Tiukka äänestys ratkesi — Sanna Marin on SDP:n ehdokas pääministeriksi

Marin voitti puoluevaltuuston äänestyksessä Antti Lindtmanin äänin 32—29.

AOP/Kimmo Brandt

Sanna Marin on SDP:n valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi.
Sanna Marin on SDP:n valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi.

SDP:n puoluevaltuusto on valinnut tulevaksi pääministeriehdokkaaksi Sanna Marinin. Hän voitti puoluevaltuuston äänestyksessä Antti Lindtmanin.

Äänet jakautuivat Marinin eduksi 32—29.

Puheessaan puoluevaltuustolle ennen äänestystä Sanna Marin korosti, ettei tulevalla pääministerillä ole mahdollisuutta pehmeään laskuun.

— Kumpi tahansa meistä valitaan tänään SDP:n pääministeriehdokkaaksi, on selvää, että työhön on tartuttava heti. Perehtymisaikaa ei ole. Työmarkkinatilanne on erittäin vaikea. Ulkoministeriössä kuohuu. Hallituksen rivit on saatava suoriksi. Luottamus ja toimintakyky on palautettava, Marin sanoi.

Marinin mukaan pääministerin pitää osata neuvotella ja sovitella eri näkökulmia yhteen.

— Neuvottelutaito ja -kyky on muuta kuin juonimista ja peliä. Se on ymmärrystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Se on kykyä joustaa ja kykyä samalla pysyä lujana. Se on ratkaisun etsimistä muiden puolesta. Tässä minä olen hyvä, luonnehti Marin.

Puheessaan Marin korosti, että pääministerin pitää johtaa, eikä käskyttää.

— Hallitus on kollegio. Hallituksessa on viisi puoluetta ja ministereillä omat vastuualueensa. Ministereiden on annettava johtaa omaa ministeriötään ja pääministerin tehtävä on tukea tässä. Tarvitaan jokaisen täysimääräinen työpanos, sillä työtä on niin paljon.

Marin sanoi myös olevansa sitä mieltä, että pääministerin on valittava taistelunsa.

— Järeimpiä keinoja on käytettävä vain tarvittaessa. Kuiskaus kuuluu monesti huutoa paremmin.

Äänestystuloksen ratkettua Marin kertoi saamansa luottamuksen merkityksestä ja halusi erikseen kiittää edeltäjäänsä Antti Rinnettä ja vastaehdokastaan Lindtmania.

— Antti Rinne, sinä olet sanonut, että SDP on parhaimmillaan, kun se on rohkeimmillaan. Tämä viikko on osoittanut, että SDP on myös parhaimmillaan, kun ajat ovat vaikeimmillaan.

Lindtmanille Marin antoi tunnustusta itsensä likoon laittamisesta.

— Viestisi luottamuksesta ja yhteistyöstä on tärkeä. Nyt tuota luottamusta ja vakautta tarvitaan niin Suomessa kuin sosiaalidemokraattisessa puolueessa.

Kuin Juha Miedon sadasosatappio

Antti Lindtman vertasi kiitospuheessaan kolmen äänen tappiotaan Juha Miedon sadasosatappioon.

— Nyt saatan hieman ymmärtää, miltä Mietaan Jussista tuntui 1980 Lake Placidissa. Ystävät, puoluevaltuusto on puhunut ja kunnioitan ratkaisuanne suuresti. Olen varma siitä, että tämä liike on aina osannut ja osasi nytkin tehdä oikean valinnan.

Marinille Lindtman jakoi lämpimät onnittelut.

— Sanna, sinusta tulee upea pääministeri. Aion jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja aion antaa sinulle täyden tukeni.

Juttua on täydennetty kello 19.48 ja 20.04 Sanna Marinin puheenvuorolla sekä Antti Lindtmanin onnittelupuheenvuorolla.