Toni Kupiainen tiesi, että happea ei kannata laskea palavaan huoneeseen: oven sulkeminen pelasti omakotitalon pahemmilta vaurioilta — ”Onhan se pyörinyt mielessä, että mitä kaikkea olisi voinut tapahtua”

Toni Kupiaisen omakotitalon yläkerrassa syttyi itsenäisyyspäivänä tulipalo. Palo syttyi mahdollisesti seinässä kiinni olleesta puhelimen laturista. Palon syttyessä talossa oli sisällä viisi ihmistä sekä kolme koiraa. Koko porukka saatiin talosta pihalle noin minuutissa.

Santeri Tynkkynen

Tulipalo syttyi omakotitalon yläkerrassa.
Tulipalo syttyi omakotitalon yläkerrassa.

Imatralla Vuolukivenkujalla syttyi itsenäisyyspäivänä tulipalo omakotitalon yläkerrassa. Omakotitalossa olleet ihmiset havahtuivat paloon, kun palovaroitin reagoi palosta muodostuneeseen savuun.

Onhan se pyörinyt mielessä, että mitä kaikkea olisi voinut tapahtua. Jos olisimme ehtineet lähteä kylille, niin eihän tässä olisi taloa enää jäljellä. — Toni Kupiainen

Talon omistaja Toni Kupiainen oli itsenäisyyspäivänä valmistamassa alakerrassa keittiössä ruokaa, kun hän havaitsi palovaroittimen hälyttävän yläkerrassa. Kupiainen siirtyi juoksujalkaa yläkertaan tarkastamaan tilanteen. Yläkerran yhden huoneen oven välistä tuprutti savua.

— Kurkkasin huoneeseen sen verran, että savua oli paljon ja sänky ilmeisesti tulessa, joten paiskasin oven kiinni, Kupiainen kertoo tilanteesta.

Oven sulkeminen oli Kupiaiselta fiksu päätös. Pelastuslaitoksen mukaan oven sulkeminen rajoitti palon kehittymistä ja leviämistä. Kupiaisen oli tarkoitus myös heittää vettä tulipaloon, mutta sankka savu esti huoneeseen pääsyn.

— Tiesin, että happea ei kannata laskea huoneeseen, ja sen takia suljin oven. Vähän pelotti, että se imaisee jostain ilmaa sisälle ja palo roihahtaa kunnolla, Kupiainen muistelee itsenäisyyspäivän tapahtumia.

Palo sai mahdollisesti alkunsa laturista

Tulipalo tapahtui yläkerrassa lasten huoneessa. Kupiaisen mukaan palo sai ilmeisesti alkunsa puhelimen laturista, joka oli seinässä kiinni. Itse puhelin ei kuitenkaan ollut latautumassa.

Puhelimen laturi oli vain pari kuukautta vanha, ja Kupiainen aikookin tehdä asiasta reklamaation.

— Palotarkastajakaan ei meinannut aluksi uskoa palon syytä, mutta laturi oli sulanut pistorasiaan kiinni, ja siitä oli lähtenyt palojälki.

Etelä-Karjalan Pelastuslaitos

Elektroniikka on aiheuttanut tulipaloja Etelä-Karjalassa aikaisemminkin. Latauksessa ollut kännykkä sytytti tulipalon pari vuotta sitten Lappeenrannassa.
Elektroniikka on aiheuttanut tulipaloja Etelä-Karjalassa aikaisemminkin. Latauksessa ollut kännykkä sytytti tulipalon pari vuotta sitten Lappeenrannassa.

Päivystävä palomestari Toni Jaako Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että palon syttymissyy on edelleen tutkinnan alla. Varmuudella ei voi vielä sanoa, johtuiko tulipalo puhelimen laturista.

— Ei se ensimmäinen kerta olisi, mikäli näin on. Syttymissyy selvitetään kyllä, mutta tutkimukset ovat vielä kesken, hän kertoo.

Jaako mainitsee, että latureiden valmistajat ilmoittavat käyttöohjeissaan, että laturi tulisi poistaa seinästä käytön jälkeen.

— Koskaan ei pitäisi jättää mitään sähkölaitetta päälle, jos ei ole itse vartioimassa, Jaako huomauttaa.

Talossa oli reilusti väkeä

Talossa oli palon syttyessä paikalla Toni Kupiaisen lisäksi vaimo, poika, tyttö sekä tytön vauva. Viiden ihmisen lisäksi talossa oli sisällä kolme koiraa.

Koko porukan evakuoimisessa pihalle ei mennyt Kupiaisen mukaan minuuttia pidempään.

— Tulihan siinä vähän pyörittyä ympyrää ja mietittyä, että mitä pitää ottaa mukaan. Eihän siinä muuta kuin kaikki elävä mukaan ja lisäksi vaatetta, että tarkenee olla ulkona.

Kupiaisen mukaan hänellä oli päällä pieni paniikki, että kaikki ihmiset ja eläimet saadaan talosta ulos. Kun kaikki elävä oli ulkona, niin paniikki oli ohi. Pelastuslaitoskin saapui paikalle pikavauhtia.

— Melkein kun itse pääsimme pihalle, niin pelastuslaitoksen pillit huusivat jo lähellä, kertoo Kupiainen.

Etelä-Karjalan Pelastuslaitos

Parikkalassa paloi pari vuotta sitten yhdistetty autokorjaamo- ja toimistorakennus. Palo sai pelastuslaitoksen mukaan alkunsa tästä kannettavasta tietokoneesta.
Parikkalassa paloi pari vuotta sitten yhdistetty autokorjaamo- ja toimistorakennus. Palo sai pelastuslaitoksen mukaan alkunsa tästä kannettavasta tietokoneesta.

Lasten tavarat tuhoutuivat

Tulipalossa tuhoutui perheen tytön ja pojat kaikki huonekalut, vaatteet sekä huoneessa olleet tavarat. Vaatteita voi tietysti yrittää pestä, mutta tuskin haju enää vaatteista irtoaa, Kupiainen pohtii.

Hänen mukaansa savun haju jäi palon seurauksena melko hyvin yläkertaan, eikä levinnyt pahasti muualle taloon. Kupiainen itse nukkui palon jälkeisen yön kotona alakerrassa, muu perhe lähti evakkoon mummolaan.

Kupiainen on tyytyväinen, että suuremmilta vahingoilta vältyttiin. Perhe oli nimittäin ruuan jälkeen lähdössä mummolaan kyläilemään.

— Onhan se pyörinyt mielessä, että mitä kaikkea olisi voinut tapahtua. Jos olisimme ehtineet lähteä kylille, niin eihän tässä olisi taloa enää jäljellä, hän toteaa.