Aliravittu koiranpentu valitti yksinoloaan ulvomalla surkeasti ympäri vuorokauden — Käräjäoikeus tuomitsi kahdelle sakot pennun heitteillejätöstä

Tuomion saaneet kiistivät syyllistyneensä koiran heitteillejättöön. Käräjäoikeuden mielestä näyttö oli selityksistä huolimatta kiistaton.

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei uskonut koiran omistajan kertomusta eläinsuojelurikostapauksessa. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei uskonut koiran omistajan kertomusta eläinsuojelurikostapauksessa. Arkistokuva.

Kaksi lappeenrantalaista on tuomittu eläinsuojelurikoksesta sakkorangaistukseen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että tuomitut olivat jättäneet heitteille ja tuottaneet tarpeetonta kärsimystä kahdeksan kuukauden ikäiselle koiranpennulle helmikuussa 2017.

Käräjäoikeuden mukaan koira oli jätetty päiviksi yksin asuntoon ilman vettä ja ruokaa eikä sen ulkoiluttamisesta tai muusta hoidosta oltu huolehdittu.

Koira oli valittanut yksinolostaan ulvomalla vuorokauden ympäri niin, että äänet kuuluivat naapuriasuntoon. Eläinlääkärin ja poliisin tunkeuduttua asuntoon koira oli ollut laiha ja sillä oli ollut nestehukka. Se oli virtsannut ja ulostanut lattialle useita kertoja ja se oli repinyt kynsillään välioven karmia voimakkaasti ilmeisesti päästäkseen ulos asunnosta.

Kiistivät syytteet

Pelastustoimenpiteenä koira vietiin väliaikaisesti löytöeläintaloon, koska omistajia ei tavoitettu. Koirasta tehtiin sijoituspäätös talteenottoa seuraavalla viikolla, koska omistajia ei edelleenkään oltu tavoitettu.

Vastaajat kiistivät syyllistyneensä eläinsuojelurikokseen. Toinen henkilö puolustautui kertomalla, että he olivat käyneet asioilla ja jättäneet koiran yksin ensimmäistä kertaa. Hänen mukaansa koira oli ollut yksin joitakin tunteja.

Vastaajan mukaan asunnosta löytyneet koiran jätökset olivat peräisin toisesta koirasta, joka ei ollut sisäsiisti. Se oli toimitettu muualle hoitoon joitakin päiviä aikaisemmin.

Käräjäoikeus piti kuitenkin todisteita kiistattomina. Käräjäoikeus määräsi henkilöt maksamaan 40 päiväsakkoa, joka on suuruudeltaan 240 euroa. Lisäksi vastaajien pitää maksaa valtiolle rikosuhrimaksu ja todistelukustannukset, jotka molemmat ovat suuruudeltaan noin 80 euroa.

Vastaajat ilmoittivat olevansa tyytymättömiä tuomioon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 16. toukokuuta. Tuomio ei ole lainvoimainen.