Teatteriryhmä Konkareiden uutuuskomediassa hotellinomistajan vaimo jää hamsterin varjoon — Perjantain ensi-illan alla harrastajanäyttelijöillä pukkaa stressiä, vielä maanantaina kuiskaaja pääsi ääneen

Haminan teatterin senioriryhmän uutuusnäytelmä Vanhan hamsterin hotelli on komedia ihmisistä, jotka tavoittelevat onnea eri tavoilla. Marita Kärkkäisen käsikirjoittamaa teosta on aiemmin esitetty kesäteattereissa. Nyt se nähdään ensimmäisen kerran sisänäyttämöllä.

Linda Varoma

Hotellivirkailija Salli (Eija-Kaarina Mäkelä) kuuntelee kauhistuneena hotellinjohtajan vaimon Liidia Luipon (Anneli Lappalainen) suunnitelmia miehensä pään menoksi.

Haminan Konkarit-ryhmän uusi komedia Vanhan hamsterin hotelli saa ensi-iltansa perjantaina. 35 vuoden tauon jälkeen Haminan harrastajateatteriin palaava Anneli Lappalainen tunnustaa, että h-hetken alla pukkaa pieni stressi päälle.

— Tulin rooliin pikakomennuksella, joten on hieman mennyt pupu pöksyyn. Viimeksi olin mukana Pohjalaisissa, vuosi taisi olla 82 tai 83, muun muassa Haminan hywissä asukkaissa vaikuttava Lappalainen sanoo.

Jännitys näkyy myös muiden seniorinäyttelijöiden otteissa lehdistötilaisuudessa pidetyssä teosesittelyssä. Eturivissä istuva kuiskaaja Raili Sipari joutuu puuttumaan peliin useampaan otteeseen. Pari kertaa hän moittii näyttelijöitä, että he aloittavat kohtauksen väärästä repliikistä.

Kaiken keskiössä on hamsteri

Väärinymmärryksiin perustuu myös itse näytelmä. Ohjaaja Toni Ristava kertoo, että perjantaina ensi-iltansa saava Vanhan hamsterin hotelli on yllättäviä käänteitä sisältävä komedia ihmisistä, jotka tavoittelevat onnea eri tavoilla.

— Tapahtumapaikkana on huonosti menestyvä hotelli, johon yhtäkkiä tupsahtaa asiakkaita enemmän kuin kylliksi, Ristava kuvailee.

Tulin rooliin pikakomennuksella, joten on hieman mennyt pupu pöksyyn. — Anneli Lappalainen

Komedian keskiössä on Jukka Nygrenin tulkitsema hotellinjohtaja Leevi Luippo, joka rakastaa Cassius-hamsteriaan ja hotelliaan. Anneli Lappalainen on hamsterin varjoon jäänyt vaimo Liidia Luippo. Eija-Kaarina Mäkelä näyttelee vuosikausia palkatta työskennellyttä hotellivirkailija Sallia.

Värikkäissä sivurooleissa ovat muun muassa paikallinen nimismies apurineineen, hotellin asiakkaiksi saapuvat matkailulehden päätoimittaja, varakkaat siskokset, maailmanmatkaaja ja lintubongari.

Esitetty kesäteattereissa

Marita Kärkkäisen käsikirjoittamaa teosta on esitetty aiemmin eri kesäteattereissa. Haminassa teksti on sovitettu ensimmäistä kertaa sisänäyttämölle.

— Olemme yrittäneet tehdä esityksestä sellaisen, ettei kukaan voisi haukkua tätä kesäteatterihömpäksi. Näytelmä on kirjoitettu, kuten monet muutkin tekstit, nuorille ja keski-ikäisille näyttelijöille. Osa komediasta syntyy siitä, että kaikki esittäjät ovat vanhempaa polvea, Ristava kertoo.

Vanhan hamsterin hotelli on syksyllä 2014 perustetun senioriryhmän viides tuotanto Haminan teatterissa. Konkareiden kaksi edellistä esitystä sijoittuivat palvelutaloon. Nyt Ristavan mukaan haluttiin tarkoituksella poistua vanhuusteemasta.

— Ehkä aihepiiristään johtuen aiemmilla näytelmillämme on ollut melko vähän nuorempia katsojia. Tämä sopii koko perheelle. Kirosanojakin on koko esityksessä vain yksi.

Ohjaaja Toni Ristava kuvailee Vanhan hamsterin hotellia koko perheen näytelmäksi. Kirosanojakin koko esityksessä on vain yksi.

Mahtavat kaverit piste i:n päällä

Lavalla nähdään 13 näyttelijää eli koko Konkarit-ryhmä. Lappalaisen lisäksi mukana on toinen uusi näyttelijä, kotkalainen Leila Blomerus, joka sai teatterikärpäsen pureman En miä muista -ryhmästä viime syksynä.

Blomerus oli mukana Haminan teatterin Näe minut -esityksessä, joka pohjautui näytelmässä olleiden haminalaisten ja kotkalaisten varhaismuistisairaiden naisten elämään.

— Oli ihana oli tulla tähän porukkaan. Ihan kuin kaikki olisivat jo vanhoja tuttuja. Tämä osoittaa sen, että vaikka olisi muistisairaus, voi silti näytellä, Blomerus toteaa.

Myös ornitologi Maxia näyttelevä Arja Rostedt kiittelee ryhmän henkeä.

— Teatteriharrastus istuu hyvin eläkeläisen elämään. Mahtavat kaverit ovat piste i:n päällä.

Konkareita aiemminkin ohjannut Ristava sanoo, että ryhmän esitykset on kokonaisuudessaan otettu erittäin hyvin vastaan.

— Olemme saaneet kiitosta, että jossakin on säännöllisesti kokoontuva ikäihmisten teatteriryhmä, joka saa esityksiäkin aikaiseksi, hän naurahtaa.

Puolet päivänäytöksiä

Näytelmää on valmisteltu viime syyskuusta lähtien. Näyttämölle porukka pääsi kuitenkin vasta joulukuussa, jolloin teatterin edellisen tuotannon, Votkaturistien, esityskausi päättyi.

— Haminan teatterin haasteena on se, että meillä on vain yksi näyttämö. Esimerkiksi lavasteet joudutaan rakentamaan tosi nopeasti, Haminan teatterin varapuheenjohtaja Pirjo Kotkavuori-Porkka sanoo.

Kotkavuori-Porkka muistuttaa, että entisessä Raittiustalossa toimii myös elokuvateatteri Kino Hamina, joten tilan käyttöaste on korkea.

— Olemme kuitenkin aina saaneet soviteltua leffat ja harjoitukset hyvin yhteen, Ristava toteaa.

Vanhan hamsterin hotellista on 12 esitystä, joista kolme on jo myyty loppuun. Puolet esityksistä on päivänäytöksiä.

Vanhan hamsterin hotelli -komedian ensi-ilta Haminan teatterissa perjantaina 1.3. kello 19.