Maa- ja kotitalousnaiset antavat vinkit kevään juhliin: "Valmistaudu huolellisesti, niin juhlapäivänä voit keskittyä nauttimiseen" — Kotkalainen valmistuvan ylioppilaan äiti Minna Kokko on käyttänyt suunnittelussa apuna lukemattomia listoja, juhlapäivänä hän tukeutuu ystäviensä apuun

Huolellinen valmistautuminen on viisasta, sillä hyvin suunnitellut juhlat ovat jo puoliksi tehdyt. Juhlapäivänä kannattaa keskittyä seurusteluun ja nauttimiseen.

Raimo Eerola

Minna Kokko kantoi perjantaina astioita juhlapaikkaan. Ystäviensä tukeen luottava tuoreen ylioppilaan äiti uskoo välttyvänsä pahimmalta stressiltä.
Minna Kokko kantoi perjantaina astioita juhlapaikkaan. Ystäviensä tukeen luottava tuoreen ylioppilaan äiti uskoo välttyvänsä pahimmalta stressiltä.

Kotkalaiselle Minna Kokolle oli selvää, että lapsen ylioppilaaksi valmistumista juhlitaan. Kokko kertoo, että juhlien suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin jo hieman uskaliaasti ennen ylioppilastulosten valmistumista.

— Kyllä tässä on paljon työtä ja juhlat vaativat suunnittelua. Listoja, listoja ja aikatauluttamista. Aina tulee yllätyksiä, mutta olemme pitäneet perhejuhlia vuosien varrella, että ehkä pahemmalta stressiltä vältytään.

Vieraita on tulossa noin 50. Juhlien suunnittelu alkoikin vieraiden määrän arvioimisesta.

— Päätimme pitää juhlat poissa kotoa. Pihajuhlat olivat yksi vaihtoehto, mutta emme halunneet olla säiden armoilla. Juhliin tulee jonkin verran ulkopaikkakuntalaisia, joten kotiin emme olisi mahtuneet, Kokko kuvailee.

Ystävyys ja avunanto

Kokko kertoo olevansa onnekas, sillä hänellä on kaksi ravintola-alalla työskentelevää ystävää, jotka ovat lupautuneet auttamaan juhlapäivänä. Yrittäjäystävältä tulevat tarjottavat, keittiöhenkilökunta ja astiat.

— Itse taisin juuri perunat keittää lohisalaattiin. Kun saan näin loistavaa apua, aikaa pitäisi juhlissa jäädä vieraiden kanssa seurusteluun.

Kokkojen juhlatarjottavat rakentuvat salaattibuffetin sekä suolaisten piirakoiden ympärille. Ajatuksena on, että vieraat saavat itse rakentaa mieluisiaan ruokaisia salaatteja lautasilleen. Juustokakkuja on tarjolla useampia.

— The Kakku on korkea ja näyttävä ja koristeltu syötävillä luonnonkukilla. Siinä on päärynää, sitruuna ja valkosuklaata. Luonnonkukkia on käytetty myös kattauksessa.

Noutopöytä kätevin ratkaisu

Ruokailu on monen juhlan kohokohta, joten sen suunnitteluun on hyvä satsata.

Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, juhlapaikassa tai kotona käytettävissä olevat tilat ja kutsuttavien vieraiden määrä. Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.

— Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia ja valmistaa jo etukäteen, opastaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mari Mäenpää.

Tarjottavat kannattaa valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. 

Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon myös säilytys. Helposti pilaantuvat syötävät eivät saa olla huoneenlämmössä kauaa.

— Valmista mieluummin esimerkiksi monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi puolittaa täyttämisen jälkeen ja laittaa tarjolle puolikas kerrallaan, Mäenpää mainitsee.

Timo Viljakainen

Nakukakut ovat olleet jo useana vuonna kesäjuhlien hitti. Jutun lopussa ohje.

Kata pöytään sesongin parhaat herkut

Tarjoiluissa on tärkeää huomioida sesongin antimet.

Käsillä olevan satokauden raaka-aineet ovat maultaan parhaimmillaan ja myös edullisia. Nyt on hyvä hetki tyhjentää pakastimet edelliskesän marjoista tai riistasta ja kellarit hilloista. Pakastetut tai kuivatut sienet kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.

— Hyödynnä myös alkukesän luonnon antimet: monessa puutarhassa rehottaa jo raparperi, ja luonnonyrtit kuten nokkonen, vuohenputki, kuusenkerkkä tai ketunleipä tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen. Monia luonnonyrttejä voi käyttää myös koristelussa, samoin kuin syötäviä kukkia kuten vaikkapa sarviorvokkeja tai krasseja, Mäenpää vinkkaa.

Kahvipöytä kannattaa kattaa niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.

FAKTA: Varmista nämä ennen juhlia

- Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja riittävän suuri kahvinkeitin? Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. Esimerkiksi monilla Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja. Riittääkö kodin kylmäsäilytystila?

- Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.

- Mikäli tarjoat lämpimiä ruokia, huolehdi, että myös niiden säilyttäminen lämpimänä onnistuu.

- Huomioi myös erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille löytyy noutopöydästä jotain syötävää. Erityisruokavalioita voi tiedustella kutsuvierailta myös etukäteen.

- Alkumalja kuuluu moniin juhliin. Kuohuviini on perinteinen vaihtoehto, mutta nykyään on saatavilla myös upeita kotimaisia, alkoholittomia kuohujuomia. Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla aina tarjolla.

- Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja seurustella vieraiden kanssa.

OHJE: Nakukakku

10 annosta

Pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
1 tl inkiväärijauhetta

Väliin
1 dl maitoa 
1 dl sitruunacurdia (lemon curd)

Täyte ja kuorrutus
2 dl kermaa
1 prk (200 g) rahkaa
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan

1 l tuoreita mansikoita

Koristeeksi: syötäviä kukkia, minttua tai sitruunamelissaa
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti.
2. Kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan (halkaisija n. 20 cm). Paista 175 asteessa 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Mausta vaniljasokerilla ja sokerilla. 
4. Poista mansikoista kannat ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan.
5. Halkaise pohjat kolmeen osaan. Kostuta maidolla.
6. Levitä pohjalla sitruunatahnaa, kerma-rahkaseosta ja mansikoita. Laita kakkukerros päälle ja toista. Laita ylin kerros päälle. Lisää kermaseosta vielä ylimmälle kakkulevylle, mutta älä kuorruta reunoja.
7. Koristele juuri ennen tarjoilua mansikoilla, syötävillä kukilla ja mintun lehdillä.

VINKKI: Voit leipoa pohjan etukäteen, kääriä sen huolellisesti kelmuun ja täyttää ja koristella seuraavana päivänä.

Kommentoidut