Vaarallisten huumeiden kauppiaille kovat tuomiot Kymenlaakson käräjäoikeudessa: Pisin tuomio yli neljä vuotta vankeutta — Valtio takavarikoi mittavan summan rahaa huumekaupoista

Huumevyyhdessä tuomitun sukulaisen kotoa poliisi takavarikoi kymmeniä tuhansia euroja.

Jussi lopperi

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomiot mittavassa Kouvolaan kytkeytyvässä huumerikoskokonaisuudessa. Syytteet luettiin ensimmäisessä käsittelyssä kaikkiaan yhdelletoista miehelle.

Käräjäoikeus päätti tuomioista kahdeksan miehen osalta tiistaina. Kuudelle miehistä käräjäoikeus langetti eri mittaisia tuomioita. Vankeustuomioiden pituudet vaihtelivat yli neljästä vuodesta vuoteen. Kaksi miehistä vapautui syytteistä.

Huumekauppoja teki Kouvolassa neljä miestä. Heistä kolme on kouvolalaisia.

Miehet kävivät kauppaa keskustassa Torikadulla sijaitsevassa myymälässä ja sen läheisyydessä. Tuomituista kolme on listattu vastuuhenkilöiksi kyseistä liikettä pyörittävässä yhtiössä.

Kouvolalaiselle vuonna 1982 syntyneelle Juuso Matti Tuomas Pasaselle oikeus langetti 4 vuoden ja 30 päivän vankeusrangaistuksen. Hän sai tuomion törkeästä rahanpesusta, kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Aiempi tuomio täytäntöön

Miehen aiempi törkeän varkauden yrityksestä saama ehdollinen neljän kuukauden rangaistus määrättiin pantavaksi täytäntöön. Pasasen yli 11 000 euron korvaukset jäivät valtion vahingoksi. Summasta asianajokuluja oli yli 8 500 euroa.

Oikeus katsoi Pasasen syyllistyneen törkeään rahanpesuun, koska hän oli ottanut vastaan varastettua tavaraa: Harley Davidson -moottoripyörän, moposkootterin ja klapikoneen. Tavaroiden arvo on yhteensä noin 20 800 euroa.

Rikollisryhmä Hells Angels MC:n ehdokas eli prospect-jäsen Timo Rikhard Jokivuori kiisti järjestelmällisesti syytteet. Mies myönsi ainoastaan huumausaineen käyttörikoksen. Oikeus tuomitsi vuonna 1987 syntyneen Jokivuoren kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta ja rattijuopumuksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 2 vuoden 3 kuukauden vankeusrangaistukseen. Rangaistus on ehdoton.

Syyttäjän vaatimuksen Jokivuoren aiemman tuomion jäännösrangaistuksen panemisesta täytäntöön oikeus hylkäsi. Korvauksia Jokivuorelta vaadittiin yli 12 000 euroa. Ne jäävät valtion vahingoiksi. Summa sisälsi muun muassa yli 8 800 euroa asianajokuluja.

Jokivuorta syytettiin myös kahdesta muusta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä rahanpesusta. Oikeus hylkäsi syytteet.

Rahoja piiloteltiin sukulaisen kotona

Kouvolalaisen vuonna 1965 syntyneen Matti Juhani Sirénin oikeus tuomitsi kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja rattijuopumuksesta 3 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Sirén velvoitettiin yhdessä Jokivuoren kanssa korvaamaan valtiolle huumekaupoista saadusta rikoshyödystä yli 18 000 euroa.

Jokivuoren sukulaisen kotoa takavarikoitiin noin 40 000 euroa. Niistä vähennettiin Jokivuoren osuus valtiolle korvattavasta summasta.

Sirénin korvaussumma valtiolle on runsaat 9 000 euroa. Oikeudenkäynnistä ja muista kuluista kertyi Sirénin kohdalla valtiolle yli 14 000 euron tappio.

Kolmen pisintä tuomiota saanutta miestä vangittiin saman tien.

Neljäs tuomion saanut, vuonna 1969 syntynyt mies, sai törkeästä huumausainerikoksesta vuoden vankeutta. Rangaistus on ehdollinen.

Vuonna 1993 syntyneen miehen vuoden ja 15 päivän vankeustuomio tuli törkeän huumausainerikoksen lisäksi rattijuopumuksesta, lievästä ampuma-aserikoksesta ja kulkuneuvon luovuttamisesta oikeudetta. Myös tämä rangaistus on ehdollinen.

Vuonna 1974 syntyneen miehen oikeus tuomitsi törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus hylkäsi kaksi syytettä vuonna 1994 syntyneen kouvolalaismiehen kohdalla. Häntä syytettiin törkeästä huumausainerikoksesta ja huumausainerikoksesta. Myös vuonna 1966 syntyneen miehen saaman syytteen törkeästä huumausainerikoksesta oikeus hylkäsi.

Kovia huumeita liikkeellä

Jokivuori myi kuluvan vuoden tammikuussa 99 grammaa erittäin vaaralliseksi luokiteltua 26-prosenttista amfetamiinia kahdelle miehelle Torikadun liikkeessä. Aine oli takavarikoitu miesten käyttämästä autosta.

Amfetamiinin välittämisestä toinen miehistä tuomittiin yhden vuoden ehdolliseen ja toinen vuoden ja 15 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Helmikuussa Jokivuori myi 1 809 grammaa marihuanaa kahdelle ostajalle. Tuolloin hänen kumppaneinaan olivat Pasanen ja Sirén sekä kolmas syytteistä vapautunut kouvolalainen. Huume oli pakattu henkilöautoon. Auto luovutettiin huumausaineineen ostajille liikkeen läheisyydessä.

Toukokuussa Sirénin kuljettamasta autosta takavarikoitiin 682,3 grammaa amfetamiinia ja 65,1 grammaa metamfetamiinia. Todisteiden perusteella huumeet olivat olleet miehellä säilytettävinä ja hän oli kuljettamassa niitä toiseen paikkaan. Jokivuori ja Pasanen kytkeytyivät samaan tapaukseen.

Huumeita löytyi ilmastointihormista

Heinäkuussa poliisi takavarikoi 1 992,2 grammaa marihuanaa Jaalassa sijaitsevasta hallista, joka oli ollut Jokivuoren ja yhden kouvolalaismiehen käytössä. Huumeet löytyivät ilmastointihormissa olleesta kassista.

Takavarikoitu erä oli aiemmin ollut maastokätkössä Vihdissä. Yksi vastaajista oli saamansa toimeksiannon mukaisesti noutanut sen kotiinsa ja säilyttänyt sitä 1—2 viikkoa. Hän oli ohjeiden mukaan palauttanut sen samaan kätköön.

Huumevyyhteen liittyy myös Matti Sirènin ja toisen kouvolalaismiehen hampun kotiviljely. Syytteen mukaan miehen asuntoon oli rakennettu tila, jossa kasvatettiin 14:ää hamppukasvia. Niistä olisi saanut yhteensä noin 350 grammaa marihuanaa.

Neljä miehistä tuomittiin myös ampuma-aserikoksesta. Jokivuorelta takavarikoitiin revolveri ja kuusi patruunaa. Pasaselta löydettiin pistooli ja satoja erityyppisiä patruunoita. Häneltä ja Siréniltä takavarikoitiin lisäksi eri yhteydessä pistooli, viisi patruunaa ja kaasusumutin.

Yhden huumeiden ostajan asunnosta löydettiin 127 haulikon patruunaa.