KOLUMNI: Kotkan kulttuurijohtajasähläys kasvaa kaupungin tilanteen symboliksi

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja Päivi Taussi tekee kritiikkejä Kotkan kaupunginteatterin esityksistä.
Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja Päivi Taussi tekee kritiikkejä Kotkan kaupunginteatterin esityksistä.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö julkisti torstaina ehdotuksensa Kotkan kaupungin talouden tasapainottamiseksi.

Pitkässä 6,3 miljoonan euron etsimisen listassa on itkun, huolen ja harmittelun aiheita suuntaan jos toiseen ja kolmanteenkin. Ehdottaja itsekin kuvaili listaansa hurjaksi ja rankkoja toimenpiteitä vaativaksi.

Ja sitten pläts! Ja pläts!

Kulttuurijohtajan valintaprosessin keskeyttäminen on kokonaisuudessa vain yksi hippunen. Samalla se on oiva kuva koko kurjuudesta. Se kasvaa symboliksi.

Kulttuurijohtajan valintaa valmisteltiin koko viime vuosi suorastaan suurieleisesti. Oli kaupunkilaisten kuulemisia, oli odotusten lataamisia, oli vaatimusten kirjaamisia. Oli kärkiehdokkaiden julkisia esittelyjä. Oli uusi hakukierros vielä parempien kandidaattien löytämiseksi.

Ja sitten pläts! Ja pläts!

Hakijoille kuulemma ilmoitettiin hiljakkoin, että valmistelu lykkääntyy ja ratkaisu venyy. Nyt kai sitten ilmoitetaan, että ei vainkaan, koko prosessi oli yhtä virhearviota.

Imagotappio on väistämätön seuraus.

Varmaan enemmän kirpaisevat muut henkilöstösäästöt, koska ne kohdistuvat olemassa oleviin ihmisiin. Varmaan yksi ja toinen voi sanoa, että ainakaan tästä ei voi säästää ainakaan näin paljoa.

Ei-talousihmisenä rohkenen hämmästellä, miten vasta joulukuussa hyväksytty budjetti osoittautui jo tammikuussa kelvottomaksi.

Riisumislista on kuin viesti, että kaupungissa ei ole elinvoimaa.

Siihen peilattuna elinvoimalautakunnan lakkauttaminen onkin johdonmukainen ehdotus.