Kotkan kirjaston uudessa ilmastolukupiirissä ei lähdetä juupas-eipäs -väittelyyn: "Kantavana ajatuksena on keskustella ilmastokysymyksistä tieteen pohjalta"

Tammikuun lopulla aloittava ryhmä haastaa kotkalaiset lukemaan ilmastonmuutoksesta. Piiriä vetävä Susanne Smycke toivoo sukupolvien ylittävää keskustelua. Valtakunnallinen Ilmastolukupiiri-kampanja starttaa jo ensi maanantaina.

Susanne Smycke

Kotkan kirjaston lukupiirissä pohditaan ilmastokysymyksiä kirjallisuuden kautta. Ilmastolukupiiriä vetää kotkalainen Susanne Smycke. Ensimmäinen kirja on Maja Lunden romaani Sininen, joka käsittelee vesipulaa ja ilmastopakolaisuutta.
Kotkan kirjaston lukupiirissä pohditaan ilmastokysymyksiä kirjallisuuden kautta. Ilmastolukupiiriä vetää kotkalainen Susanne Smycke. Ensimmäinen kirja on Maja Lunden romaani Sininen, joka käsittelee vesipulaa ja ilmastopakolaisuutta.

Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja miten sen kanssa voi elää? Näitä ja muita ilmastoon liittyviä kysymyksiä puidaan Kotkan uudessa lukupiirissä.

Tammikuun 30. päivä aloittava ilmastolukupiiri haastaa kotkalaiset lukemaan ja keskustelemaan ilmastokriisistä.

– Ilmastoasiat ovat äärimmäisen tärkeitä ja hyvin ajankohtaisia. Lukupiirissä aihetta tarkastellaan kirjallisuuden kautta, Kotkan ilmastolukupiirin vetäjä Susanne Smycke sanoo.

Kotkan ryhmä on osa valtakunnallista Ilmastolukupiiri-kampanjaa, johon osallistuu lukupiirejä ympäri Suomea.

– Kotkan ryhmä toimii kirjaston alaisuudessa, mutta kampanjassa on mukana myös yksityisiä lukupiirejä.

Piiri kokoontuu kerran kuussa toukokuuhun asti

Kotkan ilmastolukupiirissä tutustutaan talven ja kevään aikana viiteen aihepiiriä käsittelevään teokseen. Lukemistoon on valittu Ilmastolukupiiri-kampanjan kirjalistalta kaunokirjallisuutta sekä kaksi aiheeseen sukeltavaa tietokirjaa.

– Piiri kokoontuu kerran kuussa lauantaisin toukokuuhun asti. Jokaisella kerralla tarkasteltavana on uusi kirja. Ryhmässä keskustellaan, mitä tunteita kirja herätti ja pohditaan ilmastonmuutoksen ilmentymiä, kuten muuttuvaa luontoa.

Smycken mukaan ajatuksena ei niinkään ole opiskella ilmastonmuutosta, vaan löytää uusia näkökulmia siihen, missä määrin ilmastonmuutos on “kaiken muutos” ja miten sen kanssa eletään.

– Kantavana ajatuksena on keskustella ilmastokysymyksistä tieteen pohjalta. Ryhmässä ei lähdetä ruokkimaan juupas-eipäs -väittelyä ilmastonmuutoksen todenperäisyydestä, vaan tarkoitus on tarjota turvallinen yhteisö ajatuksille ja keskustelulle aiheesta.

Kimmo Seppälä

Kova tuuli saa sään tuntumaan viileämmältä torstaina.
Kova tuuli saa sään tuntumaan viileämmältä torstaina.

Ensimmäinen tapaaminen pidetään etänä

Ensimmäisessä tapaamisessa 30. tammikuuta keskustellaan Maja Lunden vesipulaa ja ilmastopakolaisuutta käsittelevästä romaanista Sininen.

– Meille suomalaisille puhdas vesi on itsestään selvyys, mutta mikä on tilanne tulevaisuudessa.

Koronarajoituksista johtuen ainakin ensimmäinen kokoontuminen järjestetään etäyhteydellä, joten osallistujilla täytyy olla siihen sopiva mobiililaite tai tietokone.

– Tulevat tapaamiset pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään Kotkan pääkirjaston tiloissa.

Ilmoittautuminen on käynnissä

Kotkan ilmastolukupiiriin voi ilmoittautua valtakunnallisen Ilmastolukupiiri-kampanjan verkkosivuilla. Smycke sanoo, että ryhmään pääsee mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista, vaikka vain yhdelle tapaamiskerralle.

Ilmastonmuutos on sukupolvet ylittävä kysymys. Uskon, että aihe kiinnostaa ihmisiä, joten kannustan niin nuoria kuin aikuisiakin lähtemään mukaan. — Susanne Smycke

– Etäyhteydellä pidettävään ensimmäiseen kokoontumiseen vaaditaan kuitenkin ennakkoilmoittautuminen, sillä muuten osallistujat eivät saa linkkiä tapahtumaan.

Smycken mukaan lukupiiri on matalan kynnyksen paikka syvälliselle ilmastokeskustelulle. Hän toivoo, että ryhmään tulisi monen ikäisiä ihmisiä, jotta saataisiin eri sukupolvien välisiä kohtaamisia.

– Ilmastonmuutos on sukupolvet ylittävä kysymys. Uskon, että aihe kiinnostaa ihmisiä, joten kannustan niin nuoria kuin aikuisiakin lähtemään mukaan. Ideana on kuitenkin pitää ryhmä melko pienenä, jotta kaikki pääsevät keskustelemaan.

Susanne Smycke

Susanne Smycken mukaan ilmastolukupiiri on matalan kynnyksen paikka syvälliselle ilmastokeskustelulle.
Susanne Smycken mukaan ilmastolukupiiri on matalan kynnyksen paikka syvälliselle ilmastokeskustelulle.

"Hyvä tapa nostaa näitä asioita esille"

Innokkaaksi lukijaksi ja kirjaston vakiokävijäksi tunnustautuva Smycke sanoo ilahtuneensa ilmastoaiheisten kirjojen määrästä.

– Tiesin, että aiheesta julkaistaan tietokirjoja jatkuvasti, mutta minulle tuli yllätyksenä, että ilmastonmuutosta on käsitelty kaunokirjallisuudessakin näin paljon. Yksi teemaa pohtineista kirjailijoista on tuore Finlandia-voittaja Anni Kytömäki.

Smycke vinkkaa aiheesta kiinnostuneita tutustumaan Ilmastolukupiiri-kampanjan verkkosivuilla olevaan kirjalistaan.

– Sieltä löytyy useita kymmeniä teoksia. Mukana on myös lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Ilmastovaikuttamisesta kiinnostunut Smycke opiskelee arkistoalan maisteriohjelmassa Itä-Suomen yliopistossa, jossa hän suorittaa myös ympäristöopintoja.

– Minua voisi kutsua aloittelevaksi ilmastoaktiiviksi. Lukupiiri on hyvä tapa nostaa näitä asioita esille. Odotan mielenkiintoisiin kirjoihin tarttumista sekä kiinnostavia keskusteluja paikallisten ihmisten kanssa.

Yhteinen startti Facebookissa 18. tammikuuta

Ilmastolukupiirien yhteinen aloitustapahtuma striimataan keskustakirjasto Oodista Helsingistä maanantaina 18. tammikuuta kello 18. Tilaisuus on katsottavissa Facebookissa.

Kotkan ilmastolukupiiri kokoontuu kerran kuussa lauantaisin klo 13–14.30 toukokuun loppuun asti.

Ilmastolukupiiri-haasteen toteuttaa Greenpeace yhteistyössä Helmet-kirjastojen, kirjastojen valtakunnallisen Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen, Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran, Marttaliiton sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa.

Kampanjassa on mukana kymmeniä kaupungin- ja kunnankirjastoja eri puolilta Suomea.

Ilmoittautuminen Kotkan lukupiiriin sekä lisätietoa Ilmastolukupiiri-kampanjasta: https://ilmastolukupiiri.fi.

Kotkan lukupiirin ensimmäinen tapaaminen on lauantaina 30.1. kello 13–14.30.

Kotkan ilmastolukupiirin tapaamisajat ja kirjalista

30.1. Vesipula ja ilmastopakolaisuus: Maja Lunde: Sininen

27.2. Pohjoinen luonto muutoksessa: Juha Kauppinen: Monimuotoisuus

27.3. Sukupolvet ylittävä kriisi: Emma Puikkonen: Lupaus

24.4. Miksi meidän on toimittava nyt?: David Wallace-Wells: Asumiskelvoton maapallo: elämä lämpenemisen jälkeen

22.5. Ihmisyys ilmastokriisin keskellä: Jenny Offill: Ilmastoja

3 x Ilmastolukupiiri-kampanja

Valtakunnallisen kampanjan tavoitteena on haastaa suomalaiset lukemaan ja keskustelemaan sekä kohtaamaan ilmastokriisi.

Lukupiirit tarjoavat matalan kynnyksen paikkoja keskustella ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvästä sukupuuttoaallosta.

Ilmastolukupiirin toteuttaa Greenpeace yhteistyötahojen ja vapaaehtoisten lukupiirin vetäjien kanssa. Mukana on kymmeniä kaupungin- ja kunnankirjastoja ympäri Suomea.

Uusimmat uutiset