottajia oli myös Japanista, Yhdysvalloista, Argentiinasta, Kuubasta ja Boliviasta.

Christopher Culpo

Näyttää miesten lajilta

Tuomariston puheenjohtaja, säveltäjä Kalevi Aho pitää kilpailun tasoa erittäin korkeana. Tuomaristo laatikin suosituslistan finaalin ulkopuolelle jääneistä hyvistä teoksista. Listalle pääsi 14 sävellystä, joita orkestereiden kannattaisi tuomareiden mielestä ottaa ohjelmaansa.

Kilpailun osanoton ja kärjen perusteella säveltäminen on varsin miehinen laji. Osallistuineista naisia oli vain 33, eikä heistä yksikään ole finaalissa. Suosituslistan säveltäjistä naisia on kaksi.

Tuomaristoon kuuluva kapellimestari Olari Elts on silti sitä mieltä, että säveltäjäkunnassa on nykyisin sekä miehiä että naisia ja alalle tulevissa vieläpä aika tasaväkisesti. Kilpailuun osallistuminen ja siinä menestyminen peilaa hänen arvionsa mukaan historiaa.

Eltsin mukaan finalisteja valittaessa painoivat vain taiteelliset arvot.

— Meidän oli ymmärrettävä, miksi teos on sävelletty. Sen piti olla taideteos, ei vain tekninen harjoitus.

Andrea Portera

Jo ansioituneita säveltäjiä

Ikäjakauma on suuri.

— Nuorin osanottaja oli 18-vuotias ja vanhimmat kahdeksankymppisiä, Reetaliina Marin kertoo.

Finalistien ikä vaihtelee 42:sta 58:aan. Marinin mukaan tämänkertaisen kärjen varttuneisuus on kuitenkin sattumaa. Edellisessä kisassa viisi vuotta sitten kolmanneksi tuli silloin 25-vuotias Sauli Zinovjev, jonka ura lähtikin sitten melkoiseen nousukiitoon.

Tämänkertaiset finalistit ovat kokeneita säveltäjiä. Yhden jos toisen tuotantoa kuvaillaan laajaksi. Andrea Porteran tuotanto käsittää peräti yli 160 sävellystä, ja hänen teoksiaan ovat esittäneet muun muassa Tokion filharmoninen orkesteri ja BBC:n filhamroninen orkestesteri.

Tomi Räisänen

Loppukilpailu marraskuussa

Loppukilpailu käydään marraskuussa Kotkassa ja Kouvolassa. Kymi Sinfonietta esittää kaikki teokset. Tuomaristo tekee ratkaisunsa Kotkan-konsertin päätteeksi 15.11.

Ahon ja Eltsin ohella teoksia arvioivat säveltäjät Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür. Elts myös johtaa Kymi Sinfoniettaa finaalikonserteissa.

Kommentoidut