Lassi Ikäheimon kallein kotivideokin saa yleisönsä Haminan minifestivaalissa — Sen henkilönä on Uruguaysta Suomeen muuttanut muusikko ja säveltäjä Luis Pasquet

Konsertti on osa suomalaisen sotilasmusiikin 200-vuotisjuhlaa.

Lassi Ikäheimon albumi

Luis Pasquet sai klassisen musiikin koulutuksen, mutta jazz vei miehen. Hän esiintyi aikakautensa huippujen kanssa. Säännölliselle sävellystyölle jäi aikaa vasta vanhempana.
Luis Pasquet sai klassisen musiikin koulutuksen, mutta jazz vei miehen. Hän esiintyi aikakautensa huippujen kanssa. Säännölliselle sävellystyölle jäi aikaa vasta vanhempana.

Kolmas Luis Pasquet -yritys onnistuu. Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo luottaa, että tällä kertaa suunnitelmat toteutuvat, niin kuin tarkoitus on. Edelliset yritykset eivät menneet ihan maaliin.

Haminaan on tulossa uruguaylaistaustaisen muusikon ja säveltäjän tuotantoon paneutuva minifestivaali. Luvassa on konsertti ja muusikon elämää valottavan dokumentin kantaesitys, joita voi sitten höystää istumalla iltaa.

Kuka tämä herra oikein on?

Kuka tämä päähenkilö oikeastaan on tai oli?

Ikäheimo kiittelee, että Pasquet oli Astor Piazzollan veroinen suurmestari, joka vietti elämänsä lopusta lähes 40 vuotta Suomessa.

— Se työ on vielä tekemättä, että hänet tunnettaisiin myös Euroopan puolella, Ikäheimo sanoo.

Pasquet syntyi Saltossa Uruguayssa vuonna 1917. Hän opiskeli kemiaa ja klassista pianonsoittoa, mutta jazz vei voiton.

— Hänestä tuli Uruguayn George de Godzinsky ja Ossi Runne. Hän siis toimi kapellimestarina kotimaansa radiossa.

Hän esiintyi sellaisten tähtien kanssa kuin Louis Armstrong, Juliette Greco, Edith Piaf, Josephine Baker ja keitä nyt muistojen bulevardit kuljettavatkin.
Ja sitten Pasquet päätyi Suomeen. Vuonna 1974 hän oli täällä keikalla. Lahdessa hän asioi postissa ja kysyi, osaisiko kukaan espanjaa tai ranskaa. Osasi, puhujat rakastuivat ja menivät naimisiin. Uuteen maahaan jäätyään Pasquet toimi muun muassa Kansallisoopperan harjoituspianistina. Niin ikään hän työskenteli Lahden konservatoriossa.

Pasquet eli lähes satavuotiaaksi. Hän kuoli Lahdessa vuonna 2013.

Dokumentti saa ensi-iltansa

Lassi Ikäheimo ihastui Pasquet’n sävellyksiin ja tutustui taiteilijaan. Hän halusi jo aikaisemmin, toisessa roolissa, sijoittaa niitä festivaaliohjelmaan. Pasquet’n tuotantoa piti olla miehen vielä eläessä Viapori Jazzissa, mutta sitten siellä tapahtui ohjelmanmuutos.

Toinen Pasquet-yritys, joka ei ihan mennyt maaliin, oli se hänestä kertova dokumentti.

— Siitä tuli minun kallein kotivideoni, Ikäheimo sanoo.

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja kustantaja Ikäheimo naurahtaa nyt, että hän lähti vähän soitellen sotaan. Hänen pettymyksekseen kukaan ei ostanutkaan dokumenttia.

Siinä on toimittajana Venezuelassa syntynyt, nyt Suomessa asuva Carina Chela. Hän kävi jopa Uruguayssa tapaamassa Pasquet’n entistä perhettä.
Se siis on nyt Haminan minifestivaalissa.

Osa juhlavuotta

Hamina Tattoossa on ollut ja suunnitelmien mukaan vastedeskin on Jazzpalatsiksi nimetty konserttisarja. Sen nimen on saanut myös Tattoiden välivuoden Pasquet-tapahtuma.

Konsertti on osa Suomen sotilasmusiikin 200-vuotisjuhlintaa. On kulunut 200 vuotta Kaartin soittokunnan perustamisesta.

Soittamaan tuleekin Kaartin soittokunnan jazztrio, johon kuuluvat tenorisaksofonisti Arto Lehtola, rumpali Thomas Rönnholm ja basisti Miika Jämsä. Konsertissa esiintyvät myös pianisti Riitta Paakko ja laulaja Ella Tepponen.

Jazzpalatsi Wanhalla työskillä Haminassa 11.10. Illastajille ovet avautuvat jo klo 19. Dokumentti klo 21, konsertti klo 21.30.

28.10. klo 12.15 korjattu nimessä ollut kirjotusvirhe; oikea nimi on Carina Chela.