Kodin trendikkäin väri on sinapinkeltainen — Sisustussuunnittelijat kertovat, mikä muu on nyt in

”Ihmiset ovat rohkaistuneet sisustamaan persoonallisemmin, ja se on ihanaa”, sanoo Riikka Forsell.

Petra Mustonen

Riikka Forsell on tuonut syksyn trendivärejä omaan kotiinsa tekstiileillä. Sinapinkeltainen ja ruskean eri sävyt ovat nyt muodissa.
Riikka Forsell on tuonut syksyn trendivärejä omaan kotiinsa tekstiileillä. Sinapinkeltainen ja ruskean eri sävyt ovat nyt muodissa.

Trenditietoisen sisustajan on nyt aika luopua mustavalkoisuudesta, sillä tämän hetken nousevat sisustustrendit korostavat värejä, rentoutta ja lämpöä. Kodin seinätkin voi nyt sisustaa rohkeasti, mutta ensin kannattaa pysähtyä huomioimaan tilaan liittyviä perusasioita.

— Jos haluaa esimerkiksi tehosteseinän, sen pitää olla kokonaisuuden kannalta oikeassa paikassa. On huomioitava tilan pohjaratkaisu ja ikkunat sekä se, mistä ilmansuunnasta valo tulee huoneeseen, sisustussuunnittelija Riikka Forsell sanoo.

Lattian väri vaikuttaa ratkaisuihin

Kokonaisuutta kehottaa miettimään myös sisustussuunnittelija Pirjo Marttala. Jos tilaan on jo olemassa kalusteita, kannattaa seiniä suunnitella suhteessa niihin. Myös lattian väri vaikuttaa ratkaisuihin.

— Jos taas haluaa ihan kokonaan uuden systeemin, silloinhan voi lähteä niin sanotusti leikkimään väreillä. Juuri nyt maanläheiset värit ja pastellisävyt ovat in. Tekstiileissä on tänä syksynä paljon ruskan värejä, Marttala kertoo.

— Me suomalaiset olemme perinteisesti vähän arkoja käyttämään värejä, lempivärimme on harmaa. Viime aikoina olen huomannut Instagramia seuratessani, että ihmiset ovat rohkaistuneet sisustamaan persoonallisemmin. Minusta se on ihanaa, Forsell sanoo.

Petra Mustonen

Jo viime vuonna trendiksi muodostunut rottinki jatkaa suosiotaan.
Jo viime vuonna trendiksi muodostunut rottinki jatkaa suosiotaan.

Puusta luonnollista lämpöä

Syksyn ehkä trendikkäin väri on sinapinkeltainen. Myös muut luonnosta ammennetut värisävyt, kuten vaikkapa metsänvihreä ja viininpunainen, ovat yleistyneet sisustuksessa. Jopa tehosteseinä saatetaan nyt maalata kokonaan jollakin maanläheisellä värillä.

— Myös puu on tehnyt paluun, se tuo skandinaaviseen sisustukseen ripauksen luonnollista lämpöä. Trendikästä on nimenomaan käsittelemätön puu isona ja selkeänä pintana, kuten paneloituna tehosteseinänä, Forsell kertoo.

Seinien sisustamista tärkeämpää on, että tila on rytmitetty oikein. Se on se viimeinen silaus. — Riikka Forsell

Kukkakuosit ovat yleistyneet tapeteissa, samoin omista valokuvista tehdyt, seinän kokoiset valokuvatapetit. Seiniin voi tuoda elävyyttä myös esimerkiksi mikrosementillä tai struktuurimaalilla.

— Jos sisustus on muuten karsittu eikä tilassa ole esimerkiksi verhoja, kannattaa harkita nestemäistä kangastapettia. Se parantaa akustiikkaa ja tuo tilaan lämpöä, Forsell sanoo.

Hyödynnä tekstiilejä

Helpoin ja edullisin tapa uudistaa seinät on maalata ne, mutta tällöin värin valinnassa kannattaa olla tarkkana. Sävy voi kotona näyttää aivan erilaiselta, kuin kaupan valaistuksessa. Toisaalta seiniä voi päivittää trendejä vastaaviksi myös ilman remontointia.

— Esimerkiksi tekstiilejä voi hyödyntää hyvin monella tavalla. Kankaalla voi päällystää styroksia ja rakentaa helposti aika isoja ja näyttäviäkin kokonaisuuksia. Kangasta voi myös kehystää tai virittää suoraan seinälle, Marttala vinkkaa.

Kantikkuus on sisustuksessa vaihtumassa pehmeämpiin linjoihin. Trendiä voi tuoda seinille esimerkiksi kaarevapintaisilla tai pyöreillä taulumalleilla ja peileillä. Myös akustiset taulut ovat nyt trendikkäitä.

— Myös retro on edelleen tietyn asiakaskunnan suosiossa, ja sitä voi tuoda seinille esimerkiksi retrohenkisillä tauluilla tai hyllyille aseteltavilla esineillä, Marttala lisää.

Petra Mustonen

Mikrosementti on yksi tapa tuoda vaihtelua esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön seiniin.
Mikrosementti on yksi tapa tuoda vaihtelua esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön seiniin.

Korkeajalkaiset kalusteet nostavat kasvin seinälle

Myös viherkasvit ovat Forsellin edelleen nousussa oleva trendi. Seiniä niillä voi sisustaa käyttämällä kattoon tai seinään kiinnitettäviä telineitä. Myös korkeajalkaiset viherkalusteet nostavat kasvia ikään kuin seinälle ja ovat kätevä vaihtoehto etenkin silloin, jos seinään tai kattoon ei voi tehdä kiinnityksiä.

— Seinien sisustamista tärkeämpää on, että tila on rytmitetty oikein. Se on se viimeinen silaus. Kaiken kaikkiaan kannattaa miettiä kokonaisuutta oman persoonallisuuden kautta ja pohtia, millaista tunnelmaa itse haluaa tavoitella, Forsell tiivistää.

Lupa leikitellä muodoilla ja väreillä

Luonnosta ammentavat värisävyt. Mustavalkoisuus on väistynyt, ja värejä voi tuoda kotiin esimerkiksi seinän pintamateriaalilla tai tekstiileillä.

Elävyys. Struktuurimaali, koristeellinen puupanelointi, mikrosementti tai kangastapetti tuovat seiniin vaihtelua.

Viherkasvit. Vihersisustaminen on edelleen voimistuva trendi. Kasveilla voi tuoda seinille vaihtelua myös ilman remontointia.

Kaarevareunaiset ja pyöreät somisteet. Nyt on lupa leikitellä muodoilla niin taulujen, peilien kuin vaikkapa seinälle laitettavien tekstiilienkin suhteen.