Öisiä haamuaskeleita ja iloa tavoitteiden täyttymisestä — Elämä kolmen aktiivisuuden kanssa yllätti ja koukutti

Viisi päivää kestänyt aktiivisuusranneketesti osoitti, että tasainen liikkeessä pysyminen tuo melko tasaisesti askeleita myös mittareihin. Jos kädessä kantaa vaikka koiran hihnaa tai käsilaukkua, tulokset voivat vääristyä.

Jussi Lopperi

Testissä oli mukana kolme ranneketta: punainen Garmin vivofit, Polar loop (alinna) ja Polar A370. Lisäksi testipäivinä askeleita, matkaa ja kaloreita mitattiin Samsung health -mobiilisovelluksella.
Testissä oli mukana kolme ranneketta: punainen Garmin vivofit, Polar loop (alinna) ja Polar A370. Lisäksi testipäivinä askeleita, matkaa ja kaloreita mitattiin Samsung health -mobiilisovelluksella.

1. päivä — askeleita öisin

Ennen kuin pääsen ylös sängystä, Garmin vivofit näyttää yöllä otetuksi askeleiksi 22. Polar A370:n mukaan olen kävellyt yöllä kymmenen askelta.

Teen kaikkeni auttaakseni laitteita pääsemään mahdollisimman tarkkoihin tuloksiin.

Keittiössä jääkaapin ja kahvinkeittimen välillä tapahtuvaa ravaamista Garmin ei kuitenkaan rekisteröi ainakaan välittömästi, Polar A370 lisää muutamia askeleita.
Polar loop vasta toivottaa hyvää huomenta ja luettelee tulevan päivän aktiivisuustavoitteita.

Hieman myöhemmin huomaan Garmin vivofitin lisänneen askeleiden määrän yli 200:aan. Näyttää siltä että osa askelten rekisteröimisestä tulee viiveellä tähän laitteeseen.

Polar A370 on ainoa aktiivisuusranneke, joka antaa raportin unen laadusta oma-aloitteisesti yön jälkeen. Ranteeseen tulevan tekstin mukaan uneni on ollut katkonaista. Yllätyn, koska luulin nukkuneeni hyvin. Tosin myönnettävä on, että aamulla olin hieman tavallista väsyneempi.

Pyöräilen töihin ja merkitsin pyöräilyn erilliseksi liikuntasuoritukseksi niissä laitteissa, joissa se on mahdollista. Sen jälkeen eri urheilulajeja rekisteröivät mittarit eli Polarin A370 ja kännykän Samsung health lipeävät Polar loopia ja Garmin vivofitia selvästi korkeampiin lukemiin askelmäärissä.

Alan epäillä, rekisteröikö erityisesti Polar A370 pyöräilyä myös askeleiksi.

2. päivä — kävelyä ja autoilua

Tänään mittaan pelkkiä askeleita eli en merkitse Polar A370:een enkä Samsung healthiin työmatkapyöräilyjä tai muita liikuntasuorituksia.

Aamun askel- ja kalorilukemat ovat kaikilla melko lailla samat, Vain Samsung healthilla oli rannekkeita selvästi pienempi kalorilukema kuin muilla. Samsungin mukaan olen kuluttanut yön aikana kuusi kaloria, rannekkeet näyttävät heti aamusta kulutetuiksi kaloreiksi 500—570 kaloria laitteesta riippuen.

Ero selittyy sillä, että kännykkäsovellus ei ota kalorinkulutuksessa huomioon peruselintoimintoihin kuluvaa energiankulutusta. Rannekkeissa tämä on huomioitu, joten kaloreita palaa myös nukkuessa.

Aamupalan jälkeen teen lähtöä kävelemään. Ulkovaatteita pukiessa kädet heiluvat kuitenkin sen verran, että kaikki rannekkeet lisäävät kymmeniä askelia päivän saldoon. Samsung healthilla sitä vaaraa ei ole, sillä kännykkä makaa pöydällä ne ajat, kun käytän molempia käsiäni.

Lauantaihin kuuluu vähän kävelyä ja autoilua. Päivän askelmäärät ovat Polar A370:tä lukuunottamatta vähän yli 9 000 askeleessa. Jostakin syystä Polar A370 antaa askelmääräksi tänäänkin huimat 13 121 askelta. Aamun kävelylenkki kasvatti Polar A370:n askelten eroa muihin laitteisiin vajaalla 2 000 askeleella, ja ero askeleiden määrä on iltaa kohti vielä kasvanut.

Polar A370 on rannekkeista ainoa, joka mittaa sykettä ranteesta. Onko myös kävelylenkin aiheuttama kohonnut syke tuonut askelsaldoon lisäystä?
Päivän kulutetuissa kaloreissa on noin 200 kilokalorin ero rannekkeiden välillä, mitä pidän melko pienenä hajontana.

3. päivä — tasaisesta liikkumista tasaiset tulokset

Aamun ensimmäiset lukemat ennen ylösnousua näyttävät Polarin molemmilla laitteilla neljää askelta ja Garminilla ja Samsung healthilla nollaa askelta.
Pikainen koiran käyttäminen ulkona alkaa jo tehdä eroa päivän askelsaldoon. Samsung healthin mukaan olen kävellyt vajaat 600 askelta, mutta Polar A370:llä menee tuhat askelta rikki: 1 450 askelta.

Ulkoilun jälkeen lenkkareiden riisuminen ja kipaisu keittiössä tuo Polarin A370 -rannekkeeseen noin 80 askelta lisää, muilla askelten lisäys on 40—50 askeleen luokkaa.

Näyttää kuitenkin siltä, että jos pysyy tasaisesti jaloillaan ja liikkeessä, päivän askelmäärään ei tule suurta hajontaa. Koiran kävelyttämisen ja sen jälkeen tehdyn puolen tunnin juoksulenkin jälkeinen tulos on jokaisella rannekkeella 9 000 merkin vaiheilla. Aktiivisuusrannekkeilla myös kulutettujen kalorien määrä on noin 1 100.

Mutta kun vaihdan vaatteet, jokainen mittari lisää yli sata askelta päivän saldoon. Polar A370:llä askeleita tulee eniten: 212 askelta.

4. päivä — matkassa hajontaa

Nukkuessa otettujen askeleiden määrä näyttää vähenevän loppua kohden. Alun parinkymmenen askeleen heittelehtimisestä on nyt päästy kahteen askeleeseen, ja askelmäärä on jokaisella aktiivisuusrannekkeella sama.

Yllätys on se, että askeleiden, kalorien ja unen seuraaminen alkaa koukuttaa.

Käytän koiran pitkällä kävelyllä, johon kuuluu myös muutamia juoksupätkiä, ryteikköistä metsäpolkua ja mäkistä maastoa. Tässä kohtaa alkaa näyttää siltä, että matkan mittauksessa on suurta hajontaa. Samsung healthin mukaan olisin kävellyt vajaat 6 kilometriä, joskin kännykästä loppui akku harmittavasti juuri kotiin tullessa.

Polar A370 mittaa matkaksi huimat 8,6 kilometriä ja Garmin taas antaa matkaksi 5,91 kilometriä. Google Mapsin ja Maanmittauslaitoksen kartoista mittaan lenkin matkaksi noin 6,5 kilometriä.

Askelten määrä vaihtelee 8 600—9 500 välillä. Päättelen, että epätasainen maasto ja hihnassa ollut koira on saattanut vääristää tuloksia.

Päivän työmatkapyöräily nostaa Polar A370:n askelmäärän jälleen yli 3 000 merkkiä korkeammaksi kuin muilla laitteilla. Alkaa näyttää selvältä, että laite rekisteröi myös pyöräilyä askeleiksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Minna Muuronen

Tästä se lähtee.

5. päivä — askelmäärä täsmää, matka ei

Kävelen 5,9 kilometrin pituisen työmatkan, ja teen kaikkeni auttaakseni laitteita pääsemään mahdollisimman tarkkoihin tuloksiin. Mukana ei ole käsilaukkua eikä koiraa, joten kädet pääsevät heilumaan vapaasti. Yritän pitää vauhdin mahdollisimman tasaisena.

Tulos: Samsung health antaa 7 300 askelta, Polar loop 7 400 askelta. Polar A370:n näytölle ilmestyy 7 350 askelta, ja Garmin antaa 6 050 askelta. Polarin rannekkeet ja mobiilisovellus ovat siis melko samaa mieltä askeleiden määrästä, mutta Garmin jää jostakin syystä yli tuhannella askeleella jälkeen.

Entä matka? GPS:n avulla matkaa mittaava Samsung health antaa odotetusti tarkimman tuloksen Google Mapsin ja Maanmittauslaitoksen matkamittareiden kanssa: 5,96 kilometriä. Mutta ne rannekkeet!

Polar A370:n mielestä olen kävellyt 7,1 kilometriä, ja Garmin taas näyttää matkaksi vaivaiset 4,12 kilometriä, eli heitto on molemmilla yli kilometrin verran. Polar loop ei näytä yksittäisen liikuntasuorituksen matkamäärää.

Ota näistä selvää!

Kolme ranneketta käteen ja menoksi — Aktiivisuusrannekkeet tunnistavat unen melko yhteneväisesti, matkassa hajontaa

Luetuimmat

Uusimmat uutiset