Sinilevän määrä on vähentynyt Suomen merialueilla, myös Kaakkois-Suomessa

Jussi Lopperi

Mansikkalahdessa on tänä kesänä havaittu sinilevää.
Mansikkalahdessa on tänä kesänä havaittu sinilevää.

Lämpimästä säästä huolimatta sinilevän määrä on hieman vähentynyt viime viikosta, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedotteessa.

Kaakkois-Suomessa valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on havaittu runsaasti sinilevää vain Iitin Sääskjärvellä ja Suomenlahdessa Haapasaaren itäisellä rannikkoalueella. Myös Virolahden rannikkoalueella sinilevän määrä on vähentynyt.

Kotkan rannikkoalueella on puolestaan havaittu ensimmäistä kertaa tänä kesänä hieman sinilevää. Yleisöhavaintoja runsaista sinileväkukinnoista ei ole ilmoitettu viime päivinä.

ELY-keskus muistuttaa, että sinileväseurantaa tehdään yksittäisissä vakioseurantapaikoissa, ja niiden tilanne ei anna täysin kattavaa kuvaa sinilevien esiintymisestä. Lisäksi levätilanne voi muuttua nopeasti. Oman rannan levätilannetta kannattaakin tarkkailla.

Sinileväkukinta voimakkainta Itämeren pääaltaalla

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevätilanne on helpottanut kaikilla Suomen merialueilla.

— Suomenlahdella ei enää ole laajoja sinilevälauttoja, mutta veteen sekoittunutta sinilevää on kuitenkin koko Suomenlahden alueella, tutkija Sirpa Lehtinen sanoo tiedotteessa.

Voimakkain sinileväkukinta sijoittuu nyt Suomen merialueiden ulkopuolelle, Itämeren pääaltaalle Gotlannin itä- ja länsipuolille.

Kaakkois-Suomen ELY-keskukseen voi ilmoittaa levähavaintoja numeroon 040-767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwikiin voi kuka tahansa ilmoittaa levähavaintoja Havaintolähetti-palvelun kautta, ja älypuhelimiin on saatavilla myös Havaintolähetti-sovellus.