Päästikö joku papukaijan tahallaan irti? Kouvolassa viheltelee kauluskaija Tico, jonka karkureissuun on jo sisältynyt dramatiikkaa — Sen omistajalla on hätä saada vihreä papukaija takaisin kotiin

Kesä juoksuttaa kissoja ja koiria. Toisinaan myös sisälintuja lentää karkuteille.

Satu Polat

Kauluskaija Tico on omilla teillään.
Kauluskaija Tico on omilla teillään.

Kouvolalaisella Satu Polatilla on hätä. Hänen toinen papukaijansa, kauluspapukaija Tico pääsi tai oli päästetty perheen uimareissun aikana pihahäkistään ulos sunnuntaina.

— Niiden ulos pääsy jäi vähän mysteeriksi, koska niillä on vahva häkki ja vaikeasti avattavat salvat. Kun tulin kotiin, kummatkin linnut istuivat rivitalon aidan reunalla. Häkin ovi oli kiinni.

Polat kertoo kauluskaijojen olevan muiden papukaijojen tapaan viisaita. Ne osaavat murtautua häkistä ulos. Siihen omistaja ei usko, että ne osaisivat vielä sulkea oven perässään.

Toisen, naaraspuolisen kaijan Polat sai kiinni ja turvallisesti häkkiin. Tico on edelleen karkuteillä.

Polat on perheensä, ystäviensä ja naapureiden avustuksella etsinyt Ticoa. Se liikkuu Kouvolassa radan alapuolella kodin lähipuissa. Se vastailee omistajalleen ja on jopa seurannut häntä karkureissunsa aikana.

— Eräs ohikulkija yritti kiivetä puuhun, mutta siitä se lennähti karkuun.

Pärjää toistaiseksi

Kauluskaija pärjää toistaiseksi luonnossa. Niitä on joskus jopa lentänyt satunnaisesti Suomeen muualta Euroopasta. Viileistä öistä huolimatta se kestää jopa lähellä nollaa painuvia lämpötiloja. Sillä on nyt myös ravintoa puissa.

— Ei sillä varsinaisesti hätää ole, koska näin sen nukkuvan puun oksalla pää kainalossa.

Ticon karkureissuun on liittynyt myös draamaa, kun siitä kiinnostuivat alueen varikset. Polat sai yhdessä naapureiden ja ohikulkijoiden kanssa varikset häädettyä pois.

Tico2 – kopio (2).jpg

Ei uskalla kotihäkkiinsä

Kauluskaijan pyydystäminen ei onnistu esimerkiksi haavilla, koska se hypähtää ketterästi seuraavaan puuhun. Palokuntaa Polat ei halua papukaijan takia vaivata, koska pelastajatkaan eivät välttämättä saisi sitä kiinni.

Polat keskustelee viheltelemällä papukaijan kanssa. Se vastailee hänelle. Myös karkumatkalta kotiin saatu tyttöystävä viheltelee Ticolle häkistä kutsuvasti.

— Jostain syystä se ei vain osaa tulla kotiin.

Ticon omistaja on kuullut kauluskaijoista, jotka ovat olleet kuukaudenkin kateissa. Hänellä on kuitenkin hätä saada nelivuotias kaija takaisin kotiin. Uhkaa sille on esimerkiksi variksista ja haukoista.

Tico4 – kopio.jpg

Vinkkejä kadonneesta toivotaan

Toivoa Ticon saamiseksi kotiin antaa se, että se on pysytellyt lähipuissa kodin pihapiirissä. Pisimmillään se on käynyt Puutarhurinkadulla, mutta sieltäkin se seurasi Polatia puusta toiseen hyppimällä kotipihaan asti.

— Jos se olisi oikein väsynyt, se voisi antaa minulle kiinni. Toistaiseksi niin ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Polat toivoo, että hyvin maastoutuvan kaijan annettaisiin olla rauhassa eikä sitä hätisteltäisi, jos sen tapaa puissa viheltemässä. Kauluskaijan ääni poikkeaa merkittävästi suomalaisen luonnon linnuista. Näköhavaintoja hän kuitenkin siitä toivoo. Niitä voi toimittaa hänen Facebook-sivustonsa kautta yksityisviestinä.