Kotkalaislähtöinen maisemamaalari Maaria Märkälä nukkui aavikolla taivasalla ja koki vapauden tunteen – Nyt Merikeskus Vellamon näyttelyssä on hänen maalaamiaan tähtitaivaita ja alppiruusujakin

Maisemamaalari Maaria Märkälän maalauksissa voi nähdä monenlaista toiveikkuutta.

Krista Kierikka

Maisemamaalari Maaria Märkälä katseli taivasta Abu Dhabin aavikolla. Suomeen palattuaan hän alkoi maalata tähtitaivaita.
Maisemamaalari Maaria Märkälä katseli taivasta Abu Dhabin aavikolla. Suomeen palattuaan hän alkoi maalata tähtitaivaita.

Maisemamaalari Maaria Märkälä on koonnut yhteen näyttelyyn kahdenlaisia tarhoja: tähtitarhaa ja puutarhaa.

– Osa töistä on aivan uunituoreita, joita olen maalannut varta vasten tähän näyttelyyn, kertoo Märkälä.

Hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Kotkassa. Nykyisin hän asuu Espoossa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, mutta nyt hänen töitään pääsee katsomaan ensimmäistä kertaa Kotkassa.

– Kutsu tuli täältä. Urani on jo mennyt pitkälle ja sitten Kotkassa huomattiin, että täällä ei ole vielä ollut näyttelyä.

Kymenlaakson museon intendentti Mirkka Kallio otti yhteyttä ja niin näyttely saatiin Merikeskus Vellamoon.

Tähtitaivas toi vapauden tunteen

Marraskuun ja joulukuun vaihteessa Märkälä oli taiteilijaresidenssissä Abu Dhabin aavikolla Liwassa.

– Siellä oli tilaisuus nukkua taivasalla ja katsoa tähtitaivasta.

Linnunradan ja taivaan katselemisesta tuli hänelle ihana vapauden tunne. Kun hän palasi Suomeen, hän alkoi maalata tähtitaivaita. Kaikki näyttelyssä olevat tähtitaivasta esittävät maalaukset on maalattu tänä vuonna ja ne kuuluvat Tähtiyö-sarjaan.

Krista Kierikka

Nämäkin maalaukset kuuluvat Tähtiyö-sarjaan.
Nämäkin maalaukset kuuluvat Tähtiyö-sarjaan.

Vaaleanpunainen väri saa unelmat toteutumaan

Ensin näyttelyyn oli ajateltu vain tähtitaivasteemaa, mutta sitten Märkälä innostui maalaamaan myös lisää alppiruusumaalauksia.

– Olen aina maalannut paljon. Näyttelyn avaamiseen asti on hyvin aikaa maalata lisää.

Alppiruusuista hän innostui toden teolla jo vuonna 2017. Aiempina keväinä hän oli Taidemaalariliiton puheenjohtajan tehtävässään lukenut tilinpäätöksiä juuri parhaimpaan kukinta-aikaan. Kolme vuotta sitten hänellä oli juuri sopivasti aikaa mennä Haagan alppiruusupuistoon.

– Ne olivat aivan taivaallisia maalauspäiviä. Olin onneni kukkuloilla. Kun käyttää vaaleanpunaista väriä, niin unelmat toteutuvat.

Niin kuin vaaleanpunaisessa värissä, myös sinisävyisissä tähtitaivasmaalauksissa on toiveikkuutta. Kun näkee tähdenlennon, saa toivoa.

Krista Kierikka

Märkälä uskoo, että vaaleanpunaista väriä käyttämällä saa unelmat toteutumaan. Nämä maalaukset ovat osa Vähän lisää shampanjaa -sarjaa.
Märkälä uskoo, että vaaleanpunaista väriä käyttämällä saa unelmat toteutumaan. Nämä maalaukset ovat osa Vähän lisää shampanjaa -sarjaa.

Asioilla on valoisatkin puolensa

Märkälä opettaa Kalliolan kansalaisopistossa senioreiden akvarelliryhmää. Kauniaisten kansalaisopistossa hän pitää Mestarit ja kisällit -öljyvärimaalausryhmää, johon saavat tulla kaikentasoiset harrastajat.

– Minulla on ihania oppilaita.

Korona-aikana Märkälä on opettanut maalaustaidetta verkossa. Viime kuukausina hänellä on ollut hyvin aikaa maalata itsekin.

– Elämä voittaa. Aina jokaisella asialla on valoisatkin puolensa.

Nyt juhlan tuntua tulee alppiruusuteosten nimistä, joiden nimissä on paljon shampanjaa.

– Silloin jos on syytä juhlaan, niin pitää juhlia. Pitää osata nauttia, kun on se hyvä hetki.

Tähtiyö-näyttely Merikeskus Vellamossa 5.6.–30.8.