Terttu-koiran katoamistapaus sai onnellisen lopun — Kaksi ja puoli viikkoa karkuteillä ollut collie otettiin perjantaina kiinni Imatralla olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa: Tätä on tosi vaikea uskoa todeksi, sanoo häkeltynyt omistaja

Alipainoa ja pientä kuumetta lukuun ottamatta koira oli löydettäessä hyvässä kunnossa. Tertun löytänyttä miestä odottaa Jarno Kotasen mukaan löytöpalkkio, josta sovitaan erikseen.

Jarno Kotanen

Terttu-collie löytyi hengissä perjantaina kahden ja puolen viikon karkumatkan jälkeen.
Terttu-collie löytyi hengissä perjantaina kahden ja puolen viikon karkumatkan jälkeen.

Uudenvuodenaattona Imatran Teppanalassa kadonneen Terttu-koiran etsinnät voidaan lopettaa. Kaksi ja puoli viikkoa kateissa ollut kolmekuukautinen collie otettiin kiinni olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa perjantaina Pelkolassa.

Perjantaina Terttu pääsi jo nukkumaan isäntänsä Jarno Kotasen syliin pois pakomatkan aikana kertyneitä univelkoja. Tunnelmiaan Kotanen kuvailee epäuskoisiksi.

— Ihan uskomatonta. Tätä on tosi vaikea uskoa todeksi.

Kotanen kertoo, ettei missään vaiheessa luopunut toivostaan löytää koiraansa hengissä, vaikka uskoa koeteltiinkin.

— Välillä tuntui siltä, että pitääkö luovuttaa ja välillä taas siltä, että siellä se tepastelee, kun ei ole mitään löytynyt sitä vastaankaan. Mutta vielä oli uskoa jäljellä, kun lopulta tuli se kuva ja kysymys, että onko tämä sinun koira.

Kolmen kuukauden ikäinen koira pelästyi uuden vuoden rakettien pauketta ja lähti karkuun pihasta Teppanalassa.

Koiranpennun katoaminen sai aikaan valtavan myötätuntoaallon, jonka myötä monet paikkakuntalaiset osallistuivat etsintöihin. Kotanen kertoo olevansa otettu siitä, miten moni ihminen osallistui Tertun etsintään.

— Ei voi olla kuin kiitollinen ja hämmästynytkin siitä, miten paljon porukkaa lähti mukaan ja rupesi lenkkeilemään tällä alueella sekä pitämään silmiään auki. Sanattomaksi vetää, Kotanen kertoo häkeltyneenä.

Tertun löytänyttä ja kiinni ottanutta miestä odottaa Kotasen mukaan löytöpalkkio, jonka suuruutta hän ei vielä ole päättänyt.

— Keskustelen löytäjän kanssa, minkä hän itse kokee parhaaksi.

Lauha talvi oli Tertun pelastus

Kiinniottoa Terttu ei Kotasen tietojen mukaan vastustellut.

— Mitä tilanteesta ymmärsin, niin Terttu oli oma-aloitteisesti seurannut toisen koiran hajua heidän luokseen, ja ilman sen suurempaa vastustelua antanut ottaa kiinni. Varmasti alkoi olla jo väsymystäkin, ettei ollut pakohaluja enää.

Noudettuaan Tertun löytäjän luota Kotanen vei koiran ensitöikseen eläinlääkäriin. Koiralla oli löydettäessä alipainoa ja vähän kuumetta, mutta muita fyysisiä jälkiä karkureissu ei näytä jättäneen.

— Vähän saattaa askel heittää, mutta olosuhteisiin nähden Terttu kävelee tosi reippaasti.

Kotanen toteaa, että Tertulla kävi vuodenaikaan nähden hyvä tuuri säiden kanssa, sillä alkuvuosi on ollut tavanomaista leudompi.

— Moni on spekuloinut sillä, miten tämä aika on pentukoiralle aika sinänsä aika toivoton. Onneksi kävi näin, ettei tullut kovempia pakkasia, eikä hirveästi satanut vettäkään.