Kymenlaakson käräjäooikeus tuomitsi perhekodin ylläpitäjän sakkoihin 4-vuotiaan pahoinpitelyistä

Nainen oli ottanut lapsen käsivarresta kiinni ja repinyt tämän alas portaita. Tämän jälkeen nainen on riisunut lapsen vaatteet kovakouraisesti lapsen saamiseksi suihkuun.

Silva Laakso

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi perhekotia ylläpitävän ja siellä työskentelevän naisen sakkorangaistukseen. Tuomion mukaan hän oli tehnyt ruumiillista väkivaltaa 4-vuotiaalle lapselle.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi kouvolalaista perhekotia ylläpitävän ja siellä työskentelevän naisen 30 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen pahoinpitelystä. Vastaaja kiistää syytteen, mutta syyksilukeminen on perustunut silminnäkijätodistajan kertomukseen.

Vuonna 1973 syntynyt tuomittu on tehnyt ruumiillista väkivaltaa tekoaikaan 4-vuotiaalle lapselle. Hän on ottanut tätä käsivarresta kiinni ja repinyt tämän alas portaita. Tämän jälkeen nainen on riisunut lapsen vaatteet kovakouraisesti lapsen saamiseksi suihkuun. Lapsi on itkenyt, ja hänelle on aiheutunut teosta punotusta käteen vähäksi aikaa.

Pahoinpitely on tapahtunut 1.9. ja 30.11.2017 välisenä aikana.

Rangaistus on määrätty ottaen huomioon rikoksen vahingollisuus, vaarallisuus ja siitä ilmenevä tekijän syyllisyys ja oikeuskäytännön yhtenäisyys. Toisaalta on otettu huomioon väkivallan vähäisyys ja vammojen lievyys, toisaalta muun muassa asianomistajan nuori ikä.

Nainen velvoitettiin suorittamaan asianomistajalle vahingonkorvausta kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 100 euroa. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan rikosuhrimaksu 80 euroa.

Kaupungilla asian selvittely vielä kesken

Kouvolan kaupunki on ostanut sijoitettujen lasten ympärivuorokautista hoitoa kyseiseltä perhekodilta.

Palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen ei kommentoi, aikooko Kouvola irtisanoa sopimuksen perhekodin kanssa.

— Ei kommentoitavaa. Minä en tässä kohdassa voi kommentoida asiaa. Sitä paitsi olen vartti sitten jäänyt lomalle.

Junnonen perustelee päätöstään sillä, että hänen mielestään asian selvittely on kaupungilla vielä kesken.

— Eihän asian selvittely siihen pääty, että käräjäoikeuden päätös tulee. Ja sehän on viime kädessä aluehallintoviraston käsissä seuraavaksi.

— Siellä ei ole kouvolalaisia lapsia tällä hetkellä. Lapset oli siirretty muista syistä pois jo ennen tutkinnan alkamista.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Ritva-Liisa Juntunen on niin ikään niukkasanainen.

— Emme kommentoi keskeneräistä asiaa tässä vaiheessa. Joka tapauksessa AVI valvoo ja arvioi tilannetta.

Alun perin syyttäjä vaati syytetylle 70 päiväsakon sakkorangaistusta kahdesta pienen lapsen pahoinpitelystä ja kahdesta lievästä pahoinpitelystä.

Naista syytettiin myös kahdesta lievästä pahoinpitelystä ja yhdestä pahoinpitelystä, mutta käräjäoikeus hylkäsi nämä syytteet, koska vastaajan syyllisyydestä oli jäänyt varteenotettava epäily.

Kymenlaakson käräjäoikeus käsitteli asiaa suljetuin ovin viime perjantaina asianosaisten pyynnöstä, koska asiassa on käsitelty erityisen arkaluontoisia asianomistajan yksityiselämään liittyviä seikkoja.

Asianomistajien henkilöllisyys on määrätty salassa pidettäväksi. Lisäksi heidän pyynnöstään oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomio sen lopputulosta ja sovellettuja lainkohtia lukuun ottamatta on määrätty salassa pidettäväksi 60 vuotta asian vireilletulosta lukien.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Päätöksestä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Juttua muokattu kello 15.35: Lisätty AVIn kommentti.

Luetuimmat