Enni Mustosen kirjat nousivat kärkeen Kotkassa – Äänikirjabuumi näkyi kirjastoissakin

E-kirjojen lainaukset kasvoivat viime vuonna, mutta muilta osin Kotkan kirjastojen tilastot näyttävät miinusta. Koronatilanne rokotti kävijöiden ja tapahtumien määrää.

Raimo Eerola

Sulkujen ja rajoitusten vuoksi kokonaislainaus laski viime vuonna Kotkan kirjastoissa 18,4 prosenttia. E-aineistojen käyttö sen sijaan lisääntyi huomattavasti. Etenkin äänikirjoja lainattiin paljon.
Sulkujen ja rajoitusten vuoksi kokonaislainaus laski viime vuonna Kotkan kirjastoissa 18,4 prosenttia. E-aineistojen käyttö sen sijaan lisääntyi huomattavasti. Etenkin äänikirjoja lainattiin paljon.

Koronavuoden vauhdittama digiloikka näkyi Kotkan kirjastoissa, joissa e-aineistojen käyttö lisääntyi huomattavasti. Erityisen haluttuja olivat e-äänikirjat, joiden lainaus nousi jopa kymmeniä prosentteja viime vuonna.

– Keväällä uutisoitiin valtakunnallisestikin, että suomalaiset innostuivat lukemaan äänikirjoja. Sama ilmiö oli havaittavissa Kotkan kirjastoissakin etenkin koronasulun aikana, kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen kertoo.

Kupiainen uskoo, että pandemiatilanteen jatkuessa e-äänikirjojen kysyntä tulee entisestään lisääntymään. Ongelmaksi on kuitenkin muodostumassa teosten saatavuus. Hänen mukaansa kirjastoilla ei ole samanlaista kapasiteettia kuin esimerkiksi äänikirjapalveluilla.

– Kaikki kustantajat eivät myönnä lisenssejä kirjastoille. Suurien kustantajien joukosta puuttuu muun muassa Otava. Toivottavasti opetus- ja kulttuuriministeriön aloittama valtakunnallinen e-kirjastohanke toisi parannusta tilanteeseen.

Raimo Eerola

Kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen sanoo, että rajoituksista huolimatta lainaus lisääntyi muun muassa joulukuussa.
Kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen sanoo, että rajoituksista huolimatta lainaus lisääntyi muun muassa joulukuussa.

Enni Mustonen oli listan kärjessä

Sulkujen ja rajoitusten vuoksi kokonaislainaus laski viime vuonna Kotkan kirjastoissa 18,4 prosenttia.

– Pudotus oli silti pienempi kuin mitä olisi voinut odottaa.

Useina sellaisina kuukausina, jolloin kirjastot ylipäätään olivat auki, lainaus nousi edellisestä vuodesta, joulukuussa jopa noin kahdeksan prosenttia.

– Joulukuu osoitti, että kirjastoissa käy yhä asiakkaita. Monet ovat kiitelleet, että olemme yhä avoinna.

Enni Mustosen kirjat olivat kotkalaisten mieleen viime vuonna. Mustosen Pukija oli vuoden 2020 lainatuin kirja. Kakkossijalla oli saman kirjailijan romaani Sotaleski. Kolmanneksi eniten lainauskertoja sai Mari Jungstedtin dekkari Näen sinut.

– Viiden lainatuiman teoksen listalla on lähinnä viihdettä ja pohjoismaista jännitystä. Yhtään tietokirjaa ei listalle mahtunut.

Juha Rika

6904857.jpg

Omatoimikirjastot vain puolet vuodesta avoinna

Kaikkiaan vuonna 2020 annettiin 561 289 lainaa. Eniten lainaus laski Karhulan kirjastossa ja vähiten kirjastoautossa.

Tilastojen valossa näyttää siis siltä, että Karhulaan kevään koronasulun aikana asennettu omatoimikirjastojärjestelmä ei lisännyt kirjastoasiakkaiden määrää.

Kupiaisen mukaan omatoimikirjastojen käyttöaste jäi sekä Karhulassa että Karhuvuoressa vähäiseksi, koska molemmat olivat avoinna vain noin puolet vuodesta. Joulukuun alusta lähtien omatoimikirjastot ovat olleet jälleen kokonaan suljettuina.

– Karhulan omatoimikirjastosta on vielä hyvin vähän käyttökokemuksia. Näyttää kuitenkin, että aamukäyntejä oli iltakäyntejä enemmän.

Raimo Eerola

Kotkan pääkirjastossa tehtiin remonttia viime kevään koronasulun aikana. Tilamuutosten lisäksi uusittiin muun muassa valaistusta.
Kotkan pääkirjastossa tehtiin remonttia viime kevään koronasulun aikana. Tilamuutosten lisäksi uusittiin muun muassa valaistusta.

Kävijöiden ja tapahtumien määrä väheni

Näyttäisi siltä, että etenkin perheet ovat viihtyneet kirjastossa paremmin. — Katariina Kupiainen

Lainauslukuja enemmän koronasulut ja -rajoitukset näkyivät kävijäluvuissa. Kävijöiden määrä putosi 35,6 prosenttia.

Kaikkiaan viime vuonna Kotkassa tehtiin 315 862 kirjastokäyntiä, kun normaalivuonna kävijöitä on ollut puolen miljoonan molemmin puolin. Eniten kävijät vähenivät Karhuvuoren kirjastossa, jossa omatoimikirjastoa käytetään normaalisti paljon.

Kupiainen arvioi, että kaikissa pisteissä kävijöiden määrään on vaikuttanut suositus välttää oleskelua kirjastojen tiloissa sekä tapahtumiin liittyvät rajoitukset.

– Rajasimme asiointiajan 15 minuuttiin jo kesäkuussa. Kävijätilastoista puuttuvat ne, jotka tavallisesti tulevat kirjastoihin oleskelemaan tai työskentelemään. Myös ahkerassa yhdistyskäytössä olleet kokoontumistilat ovat olleet suljettuina.

Tapahtumien määrä romahti viime vuonna. Yhteensä tapahtumia oli koko vuoden aikana 240, kun edellisvuonna niitä oli 617 kappaletta.

– Kirjastoista on muodostunut oleskelu- ja tapahtumapaikkoja, joten tämän suhteen otimme kovasti takapakkia.

Raimo Eerola

Pääkirjaston satuhuone muuttui viime vuonna avoimeksi leikki- ja oleskelutilaksi. Seinien satumaalaukset toteutti pyhtääläinen taiteilija Petronella Grahn.
Pääkirjaston satuhuone muuttui viime vuonna avoimeksi leikki- ja oleskelutilaksi. Seinien satumaalaukset toteutti pyhtääläinen taiteilija Petronella Grahn.

Uudistus poiki hyvää palautetta

Viime vuoden ilonaiheisiin lukeutuu pääkirjastossa tehdyt muutostyöt, joiden myötä lasten- ja nuortenosasto siirtyi kokonaisuudessaan katutasoon entisen lehtisalin paikalle. Satuhuone muutettiin avoimeksi leikki- ja oleskelutilaksi, ja nuorille saatiin oma tila entisestä Einon kammarista.

– Pystyimme hyödyntämään kevään sulkuajan. Se itse asiassa nopeutti pääkirjaston muutostöitä.

Remontin tavoitteena oli saada lasten ja nuorten kirjastopalvelut houkuttelevimmiksi ja helpommin saavutettaviksi ja siten lisätä lasten ja lapsiperheiden kirjaston käyttöä ja lukuinnostusta.

Tilastojen valossa tässä on Kupiaisen mukaan myös onnistuttu.

– Olemme saaneet uudistuksesta hyvää palautetta. Näyttäisi siltä, että etenkin perheet ovat viihtyneet kirjastossa paremmin. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lainausmäärät ei myöskään ole laskeneet yhtä paljon kuin aikuisten osastolla.

Suosituksia on noudatettu

Lehtisalin muutto kakkoskerrokseen on sen sijaan jakanut käyttäjien mielipiteet.

– Osa on kiitellyt, mutta meille on tullut myös vähemmän myönteisiä kommentteja. Sali ei ole enää yhtä helposti saavutettavissa, ja liikuntarajoitteiset joutuvat käyttämään hissiä.

Tällä hetkellä Kotkan kirjastot ovat avoinna tietyin varotoimin. Oleskeluaika on rajattu 15 minuuttiin, ja asiakkaita suositellaan varaamaan aineistoa etukäteen esimerkiksi verkon kautta.

– Asiakkaat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, ja suosituksia on noudatettu, Kupiainen kiittelee.

Tilasto

Kotkan kirjastojen lainatuimmat vuonna 2020

1. Mustonen Enni: Pukija

2. Mustonen Enni: Sotaleski

3. Jungstedt Mari: Näen sinut

4. Läckberg Camilla: Hopeasiivet

5. Kivelä Anneli: Arkea ja juhlaa Katajamäellä