Kymi Sinfonietta julkaisi konserttiohjelmiston syyskuun loppuun saakka – Kouvolassa on ehdotettu säästöjä, jotka olisivat toteutuessaan Kotkan ja Kouvolan yhteiselle orkesterille kohtalokkaita

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaaran mielestä Kouvolan saamien säästöehdotusten jälkeen orkesterin tilanne näyttää hälyttävältä. Poikkeuskevään jälkeen jaloilleen ja soittokuntoon päässyt Kymi Sinfonietta julkaisi juuri syksyn ohjelmiston. Orkesteri pääsee syksyllä myös äänittämään elokuvamusiikkia.

Jussi Lopperi

Kymi Sinfonietta on pitänyt yhtä yli 20 vuotta. Kahden kaupungin orkesteri saa avustuksia sekä Kotkalta että Kouvolalta.
Kymi Sinfonietta on pitänyt yhtä yli 20 vuotta. Kahden kaupungin orkesteri saa avustuksia sekä Kotkalta että Kouvolalta.

Kymi Sinfoniettan konsertit käynnistyvät jälleen syksyllä. Toistaiseksi orkesteri on julkaissut ohjelmistonsa vain syyskuun loppuun saakka. Jos kaikki menee hyvin, loppuohjelmisto julkistetaan syyskuussa ja normaalijärjestelyt otetaan käyttöön lokakuun alussa.

Orkesteri menetti keväältä lipputuloja noin 80 000 euroa. Summa olisi voinut olla suurempi, mutta Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarisen mukaan valtaosa kausikorttilaisista ja muista lipun ostaneista päätyi lahjoittamaan rahat orkesterin tukemiseen.

Kymi Sinfoniettan liikevaihto viime vuonna oli hieman alle 300 000 euroa. Miinukselle mentiin noin 39 000 euron verran, koska orkesteri työskenteli väistötiloissa. Keväällä orkesteri haki opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää koronatukea. Tukea myönnettiin 70 000 euroa.

Kouvolassa on ehdotettu säästöjä

Kymi Sinfonietta on kahden kaupungin omistama orkesteri. Kotka maksaa orkesterille tänä vuonna avustusta 847 500 euroa ja vuokratukea 168 000 euroa. Kouvola puolestaan maksaa avustusta 642 000 euroa. Kotkan osuus avustuksesta on 55 prosenttia ja Kouvolan 45 prosenttia.

Kymi Sinfoniettan toimintaa varjostavat tällä hetkellä Kouvolassa pohditut säästötoimet.

Kouvolan kaupunginhallituksen asettama Perlacon-ohjausryhmä on ehdottanut loppuraporttiluonnoksen liitteissään Kymi Sinfoniettalle kolmea vaihtoehtoa. Joko orkesterin saamaa kaupungin avustusta pienennetään 20 prosenttia, 50 prosenttia tai avustus poistetaan kokonaan.

20 prosentin poiston jälkeen Kouvolan avustus jäisi 514 000 euroon ja puolituksen jälkeen 324 000 euroon. Säästöehdotukset ovat toistaiseksi luonnos, johon liittyvät päätökset Kouvolan kaupunginvaltuusto tekee myöhemmin syksyllä.

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara sanoo, että Perlacon-ohjausryhmän ehdotusten jälkeen tilanne näyttää hälyttävältä.

Purovaara huomauttaa, että jos Kouvolan kaupunki pienentää tukea, se heijastuu myös valtionosuuksiin.

– Siitä alkaa kierre huonoon suuntaan. Asiaa pitäisi miettiä tarkkaan.

– Orkesteri on korkealuokkainen ja tekee tärkeää työtä alueellisesti ja valtakunnallisesti. Kaikki voimat pitäisi yhdistää, että orkesteri säilyisi toimintakykyisenä. Kymenlaaksoon tarvitaan korkean tason orkesteri.

Kymi Sinfonietta ei selviytyisi säästötoimista entisellään

Riikka Luostarinen kertoo, että kun hän kuuli säästöehdotuksesta, hänen sydämensä jätti lyöntejä väliin.

– Meille yhtiönä ei ole tullut mitään tietoa tällaisesta, Luostarinen sanoo.

Luostarinen ei tiedä, mihin Perlaconin loppuraportin luonnoksen säästöluvut perustuvat. Niillä olisi toteutuessaan silti vain yksi lopputulos.

– Meidän osaltamme kaikki nämä vaihtoehdot tietäisivät sitä, että Kymi Sinfonietta nykyisessä muodossaan lakkaisi olemasta.

Asia koskettaa koko Kymenlaaksoa, sillä Kymi Sinfonietta on Suomen ainoa maakuntaorkesteri ja ainoa kahden kaupungin tuilla toimiva orkesteri.

Luostarisesta orkesteri on jo nyt maan kustannustehokkain. Asia on hänestä myös valtakunnallinen, jopa kansainvälinen.

– Missään muualla maailmassa ei pystytä pyörittämään kahden kaupungin orkesteria 642 000 eurolla vuodessa. Teemme monessa asiassa tuplatyön verrattuna muihin Suomen orkestereihin.

Katja Juurikko

Riikka Luostariselle tieto Kouvolan säästöehdotuksista tuli yllätyksenä.
Riikka Luostariselle tieto Kouvolan säästöehdotuksista tuli yllätyksenä.

Kulttuurilla on merkitystä henkiselle hyvinvoinnille

Kouvola leikkasi viime vuonna Kymi Sinfoniettan vuosittaisesta tuesta pois 10 prosenttia. Sitä ennen orkesterin tukea on pienennetty vähitellen vuodesta 2015 asti.

– Olemme tehneet työtä monta vuotta kaikesta säästäen. Meillä ei ole enää lihaa luiden päällä leikkauksia varten.

Luostarinen painottaa, että myös tutkimuksissa on todettu kulttuurin suuri merkitys henkiselle hyvinvoinnille.

– Tiedämme sen tässä työssä konkreettisesti. Konserttien ohessa päiväkoti- ja palvelukotikiertueet ovat osoittaneet sen.

Luostarinen uskoo, että eristys- ja tautiajasta toivuttaessa kulttuurin merkitys korostuu entisestään.

– Kulttuurissa on mukana todella tärkeä yhteisöllisyyden kokemus. Nyt on aika tulla esiin niiden, jotka ymmärtävät kulttuurin ja tapahtumien merkityksen.

Päivi Tuovinen

Syksyn avauskonsertissa Swingiä, svengiä ja viihdettä nähdään muiden muassa sopraano Mari Palo.
Syksyn avauskonsertissa Swingiä, svengiä ja viihdettä nähdään muiden muassa sopraano Mari Palo.

Koronayleisö kaipasi live-konsertteja

Kymi Sinfonietta teki toukokuun lopussa asiakaskyselyn siitä, millä mielellä yleisö tulisi konsertteihin jatkossa.

Vastauksissa nousi eniten esiin kaksi teemaa. Ensimmäinen oli kuulijoiden suuri halu päästä konserttiin kuulemaan elävää musiikkia heti, kun se vain olisi mahdollista.

– Musiikilla oli valtava merkitys monelle koronakevään aikana.

Seuraavaksi eniten palautetta tuli kyselyssä siitä, että orkesterin Kymi Sinfonietta Lives -verkkokanava oli keväällä monelle todella tärkeä yhteys maailmaan.

Orkesterin jäsenet videoivat kotoa käsin hauskoja ja koskettavia musiikkiesityksiä sosiaaliseen mediaan. Soittajat kirjoittivat blogiin musiikista ja elämästä, ja viihdyttivät näin eristyksissä olevia, läheisiään kaipaavia ihmisiä.

– Saimme tästä todella paljon sydäntä lämmittäviä kommentteja. Monet seurasivat kanavaa hyvin tarkkaan. Se toi myös soittajamme lähemmäs yleisöä.

Lasse Laitinen

Swingiä, svengiä ja viihdettä konsertissa esiintyy myös Mikael Konttinen.
Swingiä, svengiä ja viihdettä konsertissa esiintyy myös Mikael Konttinen.

Syksyssä on svengiä, hovisäveltäjiä ja Nino Rotan Mozartia

Kymi Sinfoniettan syksyn konserttiohjelmaa on toistaiseksi julkistettu vain syyskuun loppuun, sillä koronatilanteen mahdolliset muutokset pahempaan aiheuttaisivat epävarmuutta sen pidemmälle meneviin suunnitelmiin.

Syyskauden avaa 26. ja 27. elokuuta Swingiä, svengiä ja viihdettä. Konserteissa Mari Palo ja Mikael Konttinen laulavat kappaleita Broadway-musikaaleista ja elokuvista, big band -yhtyeiltä ja pop-tähdiltä.

Sovitukset Kymi Sinfoniettalle on tehnyt konsertin kapellimestari Antti Rissanen.

– Elämä voittaa jälleen. Soittajilla on kova hinku päästä lavalle ja tehdä musiikkia jälleen yhdessä, Luostarinen kertoo.

Barokkikonsertissa 9. ja 10. syyskuuta konserttimestari Raymond Cox liidaa orkesterin ja yleisön 1700-luvun alkupuolen hovimusiikin tunnelmaan. Cox esittää itse solistina harvemmin kuullun Pergolesin viulukonserton.

– Raymond on loistava löytämään harvinaisia kappaleita. Kyseessä on ehkä jopa Suomen ensiesitys.

Olari Eltsin johtamassa konsertissa 23. ja 24. syyskuuta pääosassa on Mozart, monien nuorempien sukupolvien säveltäjien innoittaja. Nykysäveltäjä ja pianisti Lera Auerbachin kappaleessa voi kuulla moderneja kaikuja vuonna 1791 kuolleen mestarisäveltäjän sävelmaailmasta.

Orkesterin uusi vuorotteleva käyrätorven äänenjohtaja Henriikka Teerikangas esittää solistina toisen osan Mozartin käyrätorvikonsertosta nro 1.

Kyseistä osaa ei tosin säveltänyt Mozart, vaan keskeneräiseksi jääneen teoksen viimeisteli italialainen elokuvasäveltäjä Nino Rota.

– Rota oli mieletön tyylitaituri. Voisi ajatella, että siinä soivat Mozartin sävelet, eikä kenenkään muun.

Konserttien lisäksi Kymi Sinfoniettalla on syyskuussa muutakin puuhaa. Luostarinen kertoo, että orkesteri äänittää Kotkan konserttitalon salissa musiikkia Pertsa ja Kilu -elokuvaan kansainvälisen tason huippuelokuvasäveltäjän johdolla.

Kaksi konserttia illassa, lippuja myydään vähemmän

Suomen sinfoniaorkesterit, teatterit ja esittävän taiteen järjestöt ovat laatineet yhteistyössä turvallisuusohjeistuksen ja -suositukset valtakunnallisille kulttuuritoimijoille. Ohjeistus on tehty Opetusministeriön ja aluevirasto AVIn ohjeiden pohjalta.

– Meille orkesterilaisille on tärkeää, että yleisölle on turvallista tulla konsertteihin, Luostarinen sanoo.

Syksyn konserteissa orkesteri soittaa kaksi esitystä illassa kello 17 ja 20. Konsertit kestävät noin tunnin ja viisitoista minuuttia. Niiden välisellä tauolla yleisön tuolit desinfioidaan, muut paikat siivotaan ja käydään läpi turvaohjeiden mukaisesti.

Lippuja myydään esityksiin normaalia vähemmän: Kotkan konserttitalon konsertteihin 112 lippua ja Kuusankoskitaloon 130 lippua. Noin joka toinen paikka saleissa jätetään täyttämättä. Ystävät ja pariskunnat voivat ostaa vierekkäiset paikat.

Myös orkesterin kokoonpanoa on pienennetty turvaetäisyydet huomioiden. Ruuhkien välttämiseksi konserteissa ei ole väliaikoja, mutta konserttipaikkojen kahvilat ja ravintolat ovat auki.

Kymi Sinfonietta on uudistanut myös lipunmyyntinsä. Aiemmasta poiketen liput myydään Ticket Master- lippupalvelun kautta, myös ennakkomyyntipaikoissa ja konserttipaikalla. Yleisöä suositellaan ostamaan liput verkossa etukäteen.

Nykyään lippuihin on lisätty paikkanumerot ja ohjeet, mistä ovesta konserttikävijän kannattaa tulla saliin. Kotkassa konserttisali on jaettu neljään lohkoon, ja konserttivieraiden tulo on porrastettu ajallisesti, jotta ruuhkia ei syntyisi.

Kausikortteja orkesteri ei myy syksyllä ollenkaan. Kausikorttilaisten istuinpaikat pidetään varattuina kevätkauteen asti.

Luostarinen kertoo, että taiteilijatapaamisia ei syksyllä ole, mutta kaikissa konserteissa on juonto.

Uusimmat uutiset