Heinäkuussa rikottiin lämpöennätyksiä ja hellettä oli käytännössä kuukauden jokaisena päivänä — Rankissa mittari kipusi kuumimmillaan yli 31 asteen

Keskilämpötila oli heinäkuussa 2,5—4 astetta tavanomaista korkeampi. Ensi viikolla kolmenkymmenen asteen helteiden odotetaan hellittävän.

Sari Tauru

Kotkassa mitattiin hellettä 17 päivänä heinäkuussa.
Kotkassa mitattiin hellettä 17 päivänä heinäkuussa.

Heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimin. Heinäkuussa koko maan keskilämpötila oli 19,6 astetta, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa. Edellinen heinäkuun keskilämpötilaennätys, joka on vuodelta 1941, ylitettiin 0,4 asteella. Vertailukelpoinen aineisto alkaa 1900-luvun alusta.

Maan etelä- ja itäosassa tätä lämpimämpi heinäkuu on ollut viimeksi vuonna 2010 ja paikoin myös vuonna 2011.

Hellettä Suomessa lähes kuun jokaisena päivänä

Hellepäiviä oli heinäkuussa yhteensä 27, eli jossain päin Suomea lämpötila nousi yli 25 asteeseen 27 päivänä. Tätä enemmän hellepäiviä on heinäkuussa ollut edellisen kerran koko maan tasolla vuonna 2010, jolloin heinäkuussa oli yhteensä 30 hellepäivää.

Kotkan Rankissa hellettä mitattiin heinäkuussa 17 päivänä ja Virolahdella 19 päivänä. Sekä Rankissa että Virolahdella kuukauden kuumin päivä oli 17. heinäkuuta, jolloin Rankissa lämpötila oli 31,4 astetta ja Virolahdella 30,9 astetta.

Kuukauden matalimmat lämpötilat olivat Kotkassa 1. heinäkuuta, 10 astetta, ja Virolahdella 4. heinäkuuta, 6,3 astetta.

Heinäkuun keskilämpötila oli Lapissa noin viisi astetta ja muualla maassa 2,5–4 astetta tavanomaista korkeampi. Kuukauden ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Vaasan Klemettilän havaintoasemalla 18. päivänä.

Heinäkuun sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi suuressa osassa maata. Kuivimmilla alueilla Ahvenanmaalla ja paikoin maan länsi- ja keskiosissa sademäärä jäi alle viidennekseen tavanomaisesta. Suurin kuukauden sademäärä, 121,5 millimetriä, mitattiin Kouvolan Anjalassa. Myös suurin vuorokautinen sademäärä saatiin Anjalassa, kun kuukauden 21. päivä siellä satoi 81,1 millimetriä.

Ensi viikolla helle taittuu

Meteorologi Niina Niinimäki Ilmatieteenlaitokselta kertoo, että säätyypin odotetaan muuttuvan viikonlopun aikana.

— Lauantaina voi vielä olla hellettä, mutta sunnuntaina ja ensi viikolla tulee viileämpää. Kylmä nyt ei vielä tule, mutta lähellä kolmeakymmentä olevien helteiden pitäisi helpottaa, Niinimäki sanoo.

Kommentoidut