Smug loihtii Kotkankatu 12:n päätyseinään värikkään muraalin

Taiteilijalla on viikko aikaa

Kimmo Seppälä

Ismo Aaltonen opasti Smugille nosturin käyttöä ennen kuin muraalin tekeminen alkoi.
Ismo Aaltonen opasti Smugille nosturin käyttöä ennen kuin muraalin tekeminen alkoi.

Kuvataitelija Smug mittaili katsellaan kerrostalon korkeaa päätyseinää Kotkassa lauantaina. Kello näytti puoltapäivää ja Kotkankatu 12:n kohdalle oli ajoradan reunasta jo rajattu tila nosturille.
— Cool, totesi australialainen taitelija. Eli hänen mielestään päätyseinä oli hyvä kohde suurta muraalia varten. Sen tekeminen alkoi lauantaina.
Smug vakuutti olevansa innoissaan. Hän ei kuitenkaan suostunut lainkaan paljastamaan, millainen työ seinään syntyy. Miehestä ei saanut useammallakaan kysymyksellä irti mitään vihjeitä.
— Teidän täytyy vain odottaa. Näette sitten, mitä seinään tulee. Viikon verran tälle on varattu. Ensi viikolle on sääennusteissa luvattu ihan mukavaa säätä. Ei sateita ja sopivasti aurinkoakin.
Smug kertoi asuvansa Skotlannissa. Siksi Suomen melko viileä syyssää ei ollut hänelle mitenkään outoa.
Oikeaa nimeään Smug eri myöskään suostunut paljastamaan. Hän kertoi kiertäneensä ympäri maailmaa jo noin 20 vuotta tekemässä suuria muraaleja. Teoksia on syntynyt muun muassa monissa Euroopan maissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Suomessa hän on ensimmäistä kertaa ja saapui mielellään, kun sai kutsun.
— Keskityn pelkästään muraalien tekemiseen. En juurikaan maalaa esimerkiksi tauluja.
Smugin tyyliä pidetään hyvin omaleimaisena ja fotorealistisena. Monet hänen aiemmista töistään ovat valokuvamaisen tarkkoja.
Kotkankatu 12 on vastapäätä konserttitalon seinää. Talon betoniseinä on Smugin mukaan hyvä pinta muraalia varten. Paljon parempi kuin vaikkapa tiili.
Kaupunkien keskustoissa muraalin tekeminen usein kerää kaduille paljon yleisöä katsomaan taiteilija työtä. Siihenkin Smug totesi tottuneensa. Yleisö ei häntä häiritse.
Nosturin käyttöä taiteilijalle opasti Ismo Aaltonen Rakennuskonevuokraamo Cramosta. Ei ongelmia, totesivat molemmat, kun kytkimet ja säätimet oli käyty läpi.
— En ole aiemmin tehnyt tällaista yhteistyötä kuvataitelijan kanssa. Hyvin näytti tuntevan nosturitekniikan, arvioi Aaltonen.
Valtakunnallisen UPEA 17-kaupunkitaidefestivaalin aikana Suomeen syntyy yli 20 muraalia 13:lla paikkakunnalla. Upeart-yhdistyksen tuottaja Elina Tamminen kertoi, että Kotkan teos laitettiin alulle sarjan viimeisenä.
Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet