Muistokirjoitus: Ragnar Backström

Ragnar Backström 13.9.1927 - 5.8.2019
Ragnar Backström 13.9.1927 - 5.8.2019

Langinkosken keisarillisen kalastusmajan pitkäaikainen intendentti ja Langinkoskiseuran puheenjohtaja, Tanskan konsuli, diplomiekonomi Ragnar Backström kuoli 91-vuotiaana Kotkassa 5.8. Hän oli syntynyt Kirkkonummella 13.9.1927.

Valmistuttuaan diplomiekonomiksi 1951 Backström jatkoi opintojaan yhtenä ensimmäisistä suomalaisista ASLA-Fulbright-stipendiaateista Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa. Työpaikka löytyi laivausalalta Kotkasta. Ammatin vaihto tapahtui 1970-luvun puolivälissä, kun hän siirtyi opettajaksi Kotkan merenkulkuoppilaitokseen, teknilliseen oppilaitokseen ja puutalousopistoon alanaan kansainväliset kuljetukset ja materiaalitalous. Hän toimi opettajana myös Kotka svenska samskolassa.

Backström valittiin Langinkoskiseuran hallitukseen 60-luvulla. Tästä alkoi hänen kiinnostuksensa keisarillisen kalastusmajan tarunhohtoiseen menneisyyteen. Pian hän joutui luotsaamaan myös majan tulevaisuutta seuran puheenjohtajana ja museon intendenttinä.

Vuonna 1889 käyttöön otettu kalastusmaja sisustuksineen oli suomalaisten huippuarkkitehtien yhteistyön tulos. ”Majasta ei tehty mitään edustushuvilaa, vaan se oli keisariperheen piilopirtti, missä sai olla oma itsensä”, huomautti intendentti usein majaa esitellessään.

Suomen itsenäistyttyä maja siirtyi valtiolle. Rakennukselle ei löydetty käyttöä ja se alkoi rappeutua. Vuonna 2009 ilmestyneessä Langinkosken mittavassa historiateoksessaan Backström toteaa, miten 20-luvulla jopa ehdotettiin, että huvila pitäisi purkaa, koska se on nöyryyttävä keisarillinen muisto. Kymenlaaksolaisen museoväen ponnistelujen tuloksena kalastusmaja avattiin museona 1933.

Langinkoskella on vieraillut sekä Tanskan että Ruotsin kuninkaallisia, mutta myös Romanov-suvun edustajia. Omien suhteidensa avulla Backström pääsi tutustumaan puolestaan Pietarhovin palatsimuseon arkistoihin ja sai vuonna 2008 harvinaisen kunniatehtävän laskea kukkaseppeleen Langinkoskella viisi kesää viettäneen keisarinna Dagmarin haudalle, kun tämän arkku siirrettiin Tanskasta Pietari-Paavalin linnoitukseen.

Keisarillinen kalastusmaja on nyt Kansallismuseon hallitsema arvokohde. Lähes 40 vuotta majan intendenttinä toiminut Backström iloitsi kesällä tavatessamme museon nykytilasta sen päästyä ammattilaisten hoitoon.

Backström oli luonteeltaan valistaja: hänellä oli kyky kertoa historian tapahtumista innostavasti lukuisissa esitelmissään ja artikkeleissaan. Hänen kirjallinen ja kuvallinen jäämistönsä on merkittävä. Hyväntahtoisena ja aina ystävällisenä persoonana hän oli todellinen Grand Seigneur – vanhanajan herrasmies.

Eero Niinikoski

Kirjoittaja on kulttuurineuvos ja Backströmin pitkäaikainen yhteistyökumppani.