Tattoossa unohtuvat valtioiden väliset kahnaukset — Haminassa eri maiden sotilaat kohtaavat toisensa maailmanpoliittisesta tilanteesta riippumatta

Eilisessä Spirit of Hamina -yhteiskonsertissa Venäjän ja Ison-Britannian soittokunnat esiintyivät yhdessä. Valtioiden välisistä diplomaattisista ongelmista ei näkynyt lavalla jälkeäkään.

Yhteiskonsertissa oli ensimmäisenä esiintymisvuorossa Venäjän puolustusministeriön edustussoittokunta. Kapellimestarina toimi Sergei Durigin, solistina Natalia Manulik.
Yhteiskonsertissa oli ensimmäisenä esiintymisvuorossa Venäjän puolustusministeriön edustussoittokunta. Kapellimestarina toimi Sergei Durigin, solistina Natalia Manulik.

Tattoo on ainutlaatuinen monessa mielessä. Yksi sen kiinnostavimmista piirteistä on kyky yhdistää eri maiden sotilassoittokunnat rinta rinnan maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta, Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu (kok.) toteaa.

— Täällä kohtaavat sekä sotilaat ja siviilit että eri maiden sotilaat, olkoonkin, että he ovat sotilassoittajia. Mukana ovat esimerkiksi Saksa, Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia ja Etelä-Korea. Täällä maailma yhdistyy musiikin välityksellä.

Kaiken sujumiseksi on tehty paljon taustatyötä. Valtiotason diplomatiaakin on tarvittu, Inkeroinen-Lalu kertoo.

— Ei ole aina selvää, että vastaus on myöntävä, kun soittokuntia kysytään. Järjestävä organisaatio tekee tarkat suunnitelmat niin, että eri maat voivat kohdata täällä rauhanomaisesti.

Tämän vuoden Tattoossa tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että samalla juhlitaan satavuotiaita Suomen Puolustusvoimia.

— Kaikki maat halusivat lähettää parhaat joukkonsa. Normaalisti esimerkiksi Venäjän soittokunta saapuu Pietarista, tänä vuonna se tulee Moskovasta, Inkeroinen-Lalu kuvailee.

Orkesterien buukkaamisesta ja kansainvälisestä diplomatiasta vastaa tattoo-organisaatio yhdessä tattootoimikunnan kanssa. Viimeksi mainitun puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

— Tattoo on muutenkin upea tapahtuma, mutta tämä valtioiden kohtaaminen tekee siitä entistäkin merkittävämmän. Ihan kansainvälisestikin, Inkeroinen-Lalu summaa.

Venäjän ja Iso-Britannian yhteiskonsertti oli menestys

Hyvä esimerkki Tattoon diplomaattisesta voimasta oli tiistaina järjestetty Spirit of Hamina -yhteiskonsertti, jossa esiintyivät Venäjän puolustusministeriön edustussoittokunta ja Ison-Britannian merijalkaväen edustussoittokunta. Valtioiden diplomaattiset välit ovat olleet kireät kevään Salisburyn myrkkyiskusta lähtien.

— Esimerkiksi näiden kahden orkesterin saaminen Haminaan oli pitkä prosessi. Olen todella iloinen, että kohtaaminen saatiin järjestymään, Haminan hengessä, Tattoon toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen kertoo.

Konsertissa näkyi musiikin yhdistävä voima konkreettisesti, Kaukainen kuvailee.

— Venäjä esiintyi ensin. Esiintymisen loppupuolella heidän ylikapellimestarinsa kutsui Ison-Britannian kapteenin paikalle ja hän johti venäläistä soittokuntaa parin kappaleen ajan. Kun britit olivat lopettelemassa, tuli Venäjän soittokunta lavalle. Siinä oli sitten improvisoitu yhteissoitto.

Ei vain samanmielisiä varten

Myös Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo korosti Kymen Sanomien aikaisemmassa haastattelussa kansojen yhdistymisen tärkeyttä.

— Tattoon ei pidäkään olla vain samanmielisiä varten.

Ikäheimo muistutti ajatusmaailman olleen osa Tattoota jo takavuosina.

— Hamina Tattoo on ainoa paikka maailmassa, jossa Länsi-Saksa ja Itä-Saksa esiintyivät yhdessä.