Haminan Wanha Veteraani esittelee ensi keväänä Mannerheimia edestä ja takaa – Oman näyttelynsä saa marsalkan opinahjo, 200-vuotisjuhlavuottaan viettävä Haminan kadettikoulu

Näyttelyt avautuvat perinnekeskuksessa ensi maaliskuussa. Molemmissa on esillä harvoin nähtyjä esineitä.

Haminan kaupunginmuseo

Toiminnallisia valokuvia Haminan kadettikoulun ajalta on vähän. Ryhmäkuva kadettien leiristä on Haminan kaupunginmuseon kokoelmista.
Toiminnallisia valokuvia Haminan kadettikoulun ajalta on vähän. Ryhmäkuva kadettien leiristä on Haminan kaupunginmuseon kokoelmista.

Haminassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhassa Veteraanissa avautuu ensi keväänä kaksi näyttelyä samanaikaisesti.

Vaihtuvien näyttelyiden aiheet ovat Haminassa toiminut Venäjän Keisarillinen Suomen kadettikoulu ja sen eroamaan joutunut oppilas kadetti Carl Gustav Emil Mannerheim taiteilijoiden innoittajana.

Kadettikoulun perustamisesta Haminaan tulee ensi vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Upseerikoulutus alkoi ympyräkaupungissa vuonna 1821.

– Uusi näyttely esittelee kadettikoulun virstanpylväitä sekä tiukkaa ja kurinalaista arkea. Se arki oli myös aatteellista tasapainoilua venäläisen sotakoulun ja runebergiläisen suomalaisen isänmaallisuuden välillä. Lopulta se kävi mahdottomaksi ja Haminan kadettikoulu lopetettiin vuonna 1903, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki kertoo.

Esillä opetusvälineitä, univormuja ja aseita

Kangasmäen mukaan suurin osa esineistöstä on peräisin Haminan kaupunginmuseosta, joka aikoinaan perustettiin kadettikoulun jäämistöön.

Esillä on muun muassa opetusvälineitä, univormuja ja aseita, kuten kiväärejä ja miekkoja.

Kadettikoulun tehtävä oli kouluttaa upseereita keisarilliseen Venäjän armeijaan yhtenä laajan maan lukuisista sotilasoppilaitoksista. Koulun oppilaaksi saattoivat pyrkiä sellaiset Suomen suuriruhtinaskunnan alamaiset, joiden isät kuuluivat maan ylimpään säätyyn, aatelistoon.

Valmistaville luokille pyrittiin noin 12 vuoden ikäisenä. Upseereiksi kadetit valmistuivat seitsemän vuoden opiskelun jälkeen noin 20-vuotiaina.

Vesa Kangasmäki

Haminan kadettikoulu aloitti toimintansa 5.3.1821. Alkuperäinen, sittemmin purettu päärakennus sijaitsi nykyisen RUK:n päärakennuksen edessä. Vanhan päärakennuksen maalasi Haminan kadetti Hugo Backmansson. Taulun omistaa Haminan upseerikunta ja teos sijaitsee nyt kerholla, talossa joka rakennettiin alkujaan kadettikoulun johtajan asunnoksi.
Haminan kadettikoulu aloitti toimintansa 5.3.1821. Alkuperäinen, sittemmin purettu päärakennus sijaitsi nykyisen RUK:n päärakennuksen edessä. Vanhan päärakennuksen maalasi Haminan kadetti Hugo Backmansson. Taulun omistaa Haminan upseerikunta ja teos sijaitsee nyt kerholla, talossa joka rakennettiin alkujaan kadettikoulun johtajan asunnoksi.

"Mannerheim on koko kansaa kiinnostava aihe"

Lähes tuhat kadettia valmistui upseeriksi Haminasta. Tunnetuin heistä on neljän vuoden opiskelun jälkeen kadettikoulusta eronnut Mannerheim, joka nousi Venäjän sotilasuran jälkeen Suomen marsalkaksi ja tasavallan presidentiksi.

Mannerheim on koko kansaa kiinnostava aihe. Tällainen kokoelma on hyvin harvoin julkisesti esillä. — Ismo Flink

Toinen näyttely keskittyykin Mannerheimista tehtyyn taiteeseen.

– Mannerheimista on tehty enemmän taidetta kuin kenestäkään toisesta suomalaisesta. Kaikki kuuluisimmat suomalaiset kuvanveistäjät ja taiteilijat ovat ikuistaneet hänet, Wanhan Veteraanin näyttelypäällikkö Ismo Flink sanoo.

Flinkin mukaan näyttely on kattava läpileikkaus Mannerheimia esittävistä patsaista, reliefeistä, mitaleista, rahoista, maalauksista ja piirroksista. Esineet on koottu useiden yksityisten keräilijöiden kokoelmista.

– Näyttely esittelee Mannerheimia edestä takaa. Mannerheim on koko kansaa kiinnostava aihe. Tällainen kokoelma on hyvin harvoin julkisesti esillä.

Tulossa myös kadettikoulun 200-vuotisjuhlavuoden avausseminaari

Molemmat näyttelyt avautuvat 6. maaliskuuta. Niiden rinnalla on nähtävänä myös rauhanturvaamisen perusnäyttely. Samana päivänä pidetään Suomen Kadettikoulun perustamisen 200-vuotisjuhlavuoden avausseminaari RUK:n Maneesissa koronavarauksin.

Näyttelyt ovat avoinna 28. marraskuuta 2021 saakka.

– Keväällä niihin pääsee tutustumaan vain viikonloppuisin, mutta 15. toukokuuta lähtien ne ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin, Flink kertoo.

Perinnekeskuksen edellinen näyttely kertoi Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen toiminnasta Suomen maanpuolustuksessa. Flinkin mukaan koronatilanne vaikutti marraskuun lopussa päättyneen näyttelyn kävijämääriin.

– Kävijämäärä jäi kolmannekseen siitä, mitä me etukäteen odotimme. Kohderyhmänä olivat ikäihmiset, jotka olivat koronan takia kotona. Etenkin ryhmämatkailu supistui. Pitää toivoa, että rokotteet purisivat ensi kevääseen mennessä.

Wanhan Veteraanin uudet näyttelyt Haminassa 2021: Keisarillinen Suomen kadettikoulu Haminassa 1821–1903 ja Kadetti Mannerheim – Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana. Näyttelyt avautuvat 6.3.2021.

Luetuimmat