Koronatestit tuotiin viikonloppuna kokeiluluontoisesti Tallinnan-laivoille – matkustajat käyneet testeissä harvakseltaan

Työmatkalaiset voivat pelätä positiivisen testituloksen aiheuttamaa tulojen menetystä, arvioi sataman terveyskoordinaattori.

Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Tallink Star -alus saapui Helsingin Länsisatamaan sunnuntaina. Tallinnasta saapuville Tallinkin ja Viking Linen matkustajille on tänä viikonloppuna tarjottu koronatestejä laivamatkan aikana.
Tallink Star -alus saapui Helsingin Länsisatamaan sunnuntaina. Tallinnasta saapuville Tallinkin ja Viking Linen matkustajille on tänä viikonloppuna tarjottu koronatestejä laivamatkan aikana.

Tallinnasta Helsinkiin perjantaina ja lauantaina saapuneiden laivojen matkustajat hakeutuivat koronatesteihin vain harvakseltaan.

Tallinnasta saapuville Tallinkin ja Viking Linen matkustajille on tänä viikonloppuna tarjottu koronatestejä laivamatkan aikana. Koronatestejä tehtiin perjantaina yhdellä ja lauantaina viidellä Helsinkiin saapuneella laivalla. Matkustajia kyseisillä vuoroilla oli yhteensä 1 569, joista testeissä kävi 192 ihmistä, eli noin 12 prosenttia, kertoo sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen Helsingin kaupungilta.

Sunnuntain aikana testejä tehdään vielä kuudella vuorolla.

"Olisi mukava, jos heitä olisi ollut enemmän"

Matkustajat hakeutuivat laivalle tuotuihin testeihin kuitenkin selvästi vilkkaammin kuin aiemmin terminaalissa tehtyihin seulontoihin tai terminaalissa kirjoitettujen lähetteiden kautta, Oksanen kertoo. Suurempikin määrä testattuja olisi kuitenkin voinut olla, kun ilmaiseen testiin olisi nyt päässyt helposti laivamatkan aikana.

– Olisi mukava, jos heitä olisi ollut enemmän, mutta tilanne on tämä, Oksanen sanoo.

Testeistä on tiedotettu kuulutuksilla laivamatkan aikana.

Testissä käyneistä matkustajista 16:lla oli jonkinlaisia oireita. Oireiksi luetaan muun muassa päänsärky, vatsaoireet tai flunssan oireet.

Tallinnan ja Helsingin välillä kulkee paljon työmatkaliikennettä. Oksanen arvioi, että matalaan testi-innokkuuteen vaikuttaa pelko tulojen menetyksistä: jos testi on positiivinen, ei töihin voi mennä.

Testiin hakeutuminen voi olla myös asennekysymys.

– Ehkä kaikki eivät koe koronaa niin vakavana asiana, eivät pidä sitä niin uhkana terveydelle, Oksanen sanoo.

Ei toistaiseksi positiivisia

Sunnuntai-iltapäivään mennessä oli analysoitu 30 perjantaina otettua näytettä, joiden joukossa ei ollut yhtään positiivista.

Jos positiivisia tuloksia ilmenee, ne seulotaan vielä Britannian ja Etelä-Afrikan virusmuunnosten varalta. Nämä tulokset saadaan ehkä viikon kuluessa.

Laivatestien taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suositus testata kaikki maahan saapuvat matkustajat, jotta ärhäkämmin tarttuvan koronaviruksen brittimuunnoksen leviäminen saataisiin estettyä.

Testauksen toteuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Testejä aiotaan tehdä laivoilla myös ensi viikonloppuna, minkä jälkeen pohditaan, saako kokeilu jatkoa.

Viron koronatilanne on huonontunut viime kuukausina voimakkaasti. Viron koronakartan mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus maassa viimeisen kahden viikon ajalta on 598 tapausta 100 000 asukasta kohden. Suomessa ilmaantuvuusluku oli sunnuntaina 62.

Terminaalitesteissä kävi vain muutama

Satamassa on ollut elokuusta alkaen terveysneuvontaa, jossa on myös kirjoitettu lähetteitä koronatestiin sekä oireisille että oireettomille.

Lisäksi terminaalissa on tehty tammikuussa seulontoja kahtena sunnuntaina. Molemmilla kerroilla testeissä kävi vain 13 matkustajaa noin 500:sta. Positiivisia testituloksia ei seulonnoissa löytynyt.

– Sen jälkeen päätettiin, että mennään kokeilemaan laivalla testaamista, jotta matkustajan ei tarvitse jäädä terminaaliin testiin. Siinä samalla kätevästi tavoitetaan myös automatkustajat, Oksanen sanoo.

Matkustajamäärät ovat laivaliikenteessä normaalitilanteeseen verrattuna varsin vähäisiä. Viime aikoina matkustajia esimerkiksi Tallinkilla on ollut lähdöstä riippuen viidestäkymmenestä tuhanteen, kun kapasiteetti olisi lähes 3 000, Tallink Siljan viestinnästä kerrotaan.

Lentoasemalla harva jättää testin väliin

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennetussa koronatestauksessa on saatu testattua lähes kaikki ulkomailta saapuvat matkustajat, joilla ei ole todistusta negatiivisesta testituloksesta.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo STT:lle, että testaamattomana lentoasemalta jatkaa eteenpäin vain yksittäisiä matkustajia. Heidät ohjeistetaan omaehtoiseen karanteeniin.

Laajennettu koronatestaus alkoi Helsinki-Vantaalla runsas viikko sitten. Terminaaliin rakennettiin lisää testauspisteitä, ja tuloauloissa sijainneet pisteet siirrettiin porttialueelle.

Kuluneella viikolla Helsinki-Vantaalla testattiin enimmillään lähes tuhat ihmistä päivässä. Viikonloppuna määrät ovat olleet hieman pienempiä. Positiivisia tuloksia on todettu noin 2–3 prosentilla testatuista.

Aronkydön tiedossa ei ole, miten paljon ulkomailta saapuvilla on havaittu koronaviruksen herkemmin leviäviä muunnoksia. THL ja kunnat ohjaavat matkustajia jatkotesteihin, ja niiden tuloksista ei tule tietoja Vantaan kaupungille.

– Jos kysytään minun henkilökohtaista mielipidettäni siitä, onko ulkomailta tulevilta muunnosvirusta, niin ihan varmasti on, Aronkytö sanoo.

Uusimmat uutiset