Thaimaalaiset marjanpoimijat saivat luvan saapua Suomeen – Mustikkasadon kannalta aika on tiukilla

Thaimaan työministeriö antoi tiukat ohjeet työnantajille ja työntekijöille.

Lehtikuva/Mikko Stig

Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät enää ehdi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, vaan lähinnä Lapin sadon poimintaan.
Thaimaalaiset marjanpoimijat eivät enää ehdi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, vaan lähinnä Lapin sadon poimintaan.

Thaimaan työministeriö antoi lauantaina luvan maan kansalaisille lähteä Suomeen ja Ruotsiin marjanpoimijoiksi. Työmatkat ovat olleet koronaviruksen takia jäissä, mutta lauantaille päivätyssä tiedotteessa ministeriö purkaa matkustusrajoituksia.

Asiasta kertoi aiemmin lauantaina Helsingin Sanomat.

Thaimaan työministeriö asetti tiukat ohjeet ja velvollisuudet sekä työntekijöille että työnantajille. Työnantajien täytyy esimerkiksi taata työntekijöiden palkka ja tehdä kaikkensa, jotta he eivät altistuisi virukselle. Työntekijät puolestaan joutuvat 14 päivän karanteeniin, kun he palaavat Thaimaahan.

Myös Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen pitää epätodennäköisenä, että Thaimaasta tulevat poimijat ehtisivät kunnolla mustikkasadon kimppuun. Korkeintaan he ennättäisivät hänen mukaansa marjan loppusatokaudelle.

– Uskon, että kestää vähintään viikon tai pari, ennen kuin he pääsevät maahan. Tässä tapauksessa he tuskin ehtivät lakkasadon pariin, mutta toisaalta puolukkakausi on vielä kokonaan edessä. Varmasti tämä tieto on erityisesti isommille marjayrityksille helpotus, Partanen sanoo.

Poikkeuksellisen hyvä lakkasato tarkoittaa Partasen mukaan todennäköisesti sitä, että marjaa saadaan kerättyä riittävästi kotimaisin voimin. Toisin on kuitenkin esimerkiksi mustikan ja puolukan kohdalla, joissa teollisuushinnat ovat alhaisempia.

– Toivoisin, että suomalaiset ymmärtäisivät vielä enemmän keruukulttuurin arvon ja merkityksen, joihin liittyy paljon muutakin kuin se rahallinen arvo. Tästä on jo viitteitä, sillä suomalaiset ovat innostuneet marjastamaan enemmän kuin aiempina vuosina, Partanen kertoo.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Kalle Hoppula arvioi viime viikolla STT:lle kauden olevan niin pitkällä, että thaimaalaiset eivät enää ehdi eteläisen ja keskisen Suomen mustikkasadon korjuuseen, vaan lähinnä Lapin sadon poimintaan.

Marjayrityksille asetettiin tiukkoja ehtoja

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että ensimmäisiä viisumeita aletaan myöntää thaimaalaisille aikaisintaan ensi keskiviikkona.

Thaimaan työministeriön tiedotteen mukaan työnantajilla on muun muassa velvollisuus hankkia työntekijöilleen sairasvakuutus ilman korvauskattoa, huolehtia Thaimaahan palaavien työntekijöiden karanteenin kustannuksista ja maksaa korvauksia noin 27 000 euroa tapauksissa, joissa työntekijä kuolee koronaviruksen takia. Työntekijöille täytyy myös taata noin 3 000 euron minimipalkka.

Näiden toimien lisäksi työntekijöille tehdään tiedotteen mukaan koronatestit sekä ennen matkaan lähtöä että paluun yhteydessä. Koronatestien kustannuksista vastaavat työnantajat.

Ruotsiin suuntaaville työntekijöille täytyy tiedotteen mukaan puolestaan taata muun muassa kuljetukset asuinpaikalta työpaikalle. Lisäksi työntekijöiden viisumien voimassaoloa on pidennettävä tarvittaessa työnantajan kustannuksella.

Suomen hallitus muutti heinäkuun alkupuolella koronaan liittyviä maahantulorajoituksia niin, että suomalaisten yritysten töihin kutsumat marjanpoimijat voivat päästä Suomeen. Poimijoiden tulo jäi tuolloin vielä odottamaan Thaimaan antamaa lupaa.