Työterveyslaitoksen pääjohtaja kertoo muuttaneensa keväällä annettua maskiohjeistusta, koska suojaimien turvallisuuteen liittyi huolia

Työterveyslaitos ohjeisti huhtikuussa maskin käyttöön tiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Muutamaa päivää myöhemmin suositus oli poistettu.

Katja Juurikko

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivulan mukaan ohjeen muuttamisen taustalla olivat kangasmaskien turvallisuuteen liittyvät huolet. Arkistokuva.
Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivulan mukaan ohjeen muuttamisen taustalla olivat kangasmaskien turvallisuuteen liittyvät huolet. Arkistokuva.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula kertoo STT:lle päättäneensä keväällä itse muuttaa kangasmaskeja koskevia ohjeita Työterveyslaitoksen verkkosivuilla. Koivulan mukaan ohjeen muuttamisen taustalla olivat kangasmaskien turvallisuuteen liittyvät huolet.

Työterveyslaitoksen ohjeiden muutokset linkittyvät kasvomaskeja koskevaan tiedottamiseen, josta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) välillä on uutisoitu olleen näkemyseroja.

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina, että THL olisi keväällä halunnut jakaa yleisölle laajemmin tietoa kasvomaskeista ja niiden käytöstä, mutta STM ei pitänyt sitä tarpeellisena. STM vastasi Twitterissä, että ministeriö on viestinyt maskien turvallisesta käytöstä jo huhtikuussa Työterveyslaitoksen verkkosivuilla.

Työterveyslaitoksen itse tehtyjä kangasmaskeja koskevat ohjeet kuitenkin muuttuivat kevään aikana. Huhtikuun 9. päivänä laitos vielä ohjeisti, että maskia kannattaa käyttää esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Muutamaa päivää myöhemmin kyseinen suositus oli poistettu.

– En ollut enää varma silloin markkinoilla olleista maskeista ja kansanmaskien teko-ohjeista, että ovatko ne turvallisia. Totesimme, että me ei voida sitä suositusta pitää siellä, pääjohtaja Koivula sanoo.

"Itsenäisiä linjauksia"

Syksyllä THL antoi kasvomaskien käyttöä koskevan suosituksen, jonka kieli muistuttaa pitkälti sitä, mikä Työterveyslaitoksen sivuilla oli keväällä. Koivulan mukaan nyt ollaan eri tilanteessa kuin oltiin aiemmin.

– Voi olla varma, että kun kaupasta ostaa maskin, niin se on turvallinen, Koivula toteaa.

Koivulan mukaan Työterveyslaitos tekee tiivistä yhteistyötä STM:n kanssa, mutta toimii itsenäisesti.

– Mitä tulee erilaisiin linjauksiin, niin kaikki ne me olemme tehneet itsenäisenä laitoksena.

STM ilmoitti tiistaina käyneensä läpi maskiohjeistukseen liittyvää viestintää ja kiinnittävänsä selkeisiin toimintatapoihin entistä enemmän huomiota.

Uusimmat uutiset