Koiramaista hulvatonta menoa

Marita Hauhia ja Anne Randén: Emman ja Eetun koirapulma. Avain 2017, 59 sivua.

Kotkalaisten Hauhian ja Randénin yhteistyö helppolukuisten kirjojen parissa saa mainion jatkon. Talvimaisemiin sijoitetussa tarinassa isoveljen tyttöystävän koira, Pulmu karkaa. Syy on Emman. Karkulaisen löytäminen kuvataan jännittävästi ja uskottavasti.

Tarina juoksee nätisti. Hauhia nostattaa jännitystä. Emman ja Eetun luonteet syvenevät ensimmäisestä kirjasta. Isoveljen rooli nousee esille. Pulmu-koira on mainio hahmo.

Teksti ja kuvat tukevat kirjassa kauttaaltaan toisiaan, eivätkä rajoita mielikuvituksen lentoa.

Helppolukuinen kirja muodostaa haasteen. Tekstin pitää olla yksinkertaista mutta mielenkiintoista, lähes pelkkää juonta ja vuoropuhelua, eikä ympäristöä kuvata paljon. Kuvitus on tärkeä!

Randén on lähtenyt sekä pelkistetylle että värikylläiselle linjalle. Esimerkiksi kuva huoneesta kertoo paljon. Seinällä on ensimmäisen kirjan lokista maalaus. Lukija kuvittelee Eetun vihreän peiton alle. Sängyn vieressä olevat jalkineet ja avattu sarjakuva täydentävät mielikuvaa. Lukijan mielikuvitusta ruokitaan pienillä vihjeillä. Pelkistetty kuvitus ihastuttaa ainakin aikuislukijaa.

Randén kuvaa koiraa monin tavoin. Koiran ilmeiden esitteleminen ei ole vain onnistunutta vaan ihanan hellyttävää. Kuvat ovat tehokkaita ja täynnä toimintaa. Niitä haluaisi tauluiksi omalle seinälleen.

Koiran pelastaminen ojasta kuvataan sekä tekstinä että kuvina onnistuneesti. Teksti ja kuvat tukevat kirjassa kauttaaltaan toisiaan, eivätkä rajoita mielikuvituksen lentoa.

Tarinassa käsitellään taas lasten eläinrakkautta. Emma haluaa koiran tai kissan. Vanhemmat eivät suostu, sillä lemmikin omistaminen on liian vastuullista. Koiran hoitaminen on kivaa mutta hankalaa.

Jäin miettimään, miten tarina voi olla tehokas vaikeiden asioiden käsittelemisessä. Siinä voi näyttää, miten paljon lemmikistä on vaivaa ja miten vaarallista huoleton käsitteleminen voi koiralle olla. Hauhia ja Randén onnistuvat yhteistyössään.

| Petri Pietiläinen

Hyvää: Tarina ja kuvitus tukevat toisiaan.

Huonoa: -

Erityistä: Vasta toisessa kirjassa esitellään tekijät.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.