Muistokirjoitus: Juha Lehtinen

Muistokirjoitus: Juha Lehtinen

Siviilielämässä pääasiassa pankkialalla työskennellyt ja urheilussa jalkapalloilijana kunnostautunut Juha Lehtinen on poissa. Hän oli syntynyt Kotkassa 2.10.1953 ja kuoli 5.8.2019. Lehtinen oli sairastellut jo jonkin aikaa, mutta siitä huolimatta hänen lähtönsä tuli monille yllätyksenä.

Juha Lehtinen oli Kotkan lyseon ja kauppaopiston poikia. Ensisijaisen leipätyönsä hän teki Kotkan Säästöpankin johtoelimissä. Lehtisen epäkiitollisena tehtävänä oli olla mukana myös siinä prosessissa, jolla Säästöpankin toiminnot lopetettiin vuosituhannen vaihteessa. Myöhemmin hän työskenteli muun muassa kiinteistöalalla isännöitsijänä.

Lehtinen oli palveluammateissaan helposti lähestyttävä, rento herrasmies. Hieman enemmän miehestä löytyi särmää harrastusmaailman puolelta jalkapallossa. Hän oli Kotkan Työväen Palloilijoiden kasvatti, mutta merkittävän osan aikuisvuosistaan Lehtinen edusti naapuriseura Jäntevää.

Juha Lehtinen palasi raitapaitaan 1981, mutta ehti pelata pääsarjatasolla vain vajaat kaksi kautta ennen kuin vakava jalkavamma syksyllä 1982 päätti pelaajauran ennen aikojaan.

Kymen Sanomien arkisto

KTP:n Juha Lehtinen (vasemmalla) ja Bastian Roger Milla cupvoittajien cupin ottelussa Kotkassa syyskuussa 1981.
KTP:n Juha Lehtinen (vasemmalla) ja Bastian Roger Milla cupvoittajien cupin ottelussa Kotkassa syyskuussa 1981.

Varttuneemman urheiluväen mieleen on jäänyt yksi Lehtisen pelaamista otteluista, jossa edellisvuoden cup-mestari KTP kohtasi ranskalaisen Bastian Euroopan cup-voittajien cupin ottelussa Kotkan urheilukeskuksen syyskuisessa illassa 1981.

Puolustajana Lehtisen vastuulla oli tehdä Bastian pelätty kärkimies Roger Milla aseettomaksi, ja siinä työssä kotkalainen onnistui täydellisesti. Lehtisen vartioimana kamerunilaishyökkääjä jäi ilman maaleja, mutta niin jäi KTP:kin.

Milla oli vuonna 1978 oli valittu ”Vuoden pelaajaksi” Afrikassa, ja myöhemmin kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA nimesi miehen vielä ”Vuosisadan afrikkalaispelaajaksi”.

Cup-voittajien cupin toisessa osaottelussa Korsikalla Lehtinen ei nilkkavammansa takia pystynyt pelaamaan. Milla teki yhden maalin, Bastia voitti 5—0 ja meni jatkoon.

— Bastia-peli kotona oli ”Jussilta” upea esitys. Varmastikin hänen uransa paras, muistelee Lehtisen silloinen pelikaveri Jouko Suuronen.

Myös KTP:ta tuohon aikaan valmentanut Kalervo Paananen muistelee Juha Lehtistä kunnioituksella — sekä pelaajana että ihmisenä:

— Juha oli hieno mies sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänellä oli aineksia pitempikestoisempiinkin edustustehtäviin. Harmi vain, että polvivamma katkaisi uran, kun Lehtinen oli jalkapalloilijana parhaassa iässä (28 vuotta).

Juha Lehtistä jäävät kaipaamaan lähiomaiset, mm. kolme tytärtä ja kuusi lastenlasta.

MATTI JÄRVINEN