Kouvolalaislähtöinen Pietari Inkinen tilasi sävellyksen Einojuhani Rautavaaralta — se kuullaan nyt Suomen-ensiesityksenä Kouvolassa ja Kotkassa

Kymi Sinfoniettan Suomi 100! -juhlakonsertit ovat katsaus baritoni Jorma Hynnisen uraan ja suomalaiseen opperaan. Konsertti kuullaan tänä iltana Kotkassa ja torstaina Kuusankoskella.

Kimmo Seppälä

Pietari Inkisestä on hauska työskennellä taas Kymi Sinfoniettan kanssa. Baritoni Jorma Hynninen on juhlakonserttien solisti.
Pietari Inkisestä on hauska työskennellä taas Kymi Sinfoniettan kanssa. Baritoni Jorma Hynninen on juhlakonserttien solisti.

Muutama vuosi sitten Pietari Inkinen pyysi nyt jo edesmennyttä Einojuhani Rautavaaraa säveltämään hänelle vielä yhden teoksen. Hän oli tehnyt säveltäjän kanssa yhteistyötä aiemminkin.

Rautavaara mietti asiaa ja ilmoitti sitten voivansa tehdä alkusoiton pituisen, lyhyen kappaleen.

Yksikin ylikapellimestaripesti riittäisi, mutta minulla on neljä.

— Ajattelin, että loistavaa! Tiesin, että hän jaksoi tuolloin säveltää enää vain tunnin päivässä.

Rautavaara kuoli kuitenkin heinäkuussa 2016. Inkisellä ei ollut aavistustakaan, miten kappaleen kanssa kävi. Kunnes säveltäjän leskeltä Sini Rautavaaralta tuli tieto, että teos ehti valmistua.

In the Beginning -kappaleen Suomen-ensiesitys on Kymi Sinfoniettan Suomi 100! -juhlakonserteissa. Inkisen johtamat konsertit pidetään tänään keskiviikkona Kotkassa ja torstaina Kuusankoskitalossa.

Positiivinen ja hehkuva

In the Beginning -kappaleen olivat tilanneet Saksan radion filharmoninen orkesteri, Prahan sinfoniaorkesteri ja Japanin filharmoninen orkesteri, joiden ylikapellimestareina Inkinen tälläkin hetkellä toimii.

Inkisen johtama Saksan radion filharmoninen orkesteri kantaesitti teoksen syyskuussa.

— Kappale sopii täydellisesti Kymi Sinfoniettan juhlakonsertteihin, koska Rautavaara oli yksi Suomen merkittävimmistä säveltäjistä.

Inkinen kuvaa sävellystä tyypilliseksi Einojuhaniksi: se on värikäs ja hehkuva. Kapellimestarin mielestä joissain Rautavaaran loppukauden töissä oli demonisiakin piirteitä.

— In the Beginning on lähes pelkästään positiivinen kappale.

Vielä kerran Kullervo!

Suomi 100! -konsertit ovat katsaus solistin, baritoni Jorma Hynnisen uraan ja suomalaiseen oopperaan. Konserteissa kuullaan Rautavaaran lisäksi Aulis Sallista, Leevi Madetojaa ja Jean Sibeliusta.

— Olen tehnyt säännöllisesti yhteistyötä Jorman kanssa. Hän on jo pariin otteeseen sanonut, että tämä oli nyt viimeinen Kullervo. Viimeksi teimme sen Prahassa ensiesityksenä — ja nyt teemme sen vielä kerran, Inkinen sanoo ja nauraa.

Kapellimestari nukkuu 300 yötä vuodessa hotellissa

Kouvolalaislähtöinen Inkinen, 37, on elänyt vuosia matkalaukkuelämää. Hän on lentänyt työn takia pelkästään Uuteen-Seelantiin lähes 40 kertaa ja nukkunut keskivertovuotena 300 yötä hotellissa.

Tällä hetkellä hän asuu Sveitsissä, mutta työt ovat Japanissa ja eri puolilla Eurooppaa.

— Yksikin ylikapellimestaripesti riittäisi, mutta minulla on niitä neljä.

Inkinen on ottanut johtaakseen kyseiset orkesterit muun muassa siksi, että ne täydentävät toisinaan.

— Keskityn myös mieluummin vakiduuneihin kuin vierailuihin, koska pitkäjänteisellä työllä saa aikaan parhaat tulokset.

Inkinen ei pidä työtään rankkana. Se on hänestä asennekysymys. Yhteen asiaan ei kuitenkaan auta edes pitkä kokemus: aikaeroon. Siihen kroppa ei totu.

— Onhan tämä tietysti sellaista high pressure -duunia. Jos ei ole stressinsietokykyä, kannattaa tehdä jotain ihan muuta.

Suomi 100! -juhlakonsertti Kotkan konserttitalossa tänään 29.11. kello 19 ja Kuusankoskitalossa torstaina 30.11. kello 19. Pietari Inkinen ja Jorma Hynninen tavattavissa ennen konsertteja kello 17.45—18.30 Ravintola Vaustissa Kotkassa ja Voikkaasalissa Kuusankoskitalossa.

Konsertin ohjelma

Einojuhani Rautavaara: In the Beginning.

Kimmo Hakola: Kivi-laulut: Metsämiehen laulu.

Leevi Madetoja: Haukka-aaria oopperasta Pohjalaisia.

Einojuhani Rautavaara: Ikävyys oopperasta Aleksis Kivi.

Aulis Sallinen: Piirretään oopperasta Punainen viiva.

Jean Sibelius: Ristilukki, Kullervo: Kullervon kirous ja Sinfonia nro 2.

Pietari Inkinen

Kapellimestari ja viulisti.

Syntynyt Kouvolassa vuonna 1980. Asuu Sveitsissä puolisonsa kanssa.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston kasvatti. Opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Kölnin musiikkikorkeakoulussa.

Voitti Kuopion viulukilpailun ja sijoittui neljänneksi Sibelius-viulukilpailussa vuonna 2000.

Johtanut useita maailman huippuorkestereita.

Työskennellyt Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Nimitettiin sittemmin orkesterin kunniakapellimestariksi.

Saksan radion filharmonisen orkesterin, Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonisen orkesterin ja Ludwigsburger-musiikkijuhlien ylikapellimestari.

Harrastuksina ruoanlaitto ja laskettelu.

Soittaa edelleen viulua. Esiintyy trionsa kanssa Talvivalkeat-tapahtumassa Kouvolan kaupungintalossa 11.2.

 

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.