UUTISEN TAKAA: Kotkan kirjaston lainatuimmista syntyy ihan eri lista kuin kirjallisuuskeskustelun puheenaiheista — Yhteisenä niillä on Pauliina Rauhalan Synninkantajat

Kärkisuosikeista puuttuu lähes kauttaaltaan niin sanottu vakava kaunokirjallisuus.

UUTISEN TAKAA: Kotkan kirjaston lainatuimmista syntyy ihan eri lista kuin kirjallisuuskeskustelun puheenaiheista — Yhteisenä niillä on Pauliina Rauhalan Synninkantajat

Kotkan kaupunginkirjaston viime vuoden lainatuimpien aikuisten kirjojen listalla on kolme Enni Mustosta. Ne ovat hänen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaansa kuuluvat romaanit Taiteilijan vaimo (2018), Ruokarouvan tytär (2017) ja Ruokarouva (2016).

Muita kirjaston asiakkaiden kotimaisia suosikkeja ovat Leena Lehtolainen, Minna Lindgren, Tuija Lehtinen, Anneli Kivelä, Kirsi Pehkonen ja Pauliina Rauhala.

Rauhalaa lukuun ottamatta suosikit ovat väljemmin ja tiukemmin viihdettä — jännitystä ja romantiikkaa. Kotimaista kepeyttä täydentää käännöskepeys. Lainatuimpien listalle ovat päässeet esimerkiksi ruotsalainen Mari Jungstedt ja yhdysvaltalainen, Venetsiassa asuva Donna Leon.

Lehtosilla ja mustosilla on arvonsa

Kärkisuosikkien listalta puuttuu lähes kauttaaltaan niin sanottu vakava kaunokirjallisuus. Se ei tarkoita, että kotkalaiset rakastaisivat huonoja kirjoja. Lehtolaisilla ja mustosilla on arvonsa, ne ovat lajityypissään pätevää kirjallisuutta, koukuttavaa kerrontaa.

Sitä paitsi lajityyppien rajoja piirrellään usein veteen.

Ja tietysti lukijat saavat lukea juuri sitä mitä itse haluavat. Eivätköhän ne ajat ole jääneet vuosikymmenten taakse, jolloin kirjaston piti varjella asiakkaitaan turmiolliselta ajanvietteeltä.

Listasta voi lähinnä tehdä sen päätelmän, että on kirjallisuuslistoja ja kirjallisuuslistoja. ”Näitä ihmiset lukevat” ja ”nämä ovat mukana palkintorumbassa” kohtaavat aika vähän.

Joskus noissa listoissa on ollut lujiakin liitoksia. Kun Sofi Oksasen Puhdistus oli jokaisen huulilla ja vaikka minkä palkinnon saajana, se oli kaikkien himoitsema. Se oli myös Kymenlaakson kirjastojen jonotetuin kirja.

Lukas Pearsall

Enni Mustosen kirjat ovat Kotkan kirjaston asiakkaiden suosiossa,

Mielensäpahoittaja ohitti Taivaanpallon

Suomen kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto julkistivat tiistaina vuoden 2018 myyntitilastot. Yleensä Finlandia-palkittu romaani on bestsellereiden joukossa, jopa kärjessä.

Olli Jalosen Taivaanpallo on kuin onkin listalla, aikuisten kotimaisten kaunokirjojen kolmosena. Ykkösenä on Tuomas Kyrön Ennen oli kaikki paremmin, Mielensäpahoittaja. Listalla ovat myös muun muassa Mustosen Taiteilijan vaimo ja Rauhalan Synninkantajat.

Vuoden myydyin kirja oli tietoteos, Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen.

Lasten- ja nuortenkirjojen kotimainen ykkönen oli Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen kyläilee. Finlandia Junior -voittaja eli Siiri Enonrannan Tuhatkuolevan kirous menestyi kaupallisestikin ja kipusi sijalle 14.

Kotkan kirjaston hitteihin Enonranta ei päässyt. Kotkassa kotimaisten kirjojen kestosuosikkeja ovat esimerkiksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjat. Ne paistattelevat myös myyntitilastoissa.

Luetuimmat