Elokuva-arvostelu: Taitoluistelun rikoskronikka

I, Tonya (Yhdysvallat, 2017).

Margot Robbie tekee roolisuorituksen surullisenkuuluisana taitoluistelija Tonya Hardingina.

Taitoluistelijat Tonya Harding ja Nancy Kerrigan nousivat otsikoihin ympäri maailmaa vuonna 1994. Hardingin aviomies ystävineen oli hyökännyt uhkana pidetyn Kerriganin kimppuun. Tarkoitus oli varmistaa Hardingin olympialaisiin eteneminen. Tapahtumaa seurasi ennennäkemätön mediaruljanssi, joka päätti Hardingin luistelu-uran.

Käsikirjoittaja Steven Rogers on koonnut kaikki löydetyt haastattelut ja dokumentit ja vetänyt ristiriitaisista tarinoista omat johtopäätöksensä. Ohjennuorana on ilmeisesti ollut tehdä mahdollisimman vangitseva tarina.

Ristiriitaisten tarinoiden käyttäminen lähdemateriaalina tarjoaa paljon mustaa huumoria.

Lähdemateriaalista ei ole ollut puutetta. Jos jotkin elokuvan hahmoista tuntuvat liioitelluilta, tarjoavat lopputekstit oikeaa videomateriaalia todella pähkähulluista tosihenkilöistä.

Margot Robbie tekee upean roolisuorituksen punaniskana kasvavasta äkkiväärästä kakarasta, jolla on todellinen lahjakkuus jäällä. Taustavoimana on kaltoinkohteleva äiti (roolista Oscarin napannut Allison Janney), joka ei kestä tunteilua kuin omalta papukaijaltaan.

Kohtaukset vyörytetään toistensa niskaan armottomalla tahdilla. Nukkavieruja hahmoja ei edes kerkeä säälimään, koska heistä on silmänräpäyksessä leivottu jo idiootteja.

Ristiriitaisten tarinoiden käyttäminen lähdemateriaalina tarjoaa paljon mustaa huumoria. Tyhjästä nyhjäisseet ihmiset tarrautuvat toisiinsa epätoivosesti kaikkien unelmien hiljalleen upotessa suohon. Siinä on jotakin lähes kaunista.

Neljä tähteä

Hyvää: Rivakasti etenevä. Kieroa huumoria. Ysäri-kitchiä.

Huonoa: Mukailee liiankin vahvasti Mafiaveljiä. Ysäri-kitchiä.

Erityistä: Hardingin kuuluisa tripla-akseli totetutettiin erikoistehosteilla, koska sen osaavaa luistelijaa ei löytynyt.