Pursuaako eteisesi lasten kenkiä? — Jalkineita ostetaan enemmän kuin tarve olisi

Eteisen raivaaminen vaatii uusia ajatuksia ja simppeleitä säilytystiloja.

Mari Koukkula

Ongelma ja ratkaisu | Lapsiperheen eteinen pursusi aikuisten ja lasten kenkiä ja vaatteita. Sisälle tullessaan perheenjäsenet potkaisivat kengät jaloistaan avonaulakon alle tai kuraeteisen ovelle. Kengämerestä oli vaikea löytää omia kenkiä, ja toinen pari oli usein hukassa. Naulakolle asti ei päässyt ja sitä vastapäätä sijaitseva kuraeteinen oli vailla järkevää käyttöä, kun kenkäröykkiöt tukkivat tien sinne. Esille jätettiin vain sesonkiin sopivat jalkineet ja vaatteet ja niistä ne, joita oikeasti käytetään. Lapsille sijoitettiin avonaulakon alle nimikoidut korit, joihin kengät on helppo nakata sisään tullessaan. Kumisaappaille järjestettiin paikka kuraeteisen puolelle. Aikuisten kengät sijoitettiin avonaulakon viereiseen ovelliseen kaappiin kenkätelineisiin.

Tällaista tapahtuu useissa lapsiperheissä, kun perheenjäsenet astuvat sisään tai ulos kotiovesta:
Kompastellaan jalkineisiin, jotka lojuvat eteisen lattialla. Kenties törmätään hyllyyn tai telineeseen, joka on täynnä lenkkaria, tennaria, kumpparia ja välikausipopoa. Etsitään kadonneita pareja.
Moni ikäihminen muistaa vielä ajan, jolloin lapset eivät päässeet kouluun sen vuoksi, kun perheessä ei ollut varaa kenkiin.
Miksi nykyään lapsiperheiden eteisissä hukutaan kenkiin?
— Kengät ovat halpoja, tarjontaa riittää ja niitä ostetaan enemmän kuin tarve olisi. Myös pukeutumisen standardit ovat nousseet verrattuna aikaisempaan, toteaa ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto.
1950-luvulla lapsen oli ihan sallittua mennä samoilla jalkineilla kaikkialle. Nyt ajatellaan, että eri tilanteisiin on varustauduttava eri tavoin: yhdet paremmat kengät kaupungille ja yhdet juhliin, yhdet tossut urheiluun ja toiset siistimmät sporttilenkkarit, yhdet kumpparit päiväkotiin ja toiset kotiin. Ja sama setti eri vuodenajoille.
Kun halvat hinnat ja nousseet standardit kohtaavat asuntojen eteiset, kaaos on valmis.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet