Muistokirjoitus: Pentti Tiusanen 1949—2018

sari tauru

Pentti Tiusanen menehtyi äkillisesti joulukuussa 2018. Arkistokuva on vuodelta 2006.
Pentti Tiusanen menehtyi äkillisesti joulukuussa 2018. Arkistokuva on vuodelta 2006.

Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja, Kotkan kaupunginvaltuutettu, kirurgian erikoislääkäri Pentti Tiusanen on poistunut joukostamme. Tiusanen kuoli Kotkassa 69-vuotiaana. Tiusanen tuli tunnetuksi ammatti- ja poliittisen uransa lisäksi vannoutuneena luonto- ja kulttuuriharrastajana.

Tiusasen todellinen valtakunnallisen vaikuttamisen paikka luontoarvojen puolesta oli eduskunnan ympäristövaliokunta. Valiokunnan puheenjohtajana hänellä oli tilaisuus myötävaikuttaa maan ympäristösuojelun kehittämiseen. Tiusanen oli kolme kautta valiokunnan puheenjohtaja ja yhden kauden varapuheenjohtaja.

Pentti Tiusanen oli myös viime vuodet Luonnonperintösäätiön varapuheenjohtaja.

Syntymäkaupungissaan Kotkassa Tiusanen oli perustamassa vuonna 1981 Kotkan ympäristöseuraa. Seurasta tuli suosittu, ja siihen liittyi nopeasti joukko paikallisia asiasta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

Seuran toimintaan kuului olennaisesti Kotkan alkuperäisen kaupunkikuvan säilyttäminen. Jäsenistö oli asiantuntevaa ja asialleen omistautunutta. Pentti Tiusanen puheenjohtajanaan seura sai paljon näkyvää aikaan.

Esimerkiksi pahoin raunioitunut satavuotias Höyrypanimo korjattiin uuteen uskoon. Tehdasrakennus muuntui kokous- ja seminaaritoiminnan keskukseksi.

Seuran ansiosta myös purkukuntoinen Kotkansaaren palokunnantalo kaupungin keskustassa saatiin säästettyä, ja on tänä päivänä kunnostettuna olennainen osa kaupunkia.

Pentti Tiusasen kautena myös luontoa suojeltiin hänen ansiostaan Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Kymijoen Siikakoskelle jo pitkälle suunniteltu voimala jäi toteutumatta. Siksi tämä eteläisen Suomen harvinaislaatuinen vapaa koski kuohuu kaikkien ilona.

Suunnitelmaksi jäi myös Kymijoen kanavointi, joka olisi tuhonnut joen luonteen.

Pentti Tiusasen aktiivisuus luonnon suojelemisen ja ympäristöarvojen eteen toi myös Kotkaan ympäristöseuran studia generalia -esitelmätilaisuudet. Näissä tilaisuuksissa kaupunkiin saatiin lukuisia ympäristöalan asiantuntijoita puhumaan luonnon tilasta ja ihmisen osallisuudesta siihen.

Pentti Tiusanen ehti moneen. Valtakunnallisesti merkittävin luontohanke lienee hänen ja Lassi Kujalan aloitteellisesti ajama Repoveden kansallispuisto. Puisto on pala eteläsuomalaista alkuperäisluontoa ja tuhansien ihmisten vuosittainen vierailukohde.

Hannu Männistö,

Timo Miettinen