Kuvanveistäjä Pertti Kukkonen lahjoitti teoksen Kotkan kaupungille — Betoniveistos Kevät tuo valoa Merikeskus Vellamon Ruumaan

Pro Sculptura -mitalilla palkittu Kukkonen on toiminut Kotkan veistostyöryhmän taiteilijajäsenenä vuodesta 2000. Helsinkiläistaiteilija pitää Kotkaa toisena kotikaupunkinaan.

Ella Karttunen

Helsinkiläinen kuvanveistäjä Pertti Kukkonen lahjoitti Kevät-nimisen veistoksen Vellamon Ruumaan.
Helsinkiläinen kuvanveistäjä Pertti Kukkonen lahjoitti Kevät-nimisen veistoksen Vellamon Ruumaan.

Kotkan taidekokoelma on täydentynyt uudella teoksella. Kuvanveistäjä Pertti Kukkosen betoniveistos Kevät paljastettiin Merikeskus Vellamossa tiistaina. Sisäveistos on sijoitettu monitoimitila Ruumaan Vellamon alakertaan.

On ollut hienoa tehdä yhteistyötä Heikki Laaksosen kanssa ja nähdä, kuinka ajatuksista on kasvanut jotain todellista. — Pertti Kukkonen

Pro Sculptura -mitalilla palkittu Kukkonen halusi lahjoittaa vuonna 2011 valmistuneen työn Kotkaan, jota helsinkiläistaiteilija pitää toisena kotikaupunkinaan. Hän on toiminut Kotkan veistostyöryhmän taiteilijajäsenenä vuodesta 2000, jolloin kaupungin veistospuistohanke käynnistyi.

— Kotkalainen kollegani Markku Hirvelä pyysi minua mukaan veistostyöryhmään, jossa olen vieläkin mukana. On ollut aivan mahtava työskellä täällä. Työ on ollut hyvin mielenkiintoista ja mukavaa, Kukkonen sanoo.

Isottelevasta ideasta tuli valtakunnallinen ilmiö

Kukkonen kertoo, että parikymmentä vuotta sitten ajatus Kotkasta veistoskaupunkina tuntui tuoreelta ja vähän isottelevaltakin. Vuosien saatossa veistospromenadista on kuitenkin kasvanut Suomen mittakaavassa todella huomattava.

— Saimme ensiluokkalaisia taiteilijoita mukaan. On ollut hienoa tehdä yhteistyötä Heikki Laaksosen kanssa ja nähdä, kuinka ajatuksista on kasvanut jotain todellista.

Ella Karttunen

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara piti paljastuspuheen. Veistoksen materiaalina on käytetty betonia. Vuonna 2011 valmistunut teos on ollut aiemmin esillä muun muassa Helsingin Taidehallissa.
Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara piti paljastuspuheen. Veistoksen materiaalina on käytetty betonia. Vuonna 2011 valmistunut teos on ollut aiemmin esillä muun muassa Helsingin Taidehallissa.

Veistospromenadilla on myös yksi Kukkosen teos: Kirkkokadulla sijaitseva moniosainen penkkimäinen betoniveistos asettiin paikalleen vuonna 2010. Muita Kukkosen veistoksia Kotkassa ovat sisääntulotiellä oleva Tiennäyttäjät (2015) ja Mussalon koulun Torvi ja sen töräys (2008).

Veistokset syntyvät kokeilun tarpeesta

Kymenlaakson museon amanuenssi Mirkka Kallio kertoo, että Kevät on ensimmäinen betoniveistos Kotkan kaupungin taidekokoelmassa. Kukkosen mukaan betonista on tullut hänen lempimateriaalinsa.

— Olen aivan hurahtanut betoniin, hän naurahtaa.

Kukkonen kertoo, että usein hänen teoksensa syntyvät kokeilun tarpeesta. Kevät-veistoksessa hän on kokeillut keventää betonin painoa.

Kemikaaleilla betoni on saatu lujaksi, mutta samalla niin kevyeksi, että yksi ihminen voi lähes kantaa teoksen. Nimi juontaa veistoksen väristä.

— Olen käyttänyt tässä harvinaista keltaista pigmenttiä. Harmaan sävyt ovat syntyneet kolmesta erilaisesta mustasta hiekasta.

Vuonna 1957 syntynyt Kukkonen palkittiin Pro Sculptura -mitalilla vuonna 2017. Kotkan lisäksi hänen teoksiaan on esillä myös muun muassa Vantaan Pyhän Laurin kappelissa, Espoossa Emma-museon edessä ja Tikkakosken Ilmasotakoulun seinässä.