Taiteilijat kutsuvat kylään  — Kotkalaismaalarit avaavat työhuoneidensa ovet tänä viikonloppuna

Konstrundan-taidekierros järjestetään taas lauantaina ja sunnuntaina. Kotkalaiset kuvataiteilijat odottavat leppoisaa keskustelua ja suoraa palautetta.

Kimmo Seppälä

Kotkalaistaiteilijat Vuokko Salmenkivi, Katarina Ögård ja Liisa Mäkelä avaavat kotiateljeensa yleisölle tänä viikonloppuna. Valtakunnallisen Konstrundan-taidetapahtuman ideana on tustuttaa ihmiset taiteilijan työhön.
Kotkalaistaiteilijat Vuokko Salmenkivi, Katarina Ögård ja Liisa Mäkelä avaavat kotiateljeensa yleisölle tänä viikonloppuna. Valtakunnallisen Konstrundan-taidetapahtuman ideana on tustuttaa ihmiset taiteilijan työhön.

Liisa Mäkelän työhuone on täyttynyt taiteella. Mihin tahansa katsookin, silmiin osuu öljyvärimaalauksia. Teoksia on ripustettuina, tuolien päällä ja nojaamassa seinää vasten.

Näitä töitä pääsee pläräämään ja katselemaan tänä viikonloppuna, kun Mäkelä avaa kerrostalokolmiossa sijaitsevan kotiateljeensa ovet yleisölle.

Karhulassa asuva ja työskentelevä Mäkelä on yksi kolmesta kotkalaistaiteilijasta, jotka ovat mukana valtakunnallisessa Konstrundan-tapahtumassa. Sen ideana on tutustuttaa ihmiset taiteilijan työhön ja samalla toimia matalan kynnyksen taidenäyttelynä.

— Kaikki teokset ovat myytävänä, paitsi maalaukset, joissa esiintyy rakkaita koiriani, Mäkelä kertoo.

Suora palaute tärkeää

Mäkelän lisäksi Kotkassa omia työtilojaan ja taidettaan esittelevät Katarina Ögård ja Vuokko Salmenkivi. Kaikki kolme tekevät töitä kotona.

Tapaamisissa on hyvin leppoisa ilmapiiri. Juomme yhdessä kahvia, keskustelemme taiteesta ja sen tekemisestä. — Liisa Mäkelä

Hovilassa asuva Ögård uskoo, että ihmisten on helpompi lähestyy taiteilijaa hänen kotonaan kuin galleriassa.

— Tapahtuma antaa antaa suoran kontaktin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta. Taiteilijalle on tärkeää saada palautetta omista töistään, Ögård sanoo.

Mäkelä on samaa mieltä. Hän muistuttaa, että vaikka taiteilija työskentelee yksin, taide on tarkoitettu näytettäväksi koko maailmalle.

Kahvia ja keskusteluja

Rannikolta koko maahan levittäytynyt Konstrundan järjestetään nyt 11. kerran. Jo kahdeksatta kertaa mukana oleva Ögård tutustui tapahtumaan Ahvenanmaalla. Hänen mukaansa vastaavanlaisia taidekierroksia järjestetään Ruotsissa vuosittain useampia. Nyt ihmiset ovat pikkuhiljaa löytäneet konseptin myös Suomessa.

Viidettä kertaa osallistuva Mäkelä arvioi, että aiempina vuosina hänen kotonaan on vieraillut 60—100 taiteen ystävää.

— Kaikki ovat olleet hurjan kivoja ihmisiä. Tapaamisissa on hyvin leppoisa ilmapiiri. Juomme yhdessä kahvia, keskustelemme taiteesta ja sen tekemisestä.

Mäkelä kertoo, että monet osallistujat kiertävät kaikki lähialueiden kohteet läpi. Kauempaakin on tulijoita. Salmenkivi on jo saanut yhteydenoton Espoosta.

— Facebook-kaverini on tulossa sieltä bussilla Kotkaan katsomaan taidettani, Salmenkivi kertoo.

Kimmo Seppälä, Kimmo Seppälä

Vuokko Salmenkivi, Katarina Ögård ja Liisa Mäkelä odottavat viikonlopulta mielenkiintoisia keskusteluja. Taiteilijoiden kotiateljeet ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 11—17.

Satoja teoksia esillä

Salmenkivi avaa keskusta-ateljeensa yleisölle nyt kolmatta kertaa. Ensimmäisenä vuotena hänellä oli esillä 260 työtä. Nyt niiden määrä ei ole ainakaan vähentynyt.

Esillä on akryylimaalauksia, valokuvia, ajopuutaidetta ja mehiläisvahatöitä.

— Teoksista pitäisi päästä eroon, sillä kotini on jo täynnä, Salmenkivi naurahtaa.

Myös omakotitalossa asuvalla Ögårdilla riittää grafiikkaa, akvarelleja sekä öljyväri- ja sekatekniikkatöitä jokaiseen huoneeseen. Hän tietää kokemuksesta, että viikonlopun jälkeen seinillä saattaa taas olla tilaa, sillä monet kävijät myös ostavat taidetta.

— Joskus joku on tullut jopa vuoden päästä kysymään, että vieläkö edellisellä kerralla esillä ollut teos olisi jäljellä.

Kymenlaakso huonosti edustettuna

Kotkan taideseuraan kuuluva kolmikko edustaa tällä kerralla koko maakuntaa, sillä he ovat Kymenlaakson ainoat osallistujat. Ögård kannustaakin myös muita taiteilijoita rohkeasti heittäytymään.

— Osallistuakseen ei tarvitse olla kuvataiteilija. Tälläkin kerralla mukana on myös valokuvia, veistoksia ja taidetekstiilejä.

Konstrundan — Avoimet ateljeet

Taiteilijoiden ateljeet ovat avoinna lauantaina ja sunnuntaina 8.—9.9. kello 11—17.

Kotkasta ovat mukana Liisa Mäkelä (Karhulantie 69 B 9), Vuokko Salmenkivi (Korkeavuorenkatu 20 A 4) ja Katarina Ögård (Studio-K, Rantakatu 32).

Valtakunnallinen tapahtuma järjestetään nyt 11. kertaa. Mukana on yhteensä 220 käyntikohdetta.

Kaikkien kohteiden tiedot löytyvät osoitteesta www.konstrundan.fi.

Luetuimmat