Torontolaiset videobloggaajat julkaisivat kolme videota Dark River -festivaalista — Katso, vilahtaako takaraivosi tutuissa maisemissa!

Videon perusteella kanadalaisvierailla oli Kotkassa hauskaa. He tapasivat suomalaisia hevareita ja muusikoita, löysivät jääkaapista liian vanhaa ketsuppia ja voittivat rahapelissä. Festivaalin tunnelmaa kehuivat kilvan sekä videon vieraat että sen tekijät.

Linda Varoma

Dark River- festaria juhlittiin tänäkin vuonna Laajakoskella. Kenties kaukaisimmat vieraat tulivat Torontosta asti. 
Dark River- festaria juhlittiin tänäkin vuonna Laajakoskella. Kenties kaukaisimmat vieraat tulivat Torontosta asti. 

Kanadalaiset Pedro ja Antonio julkaisivat hiljattain kolme videota kotkalaisesta Dark River -festivaalista. Isä ja poika pitävät A&P-Reacts-kanavaa Youtubessa, jossa heillä on hieman alle 40 000 tilaajaa. Molemmat ovat kovia metallifaneja, mutta heidän matkansa Kotkaan oli osittain myös sattuman sanelemaa.

Dark Riverin tiedottaja ja festivaalipäällikkö Henri Eerola kertoo, että isä ja poika olivat alun perin tulossa Tuska-festivaaliin joukkorahoituksella keräämillään varoilla. Kun Tuskaan tuli 18 vuoden ikäraja, 14-vuotias poika ei olisi voinut osallistua.

— Verkossa he kävivät keskustelua siitä, miten suunnitelmien nyt käy ja joku oli ehdottanut Dark Riveriä. Otin heihin yhteyttä ja sanoin, että täällä on vähän piskuisemmat, mutta pippuriset festarit. Jos päätätte tänne tulla, niin teistä kyllä pidetään huolta, Eerola kuvailee.

Uusia ystävyyssuhteita

Eerolan mukaan torontolaiset päättivät tulla, vaikka eivät vielä edes tienneet esiintyjiä. Asiaan vaikutti se, että festivaalin ajankohta oli hyvä. Kotkan lisäksi vloggaajat vierailivat myös Espoossa ja Tampereella ja jatkoivat sitten matkaansa Portugaliin, joten heille matka oli kahden viikon loma.

— Täällä he tapasivat kanavansa kautta tutuksi tulleita ihmisiä, Eerola kertoo.

Festivaaliorganisaatio ei osallistunut isän ja pojan matkan kustannuksiin tai käytännön järjestelyihin. Eerola pitää Dark Riverin videoiden kautta saamaa näkyvyyttä tärkeänä, mutta sitäkin tärkeämpänä hän pitää uusia ystävyyssuhteita.

— Alun perin bisneslähtöisestä ideasta tuli henkilökohtainen missio. Internet varmasti pitää myös huolen siitä, että yhteys pitää. Samoin kävi meillä ensimmäistä kertaa esiintyneen Blaze Bayleyn kitaristi Chris Appletonin kanssa, joka on nykyään kuin hyvän päivän tuttu.

Festivaalin tunnelmaa kehutaan kilvan

Videoilla isän ja pojan isäntänä toimii Mikael Salo Everfrost-yhtyeestä. He tapaavat myös monia muita muusikoita ja metallimusiikin ystäviä. Ensimmäisellä videolla esitellään asunto, jossa kanadalaiset pitävät yötä festivaalin ajan.

— Täällä on venäjänkielisiä kirjoja ja todella vanhaa ketsuppia, Antonio kertoo kämppää kiertäessään.

Videoissa Dark River -festivaalia kehutaan kilpaa sekä videoon haastateltujen että vloggaajien itsensä toimesta. Pedro kertoo myös voittaneensa 4 euroa suomalaisen kaupan hedelmäpelistä.

— Näyttää todella siistiltä, Pedro toteaa Honkalaan päästyään.

Kaikki haastateltavat kehuvat Dark River -festivaalin mukavaa ja kotoisaa tunnelmaa. Pedro kuvailee Dark Riveriä koko perheen grillibileiksi. Järjestelyitä, ihmisten ystävällisyyttä ja mahtavia bändejä hän hehkuttaa niin ikään.

— Meillä oli todella hauskaa ja mahtavaa. Kaipaan tätä jo nyt, Pedro päättää Dark River -festivaalista tehdyn videon.

A&P-Reacts-kanavalla julkaistiin myös Eerolan ja Niko Lindmanin haastattelu, jossa he pohtivat festivaalin onnistumista. Sen näet täältä.