Muistokirjoitus: Pekka Tschernov

Antti-Jussi Larvio

Pekka Tschernov
Pekka Tschernov

Haminan kaupungin palveluksessa elämäntyönsä tehnyt eläkeläinen Pekka Tschernov kuoli kotonaan 5.3.2020. Hän oli syntynyt 7.2.1947 Uudessakaupungissa.

Haminaan Tschernov muutti vuonna 1954. Hän aloitti työt kaupungin palveluksessa vuonna 1967.

Haminan kaupungin ensimmäisessä uimahallissa Tschernov työskenteli hallimestarina hallin alkuvuosista lähtien aina vuoden 2006 loppupuolelle, jolloin hän siirtyi Haminan kaupungin liikuntapaikkojen hoitajaksi liikuntahallille.

Uimahallin hallimestarina Tschernov opittiin tuntemaan jämäkkänä hallin isäntänä, joka piti kunnia-asianaan hallin hyvää kuntoa ja siisteyttä. Tschernov muun muassa remontoi itse hallin saunatilat lauteita myöten, kun totesi niiden kaipaavan uusimista.

Uimista vähemmän harrastaneet kaupunkilaiset oppivat tuntemaan Tschernovin taitavana piirtäjänä. Varsinkin takavuosina Haminassa ilmestyneessä kaupunkilehti Vehka-Haminassa viikoittain julkaistut pilapiirrokset herättivät niin hilpeyttä kuin jonkin verran ehkä välillä nyrpeyttäkin. Kohdistuihan piirrosten ironia aika usein varsinkin Haminan kunnallispoliittiseen elämään eikä Tschernov arkaillut hauskan ja hyvän aiheen keksittyään.

Kuvaavaa on hänen Kymen Sanomien haastattelussa lausumansa kommentti: – Kyllä pilapiirtäjä tarttuu aiheeseen kuin aiheeseen.

Tschernovin taiteellinen kyky ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään taidokkaisiin ja osuviin pilapiirroksiin. Esimerkiksi hänen suunnittelemiaan logoja ja erilaisten tapahtumien julisteita on lukuisia. Myös monen kodin seinällä on Tschernovin tekemiä karikatyyrejä.

Käden taidot olivat Tschernovilla hallinnassa muutenkin kuin piirustuslaudan äärellä. Hän rakensi perheelleen omakotitalon Ruotsinkylään Savonkadulle jo nuorena miehenä. Talossa hän asui vaimonsa Eiran kanssa myös elämänkaarensa loppuun saakka. Eiran kanssa yhteiselo alkoi seurusteluna jo kouluaikana, kun molemmat olivat vain jonkin verran toisella kymmenellä.

Tschernovin perheeseen syntyi kaksi lasta Mikael ja Anna, jotka ovat jo aikuisia. Myös molempien lasten omakotitaloissa näkyy isä Tschernovin käden jälki, sillä hän uurasti niiden remontoimisessa itseään säästämättä, innolla lapsilleen tehden.

Tschernov viihtyi kesäisin vaimonsa kanssa Miehikkälän mökillään, jossa riitti pientä ja vähän suurempaakin askaretta. Onkimiseen mökkirannassa hän ei koskaan kyllästynyt.

Pekka Tschernov oli iloinen ja äärimmäisen huumorintajuinen ihminen, jonka seurassa ei aika käynyt pitkäksi. Nyt rämäkkä nauru ja huumori ovat hiljenneet, mutta muistot jäävät.

Kirjoittaja on Pekka Tschernovin pitkäaikainen ystävä

Uusimmat uutiset