Lue siitä presidentin poikavauvasta —  Ekamin maahanmuuttajaopiskelijat harjoittivat kielitaitoaan Maria-kodissa

Tavoitteena on tarjota lukuiloa ja ystävyyttä yli ikä- ja kulttuurirajojen.

Etti Ikonen

Galya Begjanova ja Tiba Al-Zararee lukivat uutisia Maija-Liisa Holstila-Sandrenille, Santeri Pitkäselle ja Reeta Kyyhkyselle.
Galya Begjanova ja Tiba Al-Zararee lukivat uutisia Maija-Liisa Holstila-Sandrenille, Santeri Pitkäselle ja Reeta Kyyhkyselle.

Galya Begjanova luettelee uutisaiheita ja kyselee kiinnostusta. Mitä luettaisiin? Kuuntelijoina ovat Maija-Liisa Holstila-Sandren ja Santeri Pitkänen.
— Lue siitä presidentin poikavauvasta.
Viime päivien suuri mediatapaus käydään läpi. Mitä seuraavaksi?
— Luepas siitä Kapkaupungin juomavedestä. Se oli se viimeinen paperi. Mitä ne siitä sanoo?
Vieressä Tiba Al-Zararee lukee Reeta Kyyhkyselle saman valikoiman tarjontaa.
Kyseessä on Minä luen sinulle -viikon tempaus,  jossa maahanmuuttajat pitävät lukuhetkiä esimerkiksi vanhuksille. Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Ekamin kotoutumiskoulutuksessa olevat Galya Begjanova ja Tiba Al-Zararee olivat keskiviikkona Maria-kodissa, kuten suuri joukko heidän opiskelutovereitaankin.

Ä:t, ö:t ja y:t ovat vaikeita

Uzbekistanista lähtöisin oleva Begjanova on asunut Suomessa vuoden ja kuukauden. Kuulijat kiittelevät hänen suomen kielen osaamistaan, sekä ääntämistä että puhumista ylipäätään.
— Kymppi on liian vähän, Pitkänen miettii arvosanaa lukemisesta.
Begjanova sanoo, että ä:t, ö:t ja y:t ovat vaikeita. Toinen lukija puolestaan kertoo, että pitkät sanat tuottavat hankaluuksia.

Kieltä opitaan myös luokan ulkopuolella

Opettaja Irina Kärkkäinen ja palvelutalon johtaja Ulla Mattila pyörähtävät paikalla. Kumpikin näkee tempauksessa paljon hyviä puolia ja monta osallistumisen syytä.
— Asukkailla on säännöllinen viikko-ohjelma. Mutta otamme mielellämme vastaan, mitä tahansa ekstraa asukkaiden hyväksi on tarjolla, Mattila sanoo yhdeksi perusteeksi.
Hän kertoo, että Maria-kodissa on työntekijöinäkin myös muita kuin kantasuomalaisia. Maahanmuuttajataustaisia on kuitenkin vähemmän kuin isommilla paikkakunnilla.
Ekamin näkökulmasta opiskelu on olennaista.
— Kielen opiskelu ei ole vain luokassa tapahtuvaa, Kärkkäinen muistuttaa.
Hän sanookin, että pyrkimyksenä on rohkaista opiskelijoita toimintaan ja ihmisten tapaamiseen. Minä luen sinulle -hetket ovat hänen mielestään ennen muuta  sosiaalisia tapahtumia.
Kärkkäinen näkee merkitystä silläkin, että näin kotoutumiskoulutusvaiheessa olevat saavat pientä tuntumaa hoitoalaan. Hänen mukaansa se kiinnostaa monia. Hän sanoo, että monessa maassa vanhainkodit ovat aivan erilaisia paikkoja kuin Suomessa, joten vierailut myös antavat tietoa.

Tärkeintä on uskaltaa puhua

Irina Kärkkäinen opettaa suomea. Hän sanoo, että se, mitä maahanmuuttajan pitäisi oppia, riippuu tietenkin siitä, millaisissa yhteyksissä kieltä joutuu käyttämään.
— Kaikkein tärkeintä on käytännön kielen osaaminen. Se auttaa kynnysten yli, niin että uskaltaa olla tekemisissä muidenkin kuin omasta maasta lähteneiden kanssa, uskaltaa puhua.
Kärkkäisen omien kokemusten perusteella suomalaiset sietävät aika hyvin sitä, että joku puhuu suomea epätäydellisesti. Hänkin nimittäin on maahanmuuttaja. Hän oli kyllä kielen osaaja jo muuttaessaan. Hatsinan pedagogisesta opistosta opettajaksi valmistunut jatkoi englannin ja suomen opiskelua Pietarin yliopistossa ja sittemin täydensi vielä opintojaan Jyväskylän yliopistossa. Ekamissa hän on opettanut kohta viisi vuotta.
Mattila ja Kärkkäinen vaihtavat ajatuksia lukemistempauksen jatkamisesta. Jotkut Maria-kodin asukkaat nimittäin ehtivät jo toivoa sitä.
Keskiviikon tapahtumassa luettavat vaihtelivat. Selkouutisten ohella kuultavana oli selkokirjoja, satuja ja historiaa.
Maria-kodin lisäksi ekamilaisten Minä luen sinulle -kohteena on Koskenrinteen koti.

FAKTA: Minä luen sinulle

Kampanjan järjestävät Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto.
Tavoitteena on tarjota lukuiloa ja ystävyyttä yli ikä- ja kulttuurirajojen.
Kampanjassa maahanmuuttajat pitävät lukuhetkiä vanhuksille ja kehitysvammaisille ihmisille hoivakodeissa ja päivätoimintakeskuksissa eri puolilla Suomea.