Pääkirjoitus: Kaveria ei voi jättää

 

Suomi saa tänään maailmalla paljon huomiota. Lukuisat kuuluisat rakennukset ja ympäristöt valaistaan sinivalkoisin värein. Muualla maailmassa satavuotias Suomi näyttäytyy monessa suhteessa mallimaana, joka kouluttaa ilmaiseksi, pitää huolta vähäosaisista ja jossa on turvallista elää.

Kuva maailmalla Suomesta on hyvin myönteinen. Se on osin ristiriitainen suomalaisten näkemyksen kanssa. Täällä puhuttavat eriarvoistuminen, leikkaukset vanhustenhuollosta, koulujen sulkemiset ja muut julkisen palvelun heikennykset.

Mikä Suomessa on tällä hetkellä näivettyvää hyvinvointivaltiota, on monessa muussa maassa utopistista unelmaa.

Suomen ongelmat eivät liity pelkästään julkisen rahan käyttöön. Äärilaitojen mielipiteet tuntuvat kovenevan. Kyvykkyys esittää ja kuunnella erilaisia mielipiteitä on pahimmillaan häkellyttävän heikkoa.

Viimeinen elossa oleva Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt ilmoitti vuoden 2011 itsenäisyyspäivän alla, ettei hän voi osallistua itsenäisyyspäivän vastaanotolle vaimonsa tapaturman takia. Gerdt sanoi tuolloin kuuluisat sanat: ”Kaveria ei jätetä”.

Satavuotiaassa Suomessa Gerdtin viesti on hyvin ajankohtainen. Hyvinvointivaltio olisi kaikille vielä nykyistä parempi, jos itsekkyyden sijaan pitäisimme parempaa huolta lähimmäisistämme ja kunnioittaisimme kaikkia ihmisiä heidän taustaansa katsomatta.

Pekka Lakka

pekka.lakka@kymensanomat.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet