Lupinlahdelta löytyi kesällä uusia kärpäsiä ja kovakuoriainen

Kosteikkojen merkitys näkyy lajien monipuolisuudessa

Haminan Lupinlahden pohjukan hoitoniityllä tehtiin viime kesänä kolme merkittävää löytöä. Sieltä tavattiin kaksi uutta kärpäslajia ja yksi uusi kovakuoriaislaji. Niitä ei ole aiemmin tiedetty Suomessa olevan.
Suomenlahden kosteikkojen ja ruovikkolahtien tutkimuksessa on tänä vuonna keskitytty nimenomaan hyönteisiin. Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n toiminnanjohtaja Esa Korkeamäki sanoo kosteikkojen suojelun merkityksen entisestään korostuvan, kun yhden kesän tutkimuksessa löytyy kolme täysin uutta lajia. Ne ovat Fannia pruinosa -pyörrekärpänen, Peribaea tilialis -loiskärpänen ja Badister collaris -maakiitäjäinen.
— Ne voivat olla muualta tulleita eteläisiä lajeja tai sitten ne ovat jo aiemmin eläneet Kymenlaakson rannikolla, toteaa Korkeamäki.
Vuosien 2003-2007 Lintulahdet Life -hankkeessa nostettiin esiin laajoja hoito- ja kunnostustoimia sekä kasvillisuus-, lintu- ja hyönteisseurantoja. Viime kesän jälkitarkkailussa oli tavoitteena selvittää, miten kasvillisuus, kovakuoriaiset, kärpäset ja luteet sekä kaskaat esiintyivät noin kymmenen vuoden jälkeen hankkeen hoitoniityillä sekä niiden sisään ruopatuilla allikkoalueilla. kaikkia hankealueita voidaan Korkeamäen mukaan pitää merkittävinä elinympäristöinä harvinaisille hyönteislajeille.
Hyönteislajiston ohella tämän vuoden tutkimuksissa on paneuduttu alueiden umpeenkasvuun. Näin jatkossa voidaan ehkäistä kosteikkojen luontoarvoja vaarantavia uhkia. Niitä ovat rantarakentaminen sekä rehevöitymisen ja maanpinnan kohoamisen aiheuttama umpeenkasvu.
— Kosteikot ovat ainutlaatuisia. Koska niiden ympärillä on yleensä kaavoitettuja alueita, on kosteikoista pidettävä huolta ja toimittava niin, että ne säilyvät. Jos kosteikko menetetään, on vaikea saada tilalle uutta, sanoo Korkeamäki.
Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet