Whatsappissa kiertävä pelotteluviesti kylvää kauhua lasten keskuudessa — 9-vuotiaan tytön äiti toivoo, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa someviestien todenmukaisuudesta

Raisa Maarit Kauriin tytär sai Whatsappissa kiertoviestin, jossa uhataan kuolemalla. Poliisi kehottaa vanhempia miettimään lastensa kanssa, miten viestien sisältöä tulisi käsitellä.

Moises Garibay

WhatsAppissa kiertävässä viestissä uhataan muun muassa kuolemalla ja luvataan suukkoja ihastukselta, jos viestin lähettää tarpeeksi monelle.
WhatsAppissa kiertävässä viestissä uhataan muun muassa kuolemalla ja luvataan suukkoja ihastukselta, jos viestin lähettää tarpeeksi monelle.

Kouvolalaisen Raisa Maarit Kauriin 9-vuotias tytär oli jo mennyt omaan sänkyynsä nukkumaan, kun hän takaisin tuli äitinsä luokse ja alkoi itkeä. Kauris arvasi, että tyttären reaktio liittyy viestiin, jota tämä oli päivällä pitkään puhelimestaan lukenut.

Nimeni on Teresa Fidalgo. Olen haamu. Kyllä, luit oikein. Kuolin vuonna 1983. En ole murhannut ketään, älä pelkää. Mutta tulen murhaamaan juuri SINUT, jos et lähetä tätä yli 10:lle! Eli jos et lähetä, tämän viikon sisällä minä ilmestyn yöllä huoneeseesi, ja herätän sinut. Heräät, ja annan sanoa viimeiset sanasi ja sitten sivallan miekalla kaulasi poikki.

Vastaava viesti on Kauriin mukaan kiertänyt Whatsappissa aiemminkin lyhyempänä. Tällä kertaa pidempänä kiertävässä viestissä uhataan muun muassa kuolemalla, jos viestiä ei lähetä eteenpäin. Viestissä luvataan myös esimerkiksi pusuja ihastukselta, jos viestin lähettää eteenpäin tarpeeksi monelle.

Kauris jutteli tyttärensä kanssa viestistä ja sen sisällöstä, joka on Kauriin mielestä kauhuelokuvamateriaalia. Hän ihmetteli, miksi viestin sisältö ei ollut pelottanut päivällä. Uhka sängyn viereen tulevasta haamusta nousi mieleen nukkumaan mennessä.

— Haamuja ei ole ja se on vain viesti, joka kiertää. Omassa kodissa ei tarvitse pelätä minkäännäköisiä haamuja. Kaikki eivät tietenkään reagoi samalla tavalla, mutta hän on herkkä ja pelokas muutenkin.

Tytär ei keskustelusta huolimatta halunnut enää palata omaan sänkyynsä vaan nukkui yön äitinsä vieressä.

Poliisi kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa

Kaakkois-Suomen poliisin konstaapelin Janne Kyrönviidan mukaan on valitettavaa, että erityisesti nuorten keskuudessa liikkuvat kiertoviestit tavoittavat myös sangen nuoria lapsia, jotka ottavat viestit liian tosissaan.

— Vanhempien olisi hyvä käydä lastensa kanssa keskustelua siitä, millaista sisältöä some- ja viestialustoilla liikkuu ja niiden totuudenmukaisuudesta. Olisi hyvä käydä läpi, miten kannattaa toimia, mihin kannattaa reagoida ja mihin ei.

Viesteistä voi tehdä ilmoituksen myös poliisille, mutta käytännössä kymmeniä tuhansia ihmisiä tavoittavat viestit on äärimmäisen hankala poistaa kokonaan sosiaalisen median alustoilta.

Omassa kodissa ei tarvitse pelätä minkäännäköisiä haamuja. — Raisa Maarit Kauris

Kauris kertoi tyttärensä saamasta kiertoviestistä Kouvolan alueen äidit ja isät -Facebook-ryhmässä. Hän halusi tiedottaa muille vanhemmille, että kiertoviestejä on liikkeellä. Hän ei usko, että niitä saadaan katoamaan kokonaan, mutta toivoo myös, että vanhemmat keskustelisivat viesteistä lastensa kanssa.

— Lasten kanssa puhuttaisi, että niitä ei laitettaisi eteenpäin, vaan keskusteltaisi, että pelon siirtää vain eteenpäin seuraavalle lapselle. Ei läheteltäisi niitä, vaan tultaisi vaikka näyttämään, että tällainen kiertää. Asian voisi keskustella läpi.

Kauriin tytär ehti laittaa viestiä eteenpäin. Kauriin mukaan tytär ymmärsi keskustelun jälkeen, ettei niin tule tehdä.

— Sanoin, että ymmärrätkö, että siirrät pelon eteenpäin. Sitten on lisää lapsia, jotka pelkäävät. Painotin, ettei viesti ole totta. Hän lupasi, ettei enää laita viestejä ja näyttää minulle ne.